Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Οικοδομή / ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Ρωγμές στις κατασκευές (1)

/Images/Articles/Ρωγμές_3.jpg
/Images/Articles/Ρωγμές-1.jpg

Στην Ελλάδα στην πλειονότητα των κατοικιών γίνεται χρήση οπλισμένου σκυροδέματος. Με σκυρόδεμα κατασκευάζουμε τον φέροντα οργανισμό, δηλαδή το σκελετό του κτιρίου ο οποίος είναι υπεύθυνος για την παραλαβή των φορτίων και την μεταβίβασή τους στο έδαφος. Για την ολοκλήρωση της κατασκευής εξωτερικά, την πλήρωση των φατνωμάτων που δημιουργεί ο φέρων οργανισμός και τη δημιουργία χώρων εσωτερικά της οικίας χρησιμοποιούμε στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων τούβλα.

 

Σε κάθε κατασκευή από σκυρόδεμα μπορεί να παρατηρηθούν ρηγματώσεις. Τις πιο πολλές φορές μάλιστα οι ρωγμές είναι ακίνδυνες και απλώς υπενθυμίζουν την ύπαρξη δυνάμεων στο φορέα. Σπανιότερα δε μπορεί να θεωρηθούν και χρήσιμες αφού υποδεικνύουν το πρόβλημα που υπάρχει. Δε χωρά αμφιβολία πάντως ότι είναι ένα φαινόμενο που δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο και σε κάποιες περιπτώσεις η προσεχτική εξέτασή του από έμπειρο επαγγελματία είναι απαραίτητη.

 

Η ανάλυση και εξήγηση του φαινομένου δημιουργίας ρωγμών δεν είναι διαδικασία απλή, ωστόσο εδώ θα εξετάσουμε το φαινόμενο από μια πιο εμπειρική σκοπιά και θα κάνουμε αναφορά σε θέματα που μας έχουν απασχολήσει ή μπορεί να απασχολήσουν στο μέλλον όσον αφορά στη δημιουργία του συγκεκριμένου φαινομένου. Όμως τι είναι η ρωγμή; Πότε αντιμετωπίζεται και γιατί εμφανίζεται;

 

Καταρχάς ρωγμή ορίζεται ως η ασυνέχεια του υλικού, η οποία ασυνέχεια έχει τη μία διάσταση πολύ μικρότερη από τις άλλες. Η ρηγμάτωση πρέπει να αντιμετωπίζεται με αποκατάσταση μόνο όταν το στοιχείο στο οποίο εμφανίζεται είναι στατικά ασφαλές, Διαφορετικά, απαιτείται η ενίσχυσή του. Άρα επιδιόρθωση επιτρέπεται μόνο όταν δεν αμφισβητείται η στατική επάρκεια και γίνεται για να αντιμετωπιστούν προβλήματα εισχώρησης υγρασίας, διαρροής υγρών, αισθητικά κλπ.

 

Θα πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουμε λίγο το τοπίο όσον αφορά στο δομικό στοιχείο που παρατηρούνται οι ρωγμές. Όταν οι ρωγμές παρατηρούνται σε μη φέρουσες τοιχοποιίες (οι τοιχοποιίες που αναφέρονται πιο πάνω, οι οποίες δεν παραλαμβάνουν φορτία και χρησιμοποιούνται μόνο για πλήρωση ανοιγμάτων και δημιουργία χωρισμάτων) δεν πρέπει να θεωρούμε ότι υπάρχει κίνδυνος στατικής επάρκειας του κτιρίου, εφόσον δεν τραυματίζεται δομικό στοιχείο που φέρει φορτία.

 

Συνήθως ρήγματα σε τοιχοποιία έχουμε μετά από έντονες σεισμικές καταπονήσεις, καθώς οι τοίχοι του σπιτιού μας παρουσιάζουν διαφορετική ικανότητα και αντοχή σε παραμόρφωση σε σχέση με τα στοιχεία από οπλισμένο σκυρόδεμα. Η διαφορετικότητα τους αυτή τονίζεται περισσότερο όταν η κατασκευή του τούβλινου τοίχου έχει γίνει απρόσεκτα και από άτομο χωρίς εμπειρία. Όταν δηλαδή ο τοίχος δεν είναι εντελώς κατακόρυφος ή όταν η τελευταία σειρά τούβλων δεν σφηνώνεται καλά ανάμεσα στον υπό κατασκευή τοίχο και το κάτω μέρος του δοκαριού ή ακόμη όταν η τοποθέτηση των τούβλων γίνει πρόχειρα. Τότε η εμφάνιση ρωγμών στον τοίχο είναι λίγο πολύ αναμενόμενη.

 

Σε κάθε περίπτωση που παρατηρηθούν ρωγμές σε τοιχοποιία πλήρωσης μπορούμε να επισκευάσουμε τον τοίχο ή στην χειρότερη των περιπτώσεων να τον αφαιρέσουμε και να τον χτίσουμε ξανά από την αρχή. Όταν όμως οι ρωγμές εκτείνονται και σε δομικά στοιχεία του κτιρίου και ειδικά σε υποστυλώματα, πρέπει να ειδοποιήσουμε ειδικό-μηχανικό, που θα εξετάσει υπεύθυνα το φαινόμενο (εάν είναι ενεργή η ρωγμή ή όχι, εύρος ρωγμής, αιτία φαινομένου, τρόποι αντιμετώπισης, κλπ). Παρεμπιπτόντως πρέπει να σημειωθεί πως σε περίπτωση σεισμού, πρώτα θα παρατηρηθούν ρωγμές στους τοίχους και ύστερα θα αρχίσουν να ρηγματώνονται τα δομικά στοιχεία.

 

Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους είναι η ελλιπής ή ανεπαρκής συντήρηση των στοιχείων που μόλις σκυροδετήσαμε. Οι ρωγμές συστολής, όπως αυτές ονομάζονται, δημιουργούνται όταν το νερό της επιφάνειας του στοιχείου από νωπό μπετόν εξατμίζεται και έτσι η επιφάνεια μπετόν ξηραίνεται και συρρικνώνεται. Οι ρωγμές αυτές δεν έχουν σημαντική επίδραση στην αντοχή του στοιχείου αλλά πιο πολύ προβληματίζουν όσον αφορά στην εμφάνισή του στοιχείου αλλά και στην πιθανή εισχώρηση υγρασίας μέσα σε αυτό. Εμφανίζονται συνήθως σε παράλληλη διάταξη μεταξύ τους και είναι γενικά επιφανειακές. Για να τις αποφύγουμε προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε τη γρήγορη εξάτμιση του νερού από την επιφάνεια του μπετόν. Φροντίζουμε λοιπόν να σκυροδετούμε σε εποχή ή ώρα χωρίς μεγάλη θερμοκρασία, χρησιμοποιούμε βρεγμένες λινάτσες μετά την σκυροδέτηση ή ειδικά χημικά πρόσθετα που να αποτρέπουν τη γρήγορη εξάτμιση από την επιφάνεια του μπετόν και γενικά κάνουμε καλή συντήρηση του νωπού μπετόν για τουλάχιστον μια εβδομάδα. Συνίσταται επίσης και η αναβολή σκυροδέτησης για θερμοκρασία κάτω του μηδενός, για την αποφυγή ρηγματώσεων που μειώνουν σημαντικά τις αντοχές και ποιότητα του σκυροδέματος. Χρήσιμη είναι η χρήση ινών προπυλενίου στο σκυρόδεμα (περίπου ένα κιλό ανά κυβικό σκυροδέματος). Το ινοπλισμένο σκυρόδεμα, όπως αυτό ονομάζεται είναι αρκετά ανθεκτικό σε τέτοιου είδους ρηγματώσεις.

 

Σημαντικός λόγος εμφάνισης ρωγμών είναι και η διάβρωση. Ρωγμές δημιουργούνται όταν ο οπλισμός που βρίσκεται ενσωματωμένος στο σκυρόδεμα οξειδώνεται (σκουριάζει) και η σκουριά καταλαμβάνοντας πολύ περισσότερο όγκο δημιουργεί πίεση στο σκυρόδεμα που καταλήγει στο σπάσιμο. Έτσι, όταν παρατηρούνται κατακόρυφες ή οριζόντιες ρωγμές στη βάση κολόνας είναι πολύ πιθανόν να έχουμε διαβρωμένο κατακόρυφο οπλισμό (διαμήκη) ή οριζόντιο (συνδετήρες) αντίστοιχα. Γενικά ισχύει δηλαδή πως όταν οι ρωγμές είναι παράλληλες με τον κύριο οπλισμό, τότε είναι πάρα πολύ πιθανόν αυτός να είναι διαβρωμένος. Για την αποφυγή του φαινομένου διάβρωσης πρέπει να τοποθετείται καθαρός οπλισμός στο καλούπι, απαλλαγμένος από σκουριά και λιπαρές ουσίες όπως λάδια ξυλότυπου κλπ. Καθαρό, χωρίς σκουπίδια πρέπει να είναι και το καλούπι, ενώ ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην επικάλυψη μπετόν μεταξύ του οπλισμού και του καλουπιού (κάτι το οποίο δεν προσέχουν πάντα τα αρμόδια συνεργεία) ειδικά σε περιοχές με μεγάλη υγρασία. Η επικάλυψη έχει ακριβώς αυτό το ρόλο (να προστατεύει δηλαδή τον ενσωματωμένο οπλισμό από τη διάβρωση) και για αυτό χρησιμοποιούνται τα πλαστικά στηρίγματα που ονομάζονται αποστάτες. Επιπλέον για την αποφυγή φαινομένων διάβρωσης πρέπει να είμαστε σχολαστικοί όσον αφορά στην ποιότητα του μπετόν που παραγγέλνουμε και παραλαμβάνουμε.

 

 

Νίκος Ζήκας

Πολιτικός Μηχανικός

 

 

 

 

Οι φωτογραφίες προέχονται από:

http://media-cdn.tripadvisor.com

http://climaseal.com