Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Εξωτερικός χώρος / ΚΗΠΟΣ-ΒΕΡΑΝΤΑ-ΜΠΑΡΜΠΕΚΙΟΥ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Ο κήπος του... τεμπέλη

/Images/Articles/Κήπος_του_τεμπέλη_1.jpg
/Images/Articles/Κήπος_του_τεμπέλη_2.jpg
/Images/Articles/Κήπος_του_τεμπέλη_3.jpg
/Images/Articles/Κήπος_του_τεμπέλη_4.jpg
/Images/Articles/Κήπος_του_τεμπέλη_5.jpg

Σας αρέσει η κηπουρική, όμως ο ελεύθερος χρόνος σας είναι πολύ περιορισμένος ώστε να καταφέρνετε να την εξασκείτε τακτικά. Θεωρείτε ότι αυτό αποτελεί αρνητικό παράγοντα για την απόκτηση ενός όμορφου και περιποιημένου κήπου; Σκεφτείτε θετικά, καθώς μπορείτε να συνθέσετε έναν χώρο άρτια οργανωμένο και καλαίσθητο, με έξυπνες επιλογές φυτών, εγκαταστάσεων και κατασκευών, που θα απαιτούν ελάχιστες ώρες συντήρησης, αποδίδοντας ένα φυσικό και γεμάτο αρμονία τοπίο. Μελετήστε προσεκτικά το σχεδιασμό και τη σωστή οργάνωση του χώρου σας, προβλέποντας και υπολογίζοντας και την παραμικρή λεπτομέρεια, ώστε η διορατικότητά σας αυτή να σας ανταμείψει με το τελικό αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου. Ο τύπος κήπου που σας ταιριάζει είναι «ο κήπος του τεμπέλη», στον οποίο όλα καλούνται να λειτουργήσουν βάσει των δικών σας δυνατοτήτων και προσδοκιών.

 

Τα φυτά που θα συνθέσουν τον κήπο σας είναι ο βασικός παράγοντας από τον οποίο θα εξαρτηθεί ο χρόνος που θα αφιερώνετε για την συντήρησή του. Πριν προχωρήσετε στην επιλογή τους λοιπόν, μελετήστε τις απαιτήσεις του κάθε είδους και καταλήξτε σε εκείνα που θα καταφέρουν να έχουν μια υγιή και σωστή ανάπτυξη, συμβιβαζόμενα με την ελάχιστη φροντίδα που εσείς μπορείτε να προσφέρετε. Τα δέντρα που προτείνονται γι’ αυτού του τύπους τους κήπους είναι είδη που δεν απαιτούν συχνό πότισμα και λοιπές κηπουρικές εργασίες συντήρησης, όπως η γκρεβιλέα (αειθαλές), η κουμαριά (ως θάμνος ή ως δέντρο), το κυπαρίσσι και η άρια (είδος βελανιδιάς) που είναι ιδιαίτερα ανθεκτική σε υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες. Η λεβάντα και το δενδρολίβανο είναι βότανα πολύ χρήσιμα για κάθε σπίτι και οι μικρές αρδευτικές ανάγκες τους τα καθιστούν πολύ κατάλληλα για τον «ιδιαίτερο» κήπο σας. Το πυξάρι, η πικροδάφνη, η αγγελική νάνα, το πολύγαλα, το κυκλάμινο, το γεράνι, ο πανσές, η διμορφοθήκη και τα λίλιουμ αποτελούν εξίσου εύστοχες επιλογές για τη σύνθεση του χώρου σας, χαρίζοντας του ομορφιά, χρώμα και άρωμα.

 

Για την εδαφοκάλυψη του κήπου σας συστήνεται η τοποθέτηση έτοιμου χλοοτάπητα ποικιλίας δίχονδρου (είδος τριφυλλιού), που προσαρμόζεται άριστα στο χώρο και δεν απαιτεί συχνό κούρεμα. Η επιλογή όλων των φυτών σας θα πρέπει να γίνεται με κριτήριο την αργή τους ανάπτυξη (μη τακτικό κούρεμα) και την αντοχή τους σε προσβολές από έντομα ή λοιπές ασθένειες.

 

Μια διαδικασία που απαιτεί πολύ χρόνο εβδομαδιαίως ή ακόμη και ημερησίως και είναι άκρως απαραίτητη για τις ζωτικές λειτουργίες των φυτών, είναι το πότισμα. Επειδή ο ελεύθερος χρόνος αποτελεί πολυτέλεια για εσάς, φροντίστε ώστε να τοποθετήσετε σύστημα αυτόματου ποτίσματος που θα σας λύσει τα χέρια, αναλαμβάνοντας υπεύθυνα τη δύσκολη διαδικασία της άρδευσης. Το μόνο που χρειάζεται εκτός από μια μελετημένη εγκατάσταση είναι απλά η ρύθμιση του 2-3 φορές κατά τη διάρκεια του έτους. Για να επιβραδύνετε το χρόνο εξάτμισης του νερού από το έδαφος και να διατηρήσετε σταθερά τα επίπεδα υγρασίας του, συστήνεται η τοποθέτηση κόκκων φυσικού υλικού από άμυλο καλαμποκιού γύρω από το ριζικό σύστημα των φυτών. Οι κόκκοι αυτοί, συγκρατούν το νερό σαν σφουγγάρι και το αποδεσμεύουν σταδιακά, διατηρώντας υγρό το έδαφος γύρω από τα πολύτιμα φυτά μας.

 

Το σκάλισμα και το μάζεμα των αγριόχορτων καταναλώνουν μεγάλα αποθέματα ενέργειας και χρόνου, τα οποία μπορούν να αποφευχθούν, προβλέποντας την έξυπνη τοποθέτηση γεωυφάσματος (υφασμάτινου στρώματος) πάνω από το κηπαίο χώμα μας, για να μην ευνοείται η ανάπτυξη ζιζανίων. Γεωυφάσματα εντοπίζονται σε μεγάλη γκάμα στο χώρο της αγοράς, διαφόρων υφάνσεων, διαστάσεων και χρωμάτων. Επειδή η παρουσία τους αλλοιώνει συχνά την αισθητική πλευρά του κήπου, προτείνεται η έξυπνη και πολύ πρακτική κάλυψη τους με κάποιο φυσικού ύφους διακοσμητικό υλικό όπως ο φλοιός πεύκου ή το βότσαλο. Η διαδικασία της καθαριότητας ενός κήπου κρίνεται αναγκαία ώστε ο χώρος μας να βρίσκεται πάντα σε μια άριστη οπτική κατάσταση. Εξοικονομήστε επιπλέον, χρόνο και ενέργεια μαζεύοντας ξερά φύλλα και σκουπίδια εύκολα με τους ιδιαίτερα «εύχρηστους» και πολύ «χρήσιμους» φυσητήρες- αποροφητήρες υπολειμμάτων κήπου.

 

Τα αρχιτεκτονικά-δομικά στοιχεία του χώρου προτείνεται να είναι κατασκευασμένα από υλικά που είναι ανθεκτικά και δεν χρειάζονται ειδική συντήρηση. Προτιμήστε λοιπόν στοιχεία κεραμικά ή από μπετόν αντί του ξύλου ή λοιπών ευπαθών υλικών. Στη διακοσμητική προσέγγιση του χώρου σας εντάξτε και κάποια κατασκευή ξύλινης ταΐστρας πουλιών, ώστε να προσελκύονται στον κήπο σας πουλιά που θα τρώνε τα έντομα που μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για τα φυτά σας.

 

Στον κήπο του τεμπέλη η κάθε επέμβαση και το κάθε αντικείμενο κρύβει έναν απόλυτα δικαιολογημένο λόγο ύπαρξης και θέσης. Αυτοί οι χώροι είναι μελετημένοι προσεκτικά στην κάθε τους λεπτομέρεια γιατί η κάθε επιλογή προέκυψε ύστερα από μια σειρά λογικών και διορατικών συλλογισμών. Να θυμάστε πάντα ότι σε αυτού του είδους τους κήπους κυριαρχεί η λογική, γιατί ο «τεμπέλης κηπουρός» είναι ο «έξυπνος κηπουρός».

 

 

 

Μαρία Μπάτσαλα

διακοσμήτρια εσωτερικών και εξωτερικών χώρων

 

 

 

Χρήσιμος σύνδεσμος:

http://www.ehow.com/list_6665047_low-maintenance-garden-ideas.html

 

 

Οι φωτογραφίες προέρχονται από:

 

http://img.diytrade.com

http://www.simplegiftsfarm.com

http://www.easyshadegardening.com

http://static.guim.co.uk