Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Εξωτερικός χώρος / ΚΗΠΟΣ-ΒΕΡΑΝΤΑ-ΜΠΑΡΜΠΕΚΙΟΥ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Γνωρίζοντας την τέχνη του Bonsai

/Images/Articles/Bonsai_1.jpg
/Images/Articles/Bonsai_3.jpg
/Images/Articles/Bonsai_4.jpg
/Images/Articles/Bonsai_2.jpg

Η καλλιέργεια καλλιτεχνικών δέντρων νάνων Bonsai πρόκειται για μια μορφή κηπουρικής τέχνης που έχει τις ρίζες τις βαθιά στην κινέζικη παράδοση. Εάν επιθυμείτε την πλήρη εναρμόνισή σας με τη φύση και την ανάπτυξη διαφόρων αρετών, τότε η τέχνη των Bonsai είναι το είδος της καλλιέργειας που θα σας προσφέρει την φυσική ηρεμία και την ισορροπία που αναζητάτε. Τα Bonsai είναι καλλιτεχνικές μικρογραφίες φυσικών δέντρων που αναπτύσσονται μέσα σε μια ρηχή γλάστρα (δίσκο). Αποτελούν μικρά χειροποίητα έργα τέχνης που δεν είναι ποτέ πλήρως ολοκληρωμένα, καθώς χρήζουν τακτικής φροντίδας, ώστε να δείχνουν πάντα όμορφα, ισορροπημένα, εκφράζοντας έντονη δυναμικότητα και ζωντάνια. Η καλλιέργεια αυτών των μικροσκοπικών δέντρων απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, αυτοσυγκέντρωση και ψυχική ένωση του κατόχου του με το ίδιο το φυτό. Οι ώρες της περιποίησης του, είναι ώρες διαλογισμού και δημιουργίας. Μιας δημιουργίας απαλλαγμένης από εγωισμό, κομπασμό και αλαζονεία. Η πολύτιμη τέχνη τους εξαγνίζει την ανθρώπινη ψυχή και κληροδοτείται από γενιά σε γενιά. Εάν ενδιαφέρεστε να αποκτήσετε ή να δημιουργήσετε ένα Bonsai στο χώρο σας, τότε έφτασε η στιγμή να μάθετε τα πάντα γύρω από τα διάφορα στυλ-μορφές τους, καθώς και την «ιερή» διαδικασία της φροντίδας τους.

 

Η απόκτηση ενός Bonsai μπορεί να προκύψει από σπόρο, από μοσχεύματα, από εναέρια καταβολάδα, από δέντρα και θάμνους φυτωρίων, από δέντρα συλλεγμένα από τη φύση ή ακόμη και έτοιμα δεντράκια του είδους. Η συλλογή τους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα τελείται από ανεμοδαρμένες πλαγιές και γκρεμούς, γι’ αυτό και το σχήμα τους προδίδει την ταλαιπωρία που έχουν υποστεί λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στις περιοχές όπου αναπτύχθηκαν. Σε μια προσπάθεια απομίμησης αυτής της εικονικής ταλαιπωρίας, τα νεαρά φυτά κλαδεύονται περίτεχνα και συρματώνονται για χρόνια ώστε να αποκτήσουν το επιθυμητό παραμορφωμένο στυλ τους. Με αυτόν τον τρόπο το πολύτιμο δεντράκι νάνος, μοιάζει ανεμοδαρμένο, καταπονημένο και κυρίως μεγάλης ηλικίας. Για να μπορέσει να αναπτυχθεί και να συντηρηθεί σωστά το φυτό αυτό χρειάζεται ένα συγκεκριμένο μείγμα χώματος από καστανόχωμα, κοκκινόχωμα, άμμο, τύρφη, κοπριά, ρινίσματα σιδήρου, στάχτες κ.α. Μπορεί να ακούγεται ως ένα ιδιόμορφο μείγμα, όμως περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που θα εξασφαλίσουν μια υγιή και σωστή ανάπτυξη στο πολύτιμο bonsai μας. Πολύ σημαντική θεωρείται και η διατήρηση της υγρασίας του χώματος σε σταθερά επίπεδα, όπως επίσης και του ρυθμού των τακτικών λιπάνσεων. Το κλάδεμα των περιττών κλαδιών ακόμη και των ριζών έχει αισθητική και λειτουργική αξία, καθώς διατηρεί το επιθυμητό σχήμα και συμβάλει στην σμίκρυνση του μεγέθους του φυλλώματος.

 

Παρατηρώντας ένα καλοφτιαγμένο Bonsai αισθάνεται κανείς να κατακλύζεται από γαλήνη και ηρεμία. Η ισορροπία που εκφράζει -παρά την έλλειψη συμμετρίας- η παρουσία του, θα πρέπει να υποστηρίζεται και με την επιλογή του κατάλληλου δοχείου φιλοξενίας του (ρηχή γλάστρα). Φυτό και δοχείο θα πρέπει να βρίσκονται σε πλήρη σχηματική και αναλογική αρμονία. Το σχήμα του bonsai διαμορφώνεται κατά την περίοδο ανάπτυξής του και αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο της προσωπικότητας του. Τα στυλ διαμόρφωσής του είναι πάρα πολλά με βασικότερα: τη μορφή του καταρράκτη και του ημικαταρρακτη, που είναι εμπνευσμένη από δέντρα που μεγαλώνουν σε γκρεμούς. Χαρακτηριστικά της είναι το κωνικό κεφάλι, ο χοντρός καμπυλωτός κορμός που αγγίζει το χείλος του δοχείου και τα κλαδιά που κρέμονται κάτω από το επίπεδο του χώματος. Το τυπικό όρθιο αναπτύσσεται κατακόρυφα με ένα αυστηρά τριγωνικό περίγραμμα. Το άτυπο όρθιο είναι επίσης κωνικό, με μεγαλύτερη ελευθερία και κορμό σχήματος S. Το δαρμένο από τον άνεμο Bonsai έχει κλαδιά και κορμό έντονα καμπυλωμένα προς μια κατεύθυνση, σαν να έχει καταπονηθεί από το σφοδρό αέρα. Αποτελεί σύμβολο δύναμης και επιμονής. Το επικλινές έχει έντονη κλίση (40ο-45ο από την κάθετο) με κλαδιά που γέρνουν ελαφρώς προς το χώμα. Η μορφή της σκούπας, αποτελεί μια φυσικής διάπλασης εκδοχή του είδους, με κατακόρυφο, ίσιο κορμό και κλαδιά που αναπτύσσονται προς τα πάνω, δημιουργώντας ένα περίτεχνα λεπτεπίλεπτο πλέγμα. Το λογοτεχνικό ή λόγιο στυλ είναι από τα αρχαιότερα και δυσκολότερα σχήματα, με χαρακτηριστικό του τις λεπτές συστροφές του κορμού και το ελάχιστο, σχεδόν ανύπαρκτο φύλλωμα. Τα Bonsai πολλαπλών κορμών αποτελούνται από πολλούς κορμούς που έχουν άνιση διάμετρο και ύψος και ενώνονται πάντα στη βάση τους. Το στυλ με τις εκτεθειμένες ρίζες είναι ένα από τα ομορφότερα και τα πιο γνωστά. Κυρίαρχο στοιχείο της εικόνας του είναι η ελεύθερη και επιβλητική ανάπτυξη του ριζικού του συστήματος.

 

Υπάρχει βέβαια και η εκδοχή της σύνθεσής τους σε ομάδες, δημιουργώντας μικρογραφίες τοπίων με μονό αριθμό δέντρων (σύμβολο καλοτυχίας), όμως είναι ιδιαίτερα δύσκολο στυλ, καθώς απαιτεί άριστες γνώσεις προοπτικής και εικαστικότητας ώστε να επιτευχθεί ένα άψογο αισθητικά σύνολο. Bonsai θα συνατήσουμε σε κατηγορίες εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου ανάλογα με το είδος του φυτού στο οποίο ανήκουν, τις απαιτήσεις του για έκθεση στο ηλιακό φως, όπως και την αντοχή του σε υψηλές η ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες.

 

Υιοθετήστε την τέχνη του Bonsai και παρασυρθείτε σε ένα ταξίδι αισθήσεων και διαλογισμού. Μέσα από την διαδικασία της φροντίδας του θα διδαχθείτε αρχές και αρετές όπως η πειθαρχία, η αρμονία και πάνω απ’ όλα η υπομονή. Η φιλοσοφία που συνοδεύει την καλλιέργεια ενός Bonsai μπορεί να βοηθήσει τον γεμάτο άγχος σύγχρονο άνθρωπο, να οδηγηθεί σε μονοπάτια ψυχικής ισορροπίας και πνευματικής ανάτασης, δίνοντας του δύναμη να αντιμετωπίσει με σύνεση και υπομονή την κάθε μελλοντική αντιξοότητα. Αποκτήστε ένα ή περισσότερα είδη αυτών των πολύτιμων φυτών νάνων και καλωσορίστε στη ζωή σας τη γαλήνη και την ηρεμία της ψυχικής σας ολοκλήρωσης.

 

 

Μαρία Μπάτσαλα

διακοσμήτρια εσωτερικών και εξωτερικών χώρων

 

 

 

Οι φωτογραφίες προέρχονται από:

http://daybreakmagazine2.files.wordpress.com

http://www.bahcevan.com

http://www.artofbonsai.org

http://www.greenculturesg.com