Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Μαρμάρινο δάπεδο: Ένας αριστοκράτης στο χώρο σας

/Images/Articles/Μαρμάρινο_πολύχρωμο_δάπεδο.jpg
/Images/Articles/Μαρμάρινο_πολύχρωμο_δάπεδο_2.jpg
/Images/Articles/Μαρμάρινο_πολύχρωμο_δάπεδο_3.jpg
/Images/Articles/Μαρμάρινο_πολύχρωμο_δάπεδο_4.jpg
/Images/Articles/Μαρμάρινο_πολύχρωμο_δάπεδο_5.jpg

Για μια ιδιαίτερη και αριστοκρατικού ύφους εικόνα του χώρου σας η πιο κατάλληλη επιλογή στην επίστρωση του δαπέδου είναι το μάρμαρο καθώς θεωρείται από τα καλύτερα υλικά και έχει αναρίθμητα πλεονεκτήματα. Εντοπίζεται σε μεγάλη ποικιλία από χρωματισμούς, ποιότητες, μέρη προέλευσης και από εφαρμοσμένες τεχνικές που καλύπτουν σήμερα και τον πιο απαιτητικό πελάτη και εντυπωσιάζουν απρόσμενα με μια απλή έρευνα αγοράς. Η κομψότητα και η διαχρονικότητα του υλικού αυτού το καθιστούν δημοφιλές στις επενδύσεις πατωμάτων καθώς αναδεικνύεται και συνδυάζεται με όλα τα στυλ διακόσμησης. Τονίζει την αισθητική της πολυτέλειας και λόγω της ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς του στο χώρο, προσελκύει και προκαλεί το θαυμασμό ιδιοκτητών μα και επισκεπτών. Χρησιμοποιείται σε χώρους κατοικιών όπως επίσης και σε δημόσιους. Είναι πέτρωμα αποτελούμενο από ασβεστίτη και μαγνησίτη και έχει κρυσταλλική ή κοκκώδη υφή. Μπορεί να λειανθεί και να στιλβωθεί και διατίθεται σε πλάκες για επίστρωση, επένδυση και διακόσμηση.

Τα ελληνικά μάρμαρα είναι γνωστά και περιζήτητα σε πολλές χώρες του κόσμου. Τα πιο σπάνια και ακριβά είναι το Πεντελικό, της Πάρου και της Νάξου τα οποία είναι λευκά και θεωρούνται καθαρά σε χημική σύσταση. Αριστουργήματα του αρχαίου κόσμου όπως η Αφροδίτη της Μήλου και ο Ερμής του Πραξιτέλη έχουν σμιλευτεί από αυτά τα είδη μαρμάρου. Της Σκύρου είναι επίσης λευκής απόχρωσης έως ροδόχρωμο, της Καρύστου είναι λευκοπράσινο, της Αγίας Μαρίνας έχει το χρώμα της τέφρας με γαλάζιες γραμμές. Επίσης γνωστά είναι το βαθύ ερυθρό μάρμαρο της Μάνης, της Καβάλας που είναι γκρίζο με λευκά και μαύρα νερά, το μαύρο κηλιδόμορφο του Ταινάρου, το σκούρο πράσινο με λευκά νερά της Νάουσας και τέλος της Ερέτριας το κηλιδόμορφο ερυθρό από το οποίο είναι κατασκευασμένοι και οι κίονες της Αγίας Σοφίας.

Η καταλληλότητα για την προοριζόμενη χρήση εξαρτάται από το συντελεστή πυκνότητας του, δηλαδή το ποσοστό συμπαγούς ύλης του πετρώματος και το πορώδες, δηλαδή το ποσοστό του όγκου του. Άλλο κριτήριο είναι η υδατοαπορροφητικότητα δηλαδή ο βαθμός απορρόφησης του νερού και η αντοχή του σε κρούση, παγετό και φωτιά. Εξίσου καθοριστικό κριτήριο για την επιλογή ενός μαρμάρου για δάπεδο είναι η σκληρότητα του. Τα ασβεστολιθικά μάρμαρα με λίγα νερά και ομοιογενές χρώμα είναι πιο ανθεκτικά από τα έγχρωμα.

Το κόστος του υλικού αυτού εξαρτάται άμεσα από τις τάσεις της μόδας στον τομέα αυτό, το κόστος μεταφοράς και τη διαθεσιμότητα του εκάστοτε τύπου. Κατά κύριο λόγο η αξία και η εμπορικότητα των μαρμάρων εξαρτώνται από το χρώμα, την υφή, την αντοχή και το βαθμό δεκτικότητας του σε κοπή, λείανση και στίλβωση.

Στα πλεονεκτήματα του συγκαταλέγεται η ιδιότητα του υλικού να εμποδίζει την ανάπτυξη και την επιβίωση βακτηριδίων και αλλεργιογόννων στην επιφάνειά του, παρέχοντας ένα υγιές περιβάλλον στο χώρο όπου τοποθετείται. Τα προβλήματα που μπορούν να ανακύψουν σε σύγκριση με τα υπόλοιπα υλικά επίστρωσης είναι ελάχιστα. Παρουσιάζει ευαισθησία σε όξινα και καυστικά υγρά που προκαλούν ανεπανόρθωτους λεκέδες καταστρέφοντας την αισθητική μα και τη δομική συνάφεια του υλικού μετά από επαφή του με αυτά. Είναι ιδιαίτερα ολισθηρό και αν και είναι εξαιρετικά ανθεκτικό και σκληρό πέτρωμα εμπεριέχεται πάντα ο κίνδυνος ριγμάτωσης. Το μάρμαρο αισθητικά εκφράζει μια ¨ψυχρότητα¨ που είναι επιθυμητή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όμως το χειμώνα προτείνεται η κάλυψη της μεγαλύτερης δυνατής επιφάνειας του με τη χρήση χαλιών.

Υλικό υψηλής αισθητικής και αντοχής αρκεί να γίνεται η κατάλληλη συντήρηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανθεκτικότητας του είναι η διαχρονικότητα όλων των ιστορικών μαρμάρινων μνημείων τα οποία διασώζονται μέχρι και τη σημερινή εποχή. Αν λοιπόν, η επιβλητικότητα, ο εντυπωσιασμός και η αντοχή είναι οι λέξεις που σας χαρακτηρίζουν τότε το μάρμαρο είναι το είδος δαπέδου που σας ταιριάζει απόλυτα.


Μαρία Μπάτσαλα
Διακοσμήτρια εσωτερικών και εξωτερικών χώρων