Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Εικόνα-Ήχος / ΕΙΚΟΝΑ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Γνωριμία με τους media players

/Images/Articles/media_player.jpg

 

Η συνεχής αύξηση της χωρητικότητας των καρτών μνήμης και των σκληρών δίσκων, με την ταυτόχρονη μείωση του κόστους τους, προοιώνιζε την εισαγωγή του επόμενου μέσου ψηφιακής ψυχαγωγίας. Σε συνδυασμό κιόλας με τη μεγάλη αύξηση των ταχυτήτων κατεβάσματος από το ίντερνετ οι digital media players μπορούμε να πούμε ότι βρίσκονται ήδη στο επίκεντρο.

 

Τι είναι ο digital media player; Είναι μια συσκευή αναπαραγωγής ψηφιακών αρχείων και πολυμέσων όπως ταινίες, τραγούδια και εικόνες. Συνδέεται στην τηλεόραση ή και στο σύστημά μας (στερεοφωνικού ή πολυνακάναλου ήχου ή A/V), όπως ακριβώς συνδέεται κάθε άλλος παραδοσιακός player, όπως είναι το dvd player ή το blu-ray player. H ουσιαστική  διαφορά του digital media player με τους άλλους players έγκειται στο μέσο το οποίο χρησιμοποιούμε. Δεν είναι πλέον ο οπτικός δίσκος (cd, dvd, Blu-ray) που κυριαρχούσε μέχρι σήμερα, αλλά οι κάρτες μνήμης και οι σκληροί δίσκοι. Δηλαδή μιλάμε για ένα σύστημα στο οποίο μπορούμε να αποθηκεύσουμε τις αγαπημένες μας ταινίες, μουσικές και φωτογραφίες και να τις απολαύσουμε στη μεγάλη οθόνη του οικιακού μας κινηματογράφου, καθισμένοι αναπαυτικά στον καναπέ μας. Για παράδειγμα θέλουμε να δούμε το τελευταίο επεισόδιο της αγαπημένης μας σειράς. Το κατεβάζουμε από το ίντερνετ, το τοποθετούμε σε ένα usb stick, το παρακολουθούμε και στη συνέχεια το διαγράφουμε ή το αποθηκεύουμε για μελλοντική χρήση. Στη Β.Αμερική πλέον, όποιος θέλει να δει κάποια ταινία δε χρειάζεται να πάει στο video club της γειτονιάς του να τη νοικιάσει. Μέσω ίντερνετ διαλέγει την ταινία που επιθυμεί να δει, τη νοικιάζει ή την αγοράζει και αμέσως η ταινία κατεβαίνει και την παρακολουθεί στο χώρο του άμεσα και χωρίς καθόλου κόπο. Στην Ευρώπη τα πράγματα δεν έχουν ωριμάσει ακόμα αρκετά ώστε να ισχύει αυτό το μοντέλο Video on Demand. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με την αγαπημένη μας μουσική. Οι πιο προχωρημένοι μάλιστα έχουν δημιουργήσει το δικό τους οικιακό δίκτυο, οπότε ο digital media player παίζει την ταινία μας κατ’ ευθείαν από το μηχάνημα στο οποίο την κατεβάσαμε, μέσω δικτύου.

 

Ποια λοιπόν τα χαρακτηριστικά ενός digital media player; Ας τα δούμε αναλυτικά. Εικόνα σε full high definition με μέγιστη ανάλυση 1080p και πολυκάναλο ήχο Dolby Digital, DTS, Dolby TrueHD, DTS-HD. Εμείς έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε αν ο digital media player μας θα αποτελεί και αποθηκευτικό χώρο ταυτόχρονα ή αν θα αναπαράγουμε τα αρχεία μας από μια ξεχωριστή συσκευή αναπαραγωγής. Το interface το οποίο διαθέτουν οι περισσότερες συσκευές είναι πολύ απλό (όπως το interface ενός ps3), έτσι ώστε να μπορούμε να οργανώσουμε πανεύκολα τα αρχεία μας. Υπάρχει πληθώρα συσκευών έτσι ώστε να διαλέξουμε αυτό ακριβώς που μας ταιριάζει, δηλαδή αν θέλουμε να έχει ο digital media player και ενσωματωμένη συσκευή αναπαραγωγής οπτικών μέσων (cd, dvd, Blu-ray) ή ακόμα αν θα έχει και ενσωματωμένο tv tuner.

 

Επίσης μέσω ίντερνετ κάνουμε αναβάθμιση του λογισμικού του digital media player (firmware update) ώστε να λύνονται τα οποιαδήποτε προβλήματα, που ενδέχεται να παρουσιαστούν κατα τη χρήση του player μας. Όλες αυτές οι διαδικασίες γίνονται απλά με τη χρήση ενός τηλεχειριστηρίου που διαθέτει η συσκευή. Τέλος ο media player μπορεί να υποστηρίζει ένα πολύ μεγάλο αριθμό φορμά αρχείων εικόνας και ήχου όπως, BD ISO, BDMV, mt2s, mkv, mkV High Bitrate, DVD ISO, mp4,wmv,wma, AAC, WAV,FLAC, MPEG-1 (MPG/DAT), MPEG-2 (AVI/ISO/IFO/MPG/VOB), MPEG-4 (AVI/Xvid/ASP/AVC/HD/H.264), υπότιτλους int subs, ext subs, GR subs, DivX Subtitle (IDX/SUB, SRT, SSA, SUB, SMI) και αρχεία φωτογραφιών JPEG, BMP, GIF, TIF (Raw Data Mode Only), PNG.

 

Όσον αφορά στις εξόδους ήχου και εικόνας του digital media player δεν υπάρχει κάτι πολύ διαφορετικό από τα όσα έχουμε πει σε προηγούμενό μας άρθρο για τους «παραδοσιακούς» μέχρι σήμερα players (dvd, Blu-ray).  Θα συναντήσουμε λοιπόν τις γνωστές μας πλεόν ψηφιακές εξόδους εικόνας DVI και HDMI, τις αναλογικές εξόδους για πολυκάναλο ήχο, όπου μπορούμε να συνδέσουμε ένα σύστημα ηχείων 5.1, αλλά και τις ψηφιακές εξόδους ήχου Optical και Coaxial, μία ή και παραπάνω θύρες USB έτσι ώστε να συνδέσουμε  τις συσκευές όπου τυχόν θα έχουμε αποθηκεύσει τα αρχεία που θέλουμε να αναπαράγουμε και φυσικά θα συναντήσουμε και τη θύρα Ethernet με την οποία μπορούμε να συνδεθούμε στο ίντερνετ κσι να αναπαράγουμε κατευθείαν τα αρχεία μας.

 

Θα νομίζει κανείς ύστερα από όλα αυτά πως θα πρέπει να ξοδέψει αρκετά για να αποκτήσει μια τέτοια συσκευή. Αυτό όμως δεν είναι διόλου αληθές. Θα μπορούσαμε να διακρίνουμε 3 περιοχές τιμών στους digital media players. Στα Hi-Endάτα της κορυφής με κόστος από 250-600 ευρώ τα οποία  προσφέρουν τα πάντα σε κορυφαία ποιότητα. Η δεύτερη περιοχή τιμών είναι αυτή γύρω στο κατοστάρικο. Όλες οι συσκευές της εν λόγω περιοχής τιμών, παίρνουν τη στάμπα της «Άριστης Αγοράς» καθώς καταφέρνουν να έχουν πολύ καλές επιδόσεις, ζητώντας ένα πολύ λογικό αντίτιμο. Τέλος υπάρχει η κατηγορία «ΔΝΤ», για να είμαστε πάντα και μέσα στο κλίμα της εποχής, γύρω στα 60 ευρώ. Μιλάμε για συσκευές ελληνικής σχεδίασης οι οποίες κάνουν «τίμια» τη δουλεία τους και προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για τη τηλεόρασή μας, αφού στερούνται της δυνατότητας πολυκάναλου ήχου.

 

Οι επιλογές ως συνήθως πολλές. Digital media players για απαιτητικούς, για «gadgetάκηδες», για αυτούς που απλά θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους με το μικρότερο κόστος. Όλους μας χωράει η τεχνολογία. Το πιο σημαντικό είναι «πριν πεινάσουμε να μαγειρέψουμε», με απλά λόγια να γνωρίζουμε από πριν τί και πώς θέλουμε το οτιδήποτε.

 

 

Μιχάλης Σαρρής

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ

 

 

Η φωτογραφία είναι από:

http://www.ehomeupgrade.com