Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Εξωτερικός χώρος / ΚΗΠΟΣ-ΒΕΡΑΝΤΑ-ΜΠΑΡΜΠΕΚΙΟΥ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Η παρουσία του ξύλου στον κήπο

/Images/Articles/Ξύλο_στον_κήπο_1.jpg
/Images/Articles/Ξύλο_στον_κήπο_2.jpg
/Images/Articles/Ξύλο_στον_κήπο_3.jpg
/Images/Articles/Ξύλο_στον_κήπο_4.jpg
/Images/Articles/Ξύλο_στον_κήπο_5.jpg
/Images/Articles/Ξύλο_στον_κήπο_6.jpg
/Images/Articles/Ξύλο_στον_κήπο_7.jpg
/Images/Articles/Ξύλο_στον_κήπο_8.jpg

 

Ο κήπος σας έχει ανάγκη κομψότητας και ιδιαίτερου στυλ. Χαρακτηριστικά που μπορεί εύκολα να αποκτήσει με τη σωστή επιλογή των κατάλληλων υλικών που θα συνθέσουν τις δομικές και διακοσμητικές του κατασκευές. Το ξύλο αποτελεί ένα ζεστό υλικό που μας προσφέρει μια πλούσια γκάμα εφαρμογών και ένα μεγάλο κατάλογο από είδη και τρόπους επεξεργασίας. Μπορεί να συνδυαστεί και να υποστηρίξει ιδανικά όλα τα στυλ διακόσμησης, αναδεικνύοντας και την πιο μικρή κατασκευή σε κυρίαρχο και αρχοντικό στοιχείο του χώρου. Ανάλογα με τις ανάγκες ενός κήπου μπορεί να αποτελέσει κύριο στοιχείο της περίφραξης, της επένδυσης του δαπέδου (επίπεδα, σκαλοπάτια), χρηστικών διακοσμητικών κατασκευών (γέφυρες, αψίδες, πέργκολες, καφασωτά), καθώς και αντικειμένων οργάνωσης και τοποθέτησης των φυτών.

 

Εάν θέλετε να προστατέψετε τον κήπο σας και να τον κρατήσετε μακριά από αδιάκριτα βλέμματα, προτείνεται η τοποθέτηση ξύλινης περίφραξης η οποία μπορεί να είναι συμπαγής ή διάτρητη, ανάλογα με το ύφος και τις ανάγκες του χώρου για ολική ή μερική απομόνωση. Η επιλογή του είδους της ξυλείας καθώς και η μορφή εφαρμογής της (τάβλες, ξύλινα κάγκελα, καφασωτά) συστήνεται να εναρμονίζεται πάντα με τη συνολική εικόνα και το αρχιτεκτονικό ύφος της κατοικίας και του κήπου. Τα ξύλα που χρησιμοποιούνται για περιφράξεις είναι εμποτισμένα, έτσι ώστε να μην προσβάλλονται από έντομα, μα και να έχουν αντοχή στις καιρικές συνθήκες και την υγρασία (επαφή με το έδαφος). Η εμποτισμένη ξυλεία συντηρείται εξαιρετικά εύκολα, ενώ οι ξύλινοι φράκτες ακατέργαστης μορφής (μη εμποτισμένοι) απαιτούν τακτική συντήρηση και συχνή αποκατάσταση φθορών.

 

Τα ξύλινα δάπεδα εξωτερικών χώρων, τύπου deck αποτελούν δημοφιλή επιλογή στον τομέα των κηποτεχνικών μελετών τα τελευταία χρόνια. Για την κατασκευή δαπέδων, επιπέδων και σκαλοπατιών μπορεί να χρησιμοποιηθεί φυσικό ξύλο ειδικής επεξεργασίας (εμποτισμός) ή συνθετικά υλικά του είδους σε διάφορα χρώματα, σχέδια και μεγέθη. Τα ξύλα που χρησιμοποιούνται προέρχονται κυρίως από τροπικά είδη (τικ, ιρόκο, μπάκινραι) και η τοποθέτησή τους θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή από έμπειρους τεχνίτες ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές πιθανές απώλειες (στράβωμα σανίδων). Για τη μετακίνησή σας από επίπεδο σε επίπεδο σε όλα τα σημεία του κήπου προτιμήστε κομψά σκαλοπάτια από ξύλο, τα οποία μπορούν με τον κατάλληλο φωτισμό να δημιουργήσουν ατμοσφαιρικές και ασφαλείς διαδρομές περιήγησης στον κήπο σας.

 

Εάν μέσα στον κήπο σας υπάρχει κάποια τεχνητή λίμνη ή κάποιο ρυάκι μπορείτε να ολοκληρώσετε την προσπάθεια της σύνθεσης ενός φυσικού τοπίου με την κατασκευή μιας ξύλινης γέφυρας. Με αυτό τον τρόπο θα διευκολύνετε την επικοινωνία μεταξύ των διαφόρων σημείων του χώρου σας, θα χαρίσετε φυσικότητα στο τοπίο και θα σας δοθεί η δυνατότητα να χαθείτε στην ομορφιά του κήπου σας, παρατηρώντας τον από μια διαφορετική οπτική γωνία, πάνω από ένα ξύλινο γεφυράκι. Έχοντας κυρίως διακοσμητικό χαρακτήρα, οι ξύλινες αψίδες ομορφαίνουν τον χώρο ακολουθώντας πάντα πιστά το κηποτεχνικό του στυλ, ενώ ταυτόχρονα έχουν και λειτουργική αξία καθώς δίνουν λύσεις τοπικής σκίασης (διαδρόμου, χώρων στάσεων και ανάπαυσης) και στήριξης των αναρριχητικών μας φυτών.

 

Ένα ακόμη αρχιτεκτονικό στοιχείο του χώρου με ιδιαίτερη πρακτική και αισθητική αξία είναι και η κατασκευή ξύλινης πέργκολας, η οποία προσφέρει σκίαση σε χώρους χαλάρωσης και προστατεύει από τα καιρικά φαινόμενα (συνδυασμός ξύλου με plexi-glass, γυαλί ή πανί). Η εγκατάσταση ξύλινης πέργκολας θα πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τον περιβάλλοντα χώρο, όπως και με την αρχιτεκτονική της οικίας μας. Τα καφασωτά αποτελούν πλέγματα από ξύλινες τάβλες που διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τον τύπο πλέξης (σταυρωτό, πλάγιο) και την πυκνότητα της. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατα πέργκολας, ως διαχωριστικά τομέων στον κήπο, ως περίφραξη και ως βάση αναρρίχησης φυτών πάνω σε τοίχους ή ελεύθερα στο χώρο.

 

Τα φυτά ενός κήπου αξίζουν επίσης δοχείων υψηλής αισθητικής και γούστου που θα τα φιλοξενήσουν και θα αναδείξουν άριστα την φυσική τους ομορφιά. Πρακτικά δοχεία αυτού του είδους αποτελούν οι πολύ χρήσιμες, ξύλινες ζαρντινιέρες που κατασκευάζονται σε διάφορες διαστάσεις, σχέδια και χρώματα ανάλογα με τον ελεύθερο χώρο στον οποίο θέλουμε να τις τοποθετήσουμε και σύμφωνα με το κηποτεχνικό στυλ που θέλουμε να ακολουθήσουμε. Οι γλάστρες από ξύλο είναι ακόμη ένα διακοσμητικό αντικείμενο που χαρίζει ζεστασιά με την παρουσία του στον κήπο ή τη βεράντα μας. Μπορούν να φιλοξενήσουν μικρά (λουλούδια) ή μεγάλου μεγέθους φυτά (δενδρύλλια) και παρέχεται η δυνατότητα στήριξής τους πάνω σε ρόδες, ώστε να διευκολύνουν τον ιδιοκτήτη κατά την μετακίνησή τους.

 

Τα είδη ξυλείας που χρησιμοποιούνται για όλες τις εφαρμογές του υλικού σε εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να είναι πάντα προϊόντα που έχουν υποστεί εμποτισμό, ώστε να έχουν μεγάλη αντοχή και να απαιτούν ελάχιστη συντήρηση. Σε περιπτώσεις που έχουν επιλεχθεί μη εμποτισμένα ξύλα για οποιαδήποτε εφαρμογή, θα πρέπει να γίνεται συντήρησή τους με βερνίκι ή λούστρο τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Το ξύλο χαρίζει στους χώρους όπου εντάσσεται ζεστασιά και υπέρμετρο στυλ. Είναι το υλικό που ευνοεί και ενισχύει τις στιγμές χαλάρωσης και ευεξίας, δίνοντας στον κήπο μας την έντονη προσωπικότητα που του αξίζει.

 

 

Μαρία Μπάτσαλα

διακοσμήτρια εσωτερικών και εξωτερικών χώρων

 

 

Οι φωτογραφίες προέρχονται από:

http://i.ehow.com

http://i.ehow.co.uk

http://hgtv.sndimg.com

http://archinspire.com

http://www.gardenstructure.com

http://www.eucalyptusmagazine.com

http://ecx.images-amazon.com

http://www.bigdayplunge.com