Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Εξωτερικός χώρος / ΚΗΠΟΣ-ΒΕΡΑΝΤΑ-ΜΠΑΡΜΠΕΚΙΟΥ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Κήπος με... θέμα

/Images/Articles/Θεματικοί_κήποι_10.jpg
/Images/Articles/Θεματικοί_κήποι_1.jpg
/Images/Articles/Θεματικοί_κήποι_2.jpg
/Images/Articles/Θεματικοί_κήποι_3.jpg
/Images/Articles/Θεματικοί_κήποι_4.jpg
/Images/Articles/Θεματικοί_κήποι_5.jpg
/Images/Articles/Θεματικοί_κήποι_6.jpg
/Images/Articles/Θεματικοί_κήποι_7.jpg
/Images/Articles/Θεματικοί_κήποι_8.jpg
/Images/Articles/Θεματικοί_κήποι_9.jpg

 

Η σχεδίαση του κήπου μας μπορεί πρωτότυπα να βασιστεί σε ένα συγκεκριμένο θέμα, το οποίο μπορεί να αποτελεί προϊόν φαντασίας ή κάποια αγαπημένη μας θεματική ενότητα. Αυτή η μορφή κηποτεχνίας, μας εξασφαλίζει τη δυνατότητα απόκτησης ενός χώρου που έχουμε σκεφτεί και προτείνει οι ίδιοι, αποδίδοντας με απόλυτα ξεκάθαρο τρόπο το θέμα της επιλογής μας. Εάν επιθυμείτε ο κήπος σας να διαφέρει από τις κλασικές προτάσεις αρχιτεκτονικής τοπίου, μπορείτε να αναθέσετε την κατασκευή-σύνθεσή του σε ένα συνεργείο (εταιρεία) που ειδικεύεται στο χώρο και που πολύ γρήγορα και εύκολα θα σας χαρίσει το αποτέλεσμα που έχετε ονειρευτεί. Θέματα δημιουργίας μπορούν να αποτελέσουν, μαγευτικοί προορισμοί, όπως ο Μεξικάνικος, ο Τροπικός ή ο κήπος της Ανατολής, ρεύματα τέχνης όπως η Αναγέννηση και ο Κυβισμός, περίοδοι του παρελθόντος όπως η Αρχαία Ελλάδα ή ακόμη και κάποιοι πολύ γνωστοί πίνακες ζωγραφικής.

 

 

Εάν ονειρεύεστε εξωτικά μέρη, μπορείτε πολύ απλά να «ταξιδεύετε» καθημερινά μέχρι την αυλή του σπιτιού σας. Το Μεξικάνικο ύφος απαρτίζεται από μια πρωτότυπη συλλογή κακτοειδών και ξηροφυτικών φυτών, χτιστά δομικά και διακοσμητικά στοιχεία στις αποχρώσεις της τερακότας, καθώς και επένδυση του εδάφους και των διαφόρων επιπέδων με μεγάλες ποσότητες καφέ ή κόκκινης άμμου. Ένα χτιστό συντριβάνι στο κέντρο του κήπου θα συνοδεύει γλυκά με τον ήχο του νερού του τις ώρες της Μεξικάνικης Σιέστας (μεσημεριανή ώρα ανάπαυσης) σας. Για μια πιο Τροπική διάθεση, χαρίστε στον κήπο σας έντονα πυκνή βλάστηση, με πυκνής κόμης δέντρα, αναρριχητικά φυτά, φοινικοειδή και εξωτικά άνθη. Το υγρό στοιχείο σε αυτού του είδους τους χώρους (τροπικοί κήποι) κάνει την παρουσία του αισθητή με ρυάκια, λίμνες και εξωτικούς καταρράκτες. Εάν όμως επιθυμείτε ένα χώρο όπου η φυσική ανάταση και η ευεξία έχουν τον κύριο ρόλο τότε οι Zen gardens θα σας χαρίσουν το καταφύγιο της γαλήνης που αναζητάτε. Ομόκεντροι κύκλοι σε λευκή άμμο, ξύλινα διακοσμητικά και σιντριβάνια ιαπωνικής επιρροής, βότσαλα και κρεμαστά καμπανάκια μπορούν να διεγείρουν μια υποσυνείδητη αναζήτηση συμμετρίας και αρμονίας μέσα από τις αινιγματικές εικόνες αυτών των κηποτεχνικών αριστουργημάτων. Τα φυτά που συστήνονται γι’ αυτούς τους κήπους είναι χαμηλής ανάπτυξης, εδαφοκάλυψης και νερού (νούφαρα).

 

 

Ο ρομαντισμός μπορεί να σας οδηγήσει σε μονοπάτια γαλήνης και ηρεμίας. Γι’ αυτό οι Αναγεννησιακοί κήποι είναι χώροι ήσυχοι και αρκετά μυστηριώδεις. Τα φυτά που τους απαρτίζουν ποικίλουν σε μεγέθη, έχουν απαλές αποχρώσεις στα άνθη τους (ροζ, λευκό, μπεζ, λιλά) και έντονα «γλυκές» μυρωδιές. Σε αυτούς τους χώρους δεν επικρατούν εμφανείς σχεδιαστικοί κανόνες καθώς τα φυτά αποτελούν τους πρωταγωνιστές της εικόνας. Μορφοποιημένοι θάμνοι, σιντριβάνια με αγάλματα αγγέλων, λουλουδιών και αναγεννησιακών μορφών (γυναικεία σώματα) όπως και λευκά περίτεχνα fer forge έπιπλα «αναβλύζουν» τον ρομαντισμό μιας αγαπημένης αρχοντικής παλιάς εποχής. Για τους λάτρεις της αυστηρότητας και της γεωμετρικής υπεροχής, οι κήποι με θέμα τον Κυβισμό αποτελούν το καταφύγιο της «τετράγωνης» λογικής τους. Τα φυτά σε αυτούς τους χώρους τοποθετούνται με απόλυτη συμμετρία, στυλιζάρονται αυστηρά και περιορίζονται σε κωνοφόρα δενδρύλλια (είδη κυπαρισσιού, gold crest, leylandii) και θάμνους, ενώ στα λουλούδια οι βολβοί με έντονα χρώματα κάνουν απλά τη διαφορά σε έναν καταπράσινο καμβά. Η σύνθεση και η λειτουργία του χώρου βασίζεται σε ένα σύστημα γραμμικών αξόνων που τον χωρίζουν σε τομείς δραστηριοτήτων και διακόσμησης. Επίπλωση και αισθητική, εμπνέονται από τη γεωμετρία (κύβοι, ορθογώνια παραλληλόγραμμα, τραπέζια, σφαίρες) και η μαγεία του κήπου αποδίδεται μέσα από ένα πλήθος λιτών-καθαρών γραμμών.

 

 

Η Αρχαία Ελλάδα φυσικά και δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα των πιο αγαπημένων κηποτεχνικών θεμάτων καθώς πολλοί είναι εκείνοι που επιθυμούν ένα ταξίδι στην αρχαιότητα. Η βλάστηση αυτών των κήπων αποτελείται από φυτά που ήταν ιδιαίτερα προσφιλή στους αρχαίους, όπως η ελιά (σύμβολο νίκης και ειρήνης) , η ροδιά (σύμβολο ζωής και ευκαρπίας), ο κισσός, η δάφνη και τα πλατάνια. Αγγεία, αμφορείς, πιθάρια και αγάλματα σε σιντριβάνια ή σε ελεύθερη τοποθέτηση στο χώρο σε συνδυασμό με πέτρινα-μαρμάρινα ανάκλιντρα ή αρχαίους κίονες, θα αποδώσουν άριστα ένα σκηνικό βγαλμένο από τη «Χρυσή Εποχή» του Περικλή.

 

 

Ιδιαίτερη προτίμηση δείχνεται τα τελευταία χρόνια στους κήπους που απεικονίζουν αγαπημένα έργα ζωγραφικής. Η Mona Lisa (L. Da Vinci), η Δημιουργία του Αδάμ (Michelangelo), η Γέννηση της Αφροδίτης (Botticelli), οι Άγγελοι (Raphael), καθώς και γνωστοί πίνακες του Van Gogh και του Gustav Klimt μπορούν με τον καλύτερο και τον πιο σύγχρονο τρόπο να αποδοθούν πλέον στον κήπο σας. Εσείς απλά επιλέξτε τον πίνακα της αρεσκείας σας και αφήστε τους ειδικούς να σας τον παρουσιάσουν στο χώρο σας, Με τη βοήθεια ηλεκτρονικών προγραμμάτων μπορεί να γίνει επεξεργασία του θέματος επιλέγοντας τα κατάλληλα λουλούδια, στις σωστές αποχρώσεις ώστε να αποδοθεί πιστά το αντίγραφο. Αφού γίνει προσεκτική μελέτη, το θέμα εφαρμόζεται σε κεντρικό σημείο του χώρου με σχεδίαση- φύτευση. Οι λοιπές κατασκευές και τα φυτά του κήπου προτείνεται να ακολουθούν χρωματικά και θεματικά το στυλ και το ύφος του κυρίαρχου πίνακα. Αυτού του είδους οι κήποι χρειάζονται συστηματική περιποίηση και φροντίδα (επαναφυτεύσεις, κλαδέματα) ώστε να μείνει πάντα αναλλοίωτη η εικόνα του θέματος που τους χαρακτηρίζει.

 

 

Εάν θέλετε ο εξωτερικό σας χώρος να διαφέρει από καθετί συνηθισμένο, μπορείτε να επιλέξετε ένα θεματικό κήπο που θα αγκαλιάσει εσάς και το σπίτι σας, ταξιδεύοντας σας σε άλλους τόπους, άλλες εποχές ή ακόμη και σε αγαπημένα σας όνειρα. Τώρα πια οι παράδεισοι βρίσκονται στη γη κι εσείς έχετε τη δυνατότητα να αποκτήσετε την προσωπική σας «Εδέμ» στην αυλή της κατοικίας σας.

 

 

 

 

 

Μαρία Μπάτσαλα

διακοσμήτρια εσωτερικών και εξωτερικών χώρων

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι φωτογραφίες προέρχονται από:

 

http://www.samuidreamgardens.com

http://www.studiogblog.com

http://www.judithgould.com

http://www.tourismus.nuernberg.de

http://www.nongnoochgarden.com

http://farm1.static.flickr.com

http://www.zengardens.ca