Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Πράσινο Ενεργειακό Σπίτι / ΤΑΡΑΤΣΟΚΗΠΟΙ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Πράσινες οάσεις μέσα στην πόλη

/Images/Articles/Καταπράσινες_βεράντες_3.jpg
/Images/Articles/Καταπράσινες_βεράντες_1.jpg
/Images/Articles/Καταπράσινες_βεράντες_2.jpg
/Images/Articles/Καταπράσινες_βεράντες_4.jpg
/Images/Articles/Καταπράσινες_βεράντες_5.jpg
/Images/Articles/Καταπράσινες_βεράντες_6.jpg
/Images/Articles/Καταπράσινες_βεράντες_7.jpg

Η περιβαλλοντική, η λειτουργική και η αισθητική αξία των μικρών κήπων (city gardens) σε βεράντες, ταράτσες (roof gardens) και εισόδους πολυκατοικιών είναι πολύ σημαντική, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου υπάρχει έλλειψη πρασίνου και οι ατμοσφαιρικές συνθήκες είναι επιβαρυμένες με υψηλά ποσοστά ρύπανσης. Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, αυτή η εναλλακτική μορφή κήπου είναι μια συνηθισμένη εικόνα των μεγαλουπόλεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Γερμανία, όπου υπάρχει σε ισχύ νόμος που υποχρεώνει τις κατασκευάστριες εταιρείες να δημιουργούν κήπους στις οροφές των κτιρίων, ιδιαίτερα στις βιομηχανικές πόλεις. Στη σημερινή εποχή η εξέλιξη της τεχνολογίας και η εισαγωγή νέων υλικών, διευκολύνει και κάνει αρκετά προσιτή τη δημιουργία αυτών των πρωτότυπων κήπων, συμβάλλοντας σημαντικά στην αναβάθμιση του αστικού τοπίου. Μήπως έφτασε λοιπόν η στιγμή να γνωρίσουμε και να υιοθετήσουμε όλοι μας κάποια εκδοχή κρεμαστού κήπου στη βεράντα, την ταράτσα η την είσοδο της πολυκατοικίας μας;

 

Οι city gardens αποτελούν πολύτιμους τεχνητούς, καταπράσινους πνεύμονες, που γεμίζουν με ζωντάνια, χρώμα και άρωμα την καθημερινότητα μας. Βρίσκουν εφαρμογή κυρίως σε πλάκες από μπετόν (βεράντες, ταράτσες, οροφές υπογείων χώρων στάθμευσης), οι οποίες μένουν συνήθως αναξιοποίητες. Οι κήποι αυτού του είδους χωρίζονται, ανάλογα με τα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά του χώρου, σε δύο βασικές κατηγορίες. Οι επιφανειακοί ή επεκτατικοί, είναι μικρού βάθους και βάρους κήποι, όπου τοποθετούνται φυτά ανθεκτικά στην ξηρασία και στις ακραίες καιρικές συνθήκες, με χαμηλές απαιτήσεις συντήρησης, λίπανσης και άρδευσης. Τα φυτά που προτείνονται γι’ αυτή την κατηγορία είναι κυρίως χαμηλής βλάστησης, όπως το κοινό γρασίδι, τα διάφορα εδαφοκαλυπτικά παχύφυτα (κακτοειδή) και όλα τα αγριολούλουδα (ανεμώνες, ανθούρια, κυκλάμινα, μαργαρίτες, μολόχες). Οι εντατικοί ή καθετοποιημένοι, αποτελούν την δεύτερη κατηγορία και περιλαμβάνουν κήπους με μεγαλύτερο βάθος που είναι ικανοί να φιλοξενήσουν περισσότερα είδη φυτών, όπως ετήσια, πολυετής πόες, βολβούς (βιολέτες, πανσέδες), δέντρα, θάμνους, αναρριχώμενα, οξύφιλα (γαρδένιες, καμέλιες), εδαφοκάλυπτικά κ.α.

 

Η σημερινή τεχνολογία προσφέρει μια μεγάλη γκάμα από καινοτόμα, ελαφριά υλικά, εξειδικευμένα συστήματα αποστράγγισης, ειδικές μεμβράνες για τον έλεγχο της διάπλασης του ριζικού συστήματος, καθώς και μείγματα που ευνοούν την ανάπτυξη των φυτών, ο συνδυασμός των οποίων οδηγεί στη σύνθεση ενός άρτια οργανωμένου και πάνω απ’ όλα ελαφριάς κατασκευής κήπου. Με όλες αυτές τις τεχνολογικές καινοτομίες, τα φυτά χαμηλής και μεσαίας ανάπτυξης μπορούν πλέον να αναπτυχθούν σωστά μόλις σε 30 εκ. χώματος, ενώ αρκούν μόλις 10 εκ. ειδικού υποστρώματος για τη δημιουργία κήπου με διάφορα λουλούδια, χλοοτάπητα ή είδη εδαφοκάλυψης. Λόγω της ποικιλίας όλων αυτών των ειδών που προτείνονται για τοποθέτηση, αυτού του είδους οι κήποι απαιτούν εντατική, προσεκτική συντήρηση και φροντίδα.

 

Η κατασκευή τους προϋποθέτει την εξέταση ορισμένων πολύ βασικών παραμέτρων, οι οποίοι αφορούν κυρίως τα χαρακτηριστικά του χώρου στον οποίο καλούμαστε να επέμβουμε. Η στατικότητα είναι το πρωταρχικό στοιχείο που θα πρέπει να εξεταστεί, καθώς η στατική ανάλυση του χώρου (βεράντα ,ταράτσα, οροφή υπόγειου γκαράζ) είναι εκείνη που θα καθορίσει και το είδος του κήπου που θα δημιουργηθεί. Ο τρόπος άρδευσης είναι ακόμη ένα σημείο στο οποίο θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς ανάλογα με τον εκάστοτε χώρο χρήζει να μελετηθεί η δικτύωση ενός σωστά μελετημένου αρδευτικού συστήματος, σύμφωνα πάντα με τη δυνατότητα εγκατάστασης- παροχής νερού και τις αρδευτικές απαιτήσεις των φυτών που θα επιλεγούν για τοποθέτηση. Σε συνάρτηση με την άρδευση θα πρέπει να προβλεφθεί και ένα σύστημα αποστράγγισης για το επιπλέον νερό που δεν θα μπορεί να απορροφηθεί από τον κήπο. Η μόνωση και η στεγανοποίηση της βάσης, πάνω στην οποία θα εργαστούμε κρίνεται εξίσου απαραίτητη (ειδικές μεμβράνες, μονωτικά υλικά εμπορίου). Το έδαφος (χώμα) που θα τοποθετηθεί συστήνεται να είναι ελαφρύ και πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες, ώστε να παρέχει σωστή στήριξη και συνθήκες υγιούς ανάπτυξης στα φυτά, των οποίων η επιλογή θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές και κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής και του υψομέτρου.

 

Η φυτική σύνθεση προτείνεται να διαθέτει ποικιλία σχημάτων και μεγεθών, όπως και χρωματική και εποχιακή διαφοροποίηση όσον αφορά την άνθιση, ώστε να παρουσιάζει διαρκώς μια ενδιαφέρουσα εικόνα σε επισκέπτες και ιδιοκτήτες. Παράλληλα με όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους θα πρέπει να εξεταστεί και το πρόγραμμα συντήρησης-φροντίδας του χώρου, γιατί χωρίς αυτό ο κήπος μας θα πάψει να είναι όμορφος και καλοδιατηρημένος. Σε περιπτώσεις όπου η κατασκευή βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο (ταράτσα, είσοδο) και αδυνατείτε να ανταπεξέλθετε στην τακτική φροντίδα της, θα πρέπει να προβλεφθεί ένα άτομο που θα την συντηρεί ώστε να απολαμβάνετε πάντα τα οφέλη ενός άψογα οργανωμένου, τεχνητού city garden.

 

Η αξία αυτών των κήπων δεν είναι μόνο αισθητική. Βελτιώνουν την εμφάνιση ενός κτιρίου και δημιουργούν ευχάριστους χώρους αναψυχής για τους ενοίκους ή τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων του. Είναι όμως και άκρως λειτουργική, αφού στις περιπτώσεις των roof gardens προστατεύεται η επιφάνεια της στέγης από τις άσχημες καιρικές συνθήκες και την υπεριώδη ακτινοβολία, ενώ τα μονωτικά υλικά της βάσης, το υπόστρωμα όπως και όλα τα επίπεδα φύτευσης βοηθούν στη μόνωση του κτιρίου και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Φυσικά τα σημαντικότερα οφέλη συνοψίζονται, στην περιβαλλοντική συμβολή τους, καθώς φιλτράρουν τον αέρα, απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα, κατακρατούν τη σκόνη και απελευθερώνουν οξυγόνο. Επιπλέον μειώνουν την ατμοσφαιρική θερμοκρασία και υγρασία μέσα και γύρω από το κτίριο, μέχρι και 50% κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και ελαττώνουν σημαντικά τα επίπεδα του θορύβου (ηχοπροστασία).

 

Οι city gardens θα πρέπει πλέον να αποτελούν κομμάτι της ζωής όλων όσων ζουν μέσα στα μεγάλα αστικά κέντρα, μεταμορφώνοντας τα άψυχα, τσιμεντένια κτίρια σε πολύχρωμους, κρεμαστούς κήπους, δίνοντας ζωντάνια στη μονοτονία του «γκρίζου» της πόλης. Υιοθετήστε μικρούς ή μεγάλους κήπους αυτούς του είδους και στην δική σας κατοικία και απολαύστε σκηνικά γαλήνης και ευεξίας, συμβάλλοντας άμεσα στη δημιουργία πράσινου «φυσικού» περιβάλλοντος σε περιοχές που στερούνται των πλεονεκτημάτων της ελληνικής υπαίθρου. Έφτασε η ώρα να αποκτήσετε τον δικό σας τεχνητό, μικρό καταπράσινο παράδεισο τώρα που η απόκτηση ενός κήπου έπαψε πια να αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο των λίγων.

 

 

Μαρία Μπάτσαλα

διακοσμήτρια εσωτερικών και εξωτερικών χώρων

 

 

 

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

http://www.iloveindia.com/garden/special-gardens/terrace-garden.html

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4559381

 

 

Οι φωτογραφίες προέρχονται από:

http://29.media.tumblr.com

http://www.marigreen.cz

http://ecoki.com

http://www.corearchitect.co.uk

http://www.englishgardenco.co.uk

http://farm3.static.flickr.com

http://3.bp.blogspot.com