Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Υδραυλικά-Αποχέτευση / ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Αποχέτευση

/Images/Articles/Λύματα_στο_δρόμο.jpg
/Images/Articles/Λύματα_στο_δρόμο_2.jpg
/Images/Articles/Λύματα_στο_δρόμο_3.jpg

Από τα πιο σημαντικά ζητήματα που πρέπει να λύσει μία κοινωνία προκειμένου να εξασφαλίσει την ομαλή, άνετη και υγιεινή διαβίωση στις πόλεις της είναι αυτή της διαχείρισης των λυμάτων της. Πόσο μάλλον στις σημερινές μεγαλουπόλεις όπου παράγονται καθημερινά τεράστιες ποσότητες λυμάτων οι οποίες πρέπει να απομακρυνθούν και να καθαριστούν προτού επιστρέψουν στη θάλασσα.

Ο φυσιολογικός τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω του αποχετευτικού συστήματος των πόλεων. Στην περίπτωση αυτή ο ιδιοκτήτης της κατοικίας δεν έχει να αποφασίσει και πολλά. Ο υδραυλικός αναλαμβάνει να οδηγήσει όλα τα λύματα στο αποχετευτικό δίκτυο και από κει και πέρα αναλαμβάνει η πολιτεία. Το μόνο ζητούμενο στην περίπτωση αυτή είναι το που θα τοποθετηθούνε οι κάθετες στήλες, οι εξωτερικές σωληνώσεις δηλαδή που οδηγούνε τα λύματα μας προς την αποχέτευση, έτσι ώστε να παραμένουν λειτουργικές αλλά και να μην διαταράσσουν την αισθητική του σπιτιού.

Δυστυχώς όμως, ένα πολύ μεγάλο μέρος της Ελλάδος δεν καλύπτεται από αποχετευτικό δίκτυο. Και δεν μιλάμε για απομονωμένες, ορεινές περιοχές. Ακόμα και ένα πολύ μεγάλο μέρος της Αττικής στερείται τέτοιων εγκαταστάσεων.

Στην περίπτωση αυτή ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να συλλέξει ο ίδιος τα λύματα του σε έναν βόθρο. Οι βόθροι διακρίνονται σε στεγανούς, απορροφητικούς και βιολογικούς.

Οι στεγανοί βόθροι είναι αυτό που λέει και το όνομα τους. Ένας στεγανός χώρος όπου συγκεντρώνονται τα λύματα και αποθηκεύονται. Θα πρέπει να είναι απολύτως στεγανός έτσι ώστε να μην εισέρχονται τα νερά της βροχής σε αυτόν και να γεμίζει γρήγορα, αλλά και για να μη διαφεύγουν τα λύματα στο υπέδαφος μολύνοντας και αυτό αλλά και τον υδροφόρο ορίζοντα, με προοπτική να προκαλέσουνε τεράστια προβλήματα στην υγεία των κατοίκων της περιοχής. Κάθε φορά που γεμίζει πρέπει να έρθει ειδικό βυτιοφόρο οχημα το οποίο τον αδειάζει και μεταφέρει τα λύματα σε ειδικούς χώρους προς επεξεργασία. Αυτό ακριβώς είναι και το πρόβλημα τους. Ότι δηλαδή ανά τακτά χρονικα διαστήματα απαιτείτε άδιασμα τους γεγονός που δημιουργεί και πρακτικά προβλήματα, στο χρόνο αναμονής μέχρι να αδειάσει, αλλά και ένα πρόσθετο οικονομικό κόστος.

Οι απορροφητικοί βόθροι από την άλλη έχουν ως στόχο να επιτρέψουν στο υπέδαφος να απορροφήσει ένα μεγάλο μέρος των λυμάτων. Έτσι, στην αρχή τουλάχιστον , δεν απαιτούνε συχνό άδειασμα. Και λέμε στην αρχή γιατί με το πέρασμα των χρόνων το έδαφος θα κορεστεί και δεν θα είναι σε θέση να απορροφήσει επιπλέον λύματα, με αποτέλεσμα να χρειάζετεταικάποιον καθαρισμό. Υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί για τη θέση που μπορούν να εγκατασταθούνε οι βόθροι αυτοί. Οφείλουν δηλαδή να είναι 15 μέτρα μακρυα από υδραγωγεία, 30 μέτρα μακρυά από πηγές νερού κα θάλασσα και τουλάχιστον 2 μέτρα από τα θεμέλια του σπιτιού και τα όρια του οικοπέδου.Πάντως και στην περίπτωση που νομικά είναι δυνατή η εγκατάσταση τους θα πρέπει να σκεφτούμε σε πόσους θα άρεσε η ιδέα τα λύματα τους να καταλήξουν στον υδροφόρο ορίζοντα και από εκεί πάλι πίσω στο ποτήρι τους.

Η τελευταία κατηγορία που αναφέραμε είναι αυτή των βιολογικών βόθρων. Αυτοί στην πραγματικότητα είναι μικρές μονάδες βιολογικού καθαρισμού. Τα λύματα, δηλαδή, καταλήγουνε σε αυτούς όπου και λαμβάνει χώρα μία βιολογική επεξεργασία με μικροοργανισμούς. Ως αποτέλεσμα έχεις νερό, αρκετά καθαρό, κατάλληλο για πότισμα. Βλέπουμε λοιπόν ότι εξοικονομούνται χρήματα και επειδή δεν απαιτείται άδειασμα του βόθρου αλλά και επειδή εξασφαλίζουμε μία σημαντική ποσότητα νερού για τον κήπο μας. Το μόνο πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι αυτό της ποιότητας των λυμάτων. Δεν πρέπει δηλαδή να απορρίπτονται στην αποχέτευση μαγειρικά λίπη ή δραστικά καθαριστικά, όπως χλωρίνες.

Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι επειδή οι βιολογικοί βόθροι χρησιμοποιούνε μικροοργανισμούς για την επεξεργασία των λυμάτων δεν θα πρέπει να τους αφήνουμε «νηστικούς». Σε περίπτωση δηλαδή που λείπουμε για μεγάλα διαστήματα από το σπίτι και μένει αχρησιμοποίητος ο βόθρος υπάρχει περίπτωση να ψοφήσουνε οι μικροοργανισμοί κα να πρέπει να τους αντικαταστήσουμε με καινούριους. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι κάθε ενάμιση με δύο χρόνια απαιτείτε μία περιοδική συντήρηση.

Γενικά πάντως, όποιον τρόπο και να αποφασίσει κανείς για τη διαχέιριση των λυμάτων του, θα πρέπει όλοι να έχουμε στο μυαλό μας πόσο σοβαρά προβλήματα μπορεί να προκαλέσει στο άμεσο περιβάλλον μας και άρα και σε εμάς η χωρίς επεξεγασία απελευθέρωση τους στο περιβάλλον. Η εξοικονόμηση κάποιων χρημάτων μπορεί βραχυπρόθεσμα να μας φαίνεται σημαντικότερη αλλά οι επιπτώσεις των πράξεως μας μπορεί να είναι τεράστιες, τόσο σε οικονομικό όσο και σε επίπεδο υγείας, δικό μας και των ανθρώπων γύρω μας.

Γιώργος Πλατής
Μηχανολόγος