Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Υαλοπίνακες

/Images/Articles/Υαλοπίνακες_1.jpg
/Images/Articles/Υαλοπίνακες_2.jpg
/Images/Articles/Υαλοπίνακες_3.jpg
/Images/Articles/Υαλοπίνακες_4.jpg

 

Το γυαλί είναι το μοναδικό δομικό υλικό που, χάρη στη διαφάνεια της μάζας του, επιτρέπει το φυσικό φωτισμό στα κτίρια, αλλά και την απρόσκοπτη θέα από και προς τον περιβάλλοντα χώρο. Η χρήση του στην παραγωγή υαλοπινάκων, δηλαδή πινάκων από γυαλί, διευρύνεται σήμερα σε πολλαπλές δομικές εφαρμογές, όπως υαλοπετάσματα, κουφώματα, κιγκλιδώματα, δάπεδα, διαχωριστικά χώρων κλπ, αυξάνοντας τις απαιτήσεις για βελτιωμένες φυσικοχημικές ιδιότητες και αυξημένα μηχανικά χαρακτηριστικά σε έργα με υψηλές απαιτήσεις.

 

Η σύγχρονη τεχνολογία παραγωγής υαλοπινάκων διαθέτει διάφορα είδη και τύπους υαλοπινάκων με ποικίλες ιδιότητες, οι οποίες διαφοροποιούνται με μετατροπές στη σύνθεση της μάζας του γυαλιού ή και με επιφανειακή επεξεργασία. Οι πολυεπίπεδοι και πολυστρωματικοί υαλοπίνακες αποτελούνται από επάλληλους υαλοπίνακες ομοίων η διαφορετικών ιδιοτήτων, που μεταξύ τους παρεμβάλλονται συνθετικές μεμβράνες ή και διάκενα με αέρα ή κάποιο άλλο υλικό. Έτσι, είναι δυνατό να συνδυαστούν σε ένα ενιαίο πέτασμα, υαλοπίνακες με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ιδιότητες, καλύπτοντας τις λειτουργικές απαιτήσεις και τις αισθητικές ιδιαιτερότητες της εκάστοτε κατασκευής ή έργου. Η τεχνολογία των πολυεπίπεδων και των πολυστρωματικών υαλοπινάκων, συχνά δίνει λύσεις σε σημαντικά ζητούμενα που αφορούν την εξοικονόμηση ενέργειας, την ασφάλεια, αλλά και την αισθητική των κατασκευών.

 

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 

Οι συμβατικοί μονοί υαλοπίνακες παρουσιάζουν μεγάλες απώλειες ενέργειας και πλήρη διαπερατότητα στο φυσικό φως και δεν ανταποκρίνονται στον κανονισμό θερμομόνωσης κτιρίων.

Οι συμβατικοί διπλοί υαλοπίνακες αποτελούνται από δυο υαλόφυλλα, που δημιουργούν μεταξύ τους ένα διάκενο με αέρα, ο οποίος προσφέρει θερμομονωτικές ιδιότητες στον υαλοπίνακα. Παρουσιάζουν υψηλή διαπερατότητα στο φυσικό φως.

Οι θερμομονωτικοί διπλοί ή τριπλοί υαλοπίνακες περιέχουν στα διάκενα, που δημιουργούνται μεταξύ των υαλόφυλλων, αέριο με υψηλότερες θερμομονωτικές ιδιότητες από αυτές του αέρα και συνιστώνται για κτίρια με μεγάλα ανοίγματα, όπου απαιτείται υψηλή θερμομόνωση του κελύφους.

Οι ενεργειακοί υαλοπίνακες χαμηλής εκπομπής (low-e), ανάλογα με τον τρόπο που τοποθετούνται, εμποδίζουν μεγάλο μέρος της θερμικής ακτινοβολίας είτε να εισέρχεται προς το κτίριο, είτε να εκπέμπεται προς το εξωτερικό περιβάλλον και συνιστώνται για τη μείωση ή αύξηση της θερμότητας των κτιρίων ανάλογα με τις ανάγκες του.

Οι ανακλαστικοί υαλοπίνακες ανακλούν σημαντικό μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας, αλλά μπορεί να προκαλέσουν θάμβωση στον περιβάλλοντα χώρο και στα γύρω κτίρια.

Οι απορροφητικοί υαλοπίνακες απορροφούν σημαντικό μέρος της θερμότητας της ηλιακής ακτινοβολίας, χωρίς να μειώνουν σημαντικά το φυσικό φωτισμό, και δεν δημιουργούν θάμβωση στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου.

Οι φωτοευαίσθητοι υαλοπίνακες μεταβάλλουν τη διαφάνειά τους, ανάλογα με την έκθεσή τους στην ηλιακή ακτινοβολία και την εξωτερική θερμοκρασία. Όσο αυξάνεται η ακτινοβολία και παράλληλα η θερμοκρασία, οι υαλοπίνακες μετατρέπονται σε αδιαφανείς.

Οι ηλεκτροχρωμικοί υαλοπίνακες υγρών κρυστάλλων είναι αδιαφανείς γαλακτόχρωμοι, αλλά συνδέονται με ηλεκτρικό κύκλωμα, το οποίο υπό τάση τους μετατρέπει σε διαφανείς.

 

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

 

Οι πυράντοχοι υαλοπίνακες παρουσιάζουν υψηλή μηχανική και θερμική αντοχή και αποτελούν εμπόδιο στη μετάδοση πυρκαγιάς, τουλάχιστον για μια ώρα. Υπάρχουν πυράντοχοι υαλοπίνακες ενισχυμένοι και με ενσωματωμένο μεταλλικό πλέγμα, το οποίο αποτρέπει την πτώση τους κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς.

Οι υαλοπίνακες ασφαλείας (securit), κατά τη θραύση τους διασκορπίζονται σε πολύ μικρά, μη αιχμηρά τεμάχια μειώνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού.

Οι υαλοπίνακες τρίπλεξ (triplex) αποτελούνται από υαλόφυλλα συγκολλημένα μεταξύ τους με ειδική μεμβράνη, η οποία κατά τη θραύση τους τα συγκρατεί, ώστε να μη δημιουργούνται αιχμηρές προεξοχές, επικίνδυνες για σοβαρούς τραυματισμούς.

Οι αντιβανδαλικοί υαλοπίνακες (anti-vandal) αποτελούνται από υαλόφυλλα συγκολλημένα μεταξύ τους με ειδική μεμβράνη, η οποία κατά τη θραύση τους συνεχίζει αποτελεί εμπόδιο δύσκολο να διαπεραστεί ακόμη και με επαναλαμβανόμενα χτυπήματα, αποτρέποντας έτσι βανδαλισμούς και διαρρήξεις.

Οι αλεξίσφαιροι υαλοπίνακες έχουν την ικανότητα να σταματούν βλήματα από διάφορους τύπους όπλων καθώς και εργαλεία βανδαλισμών, παρέχοντας προστασία από καταστάσεις απειλής και τρομοκρατικές επιθέσεις.

 

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

 

Οι ανάγλυφοι υαλοπίνακες είναι ημιδιαφανείς και διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία ανάγλυφων διακοσμητικών σχεδίων, στη μία ή και στις δύο πλευρές του γυαλιού. Περιορίζουν σημαντικά την οπτική επαφή, αλλά επιτρέπουν το φυσικό φωτισμό.

Οι έγχρωμοι υαλοπίνακες αποκτούν με χημική επεξεργασία πράσινες, μπλε, γκρι και μπρονζέ αποχρώσεις και περιορίζουν το φυσικό φωτισμό.

Η φθορίωση και η αμμοβολή είναι μέθοδοι κατά τις οποίες δημιουργούνται ημιδιαφανείς επιφάνειες στον υαλοπίνακα, σε οποιονδήποτε σχηματισμό, προσφέροντας παράλληλα τη δυνατότητα περιορισμού της οπτικής επαφής και του φωτισμού.

Η μεταξοτυπία είναι μέθοδος κατά την οποία μπορεί να δημιουργηθεί οποιοδήποτε σχέδιο ή εικόνα στην επιφάνεια του υαλοπίνακα με κεραμικά χρώματα. Ο υαλοπίνακας υποβάλλεται σε υψηλή θερμοκρασία, η οποία παράλληλα αυξάνει την αντοχή του, ενώ τα χρώματα λειώνουν μερικώς μέσα στο γυαλί και σταθεροποιούνται.

Οι πολυεπίπεδοι υαλοπίνακες με απεικονίσεις παραστάσεων αποτελούνται από δύο τουλάχιστον υαλόφυλλα, μεταξύ των οποίων εφαρμόζεται ειδική μεμβράνη με την αναπαράσταση οποιοδήποτε σχεδίου, εικόνας ή χρωματισμού. Υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής διαφορετικής παράστασης στις δύο όψεις του υαλοπίνακα.Νομίδου Μαρίνα

αρχιτέκτονας μηχανικός

 

 

Οι φωτογραφίες προέχονται από:

http://djm19.files.wordpress.com

http://www.danheller.com

http://sdglassguru.com

https://my.qoop.com