Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Υδραυλικά-Αποχέτευση / ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Βιολογικοί βόθροι

/Images/Articles/βιολογικοι_βοθροι.jpg

Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των κατοίκων της Ελλάδος στερούνται ενός αγαθού που για τους υπόλοιπους φαντάζει τόσο βασικό και αυτονόητο. Στερούνται του δικτύου αποχέτευσης, το σύνολο δηλαδή των σωληνώσεων που θα παραλάβουν τα λύματα που δημιουργούμε στο σπίτι μας και θα τα οδηγήσουν στις κεντρικές μονάδες βιολογικού καθαρισμού, προκειμένου να αφαιρεθεί το μεγαλύτερο μέρος των μικροοργανισμών και των ακαθαρσιών και να επιστρέψει το νερό στη θάλασσα. Για το λόγο αυτό, όλα αυτά τα νοικοκυριά αναγκάζονται να ρίχνουν τα λύματά τους σε κάποιο βόθρο.

Οι βόθροι όμως που χρησιμοποιούσαμε μέχρι πριν μερικά χρόνια παρουσίαζαν σημαντικά προβλήματα. Οι μεν στεγανοί απαιτούν πολύ συχνό άδειασμα, άρα οικονομική επιβάρυνση ενώ όλοι θυμόμαστε την κατάσταση που δημιουργήθηκε στην ανατολική Αττική με την απεργία των οδηγών βυτιοφόρων. Οι βόθροι γέμισαν και οι ιδιοκτήτες τους αναγκάζονταν να τους αδειάζουν στους δρόμους. Οι δε απορροφητικοί, πέρα από τους πάρα πολλούς νομικούς περιορισμούς που τους συνοδεύουν, οδηγούν τα λύματα χωρίς καμία επεξεργασία στον υδροφόρο ορίζοντα, μεταφέροντας παράλληλα και όλες τις επιβαρυντικές για το περιβάλλον και για την υγεία μας ουσίες.

Τη λύση σε όλα αυτά τα προβλήματα φαίνεται ότι μπορούν να προσφέρουν οι βιολογικοί βόθροι. ΟΙ βιολογικοί βόθροι είναι στην πραγματικότητα μικρές μονάδες βιολογικού καθαρισμού. Συγκεντρώνουν δηλαδή τα λύματα από το σπίτι μας σε μία δεξαμενή, κατακάθεται η λυματολάσπη η οποία διασπάται με τη βοήθεια μικροοργανισμών. Κατόπιν το νερό, καθαρισμένο μεταφέρεται σε μία άλλη δεξαμενή και από εκεί εξέρχεται έτοιμο να το χρησιμοποιήσουμε για πότισμα του κήπου μας.

Η επεξεργασία της λυματολάσπης μπορεί να γίνει είτε αερόβια είτε αναερόβια. Όπως και τα ονόματα αφήνουν να εννοηθεί, αερόβια είναι η επεξεργασία που γίνεται με την παρουσία περίσσειας οξυγόνου ενώ αναερόβια χωρίς την ανάγκη του αέρα. Η αερόβια κοστίζει περισσότερο, καθώς πρέπει να προσάγουμε τον αέρα στο χώρο της δεξαμενής. Έχει όμως καλύτερη απόδοση, διασπά πιο γρήγορα και σε μεγαλύτερο ποσοστό τη λυματολάσπη.

Οι βιολογικοί βόθροι έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα που τους κάνουν μια ικανοποιητική επιλογή. Έχουν σχεδόν μηδαμινό κόστος λειτουργίας, δεν απαιτούν κάθε λίγο και λιγάκι άδειασμα από βυτιοφόρο, ενώ μας προσφέρουν και μια σημαντική ποσότητα νερού η οποία υπεδάφια ποτίζει κατευθείαν τον κήπο μας. Επιπλέον φροντίζει το περιβάλλον μας καθώς δεν απελευθερώνονται στον υδροφόρο ορίζοντα άζωτο και φωσφορικά το οποία ευθύνονται για τον ευτροφισμό, την υπερβολική ανάπτυξη δηλαδή κάποιων ειδών σε βάρος κάποιων άλλων, με άμεσο αποτέλεσμα τη διατάραξη της ισορροπίας και της τροφικής αλυσίδας στη φύση.

Βέβαια θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με την ποιότητα των λυμάτων που απορρίπτουμε σε έναν βιολογικό βόθρο. Λίπη και δραστικά καθαριστικά, όπως το χλώριο, είναι ικανά να σκοτώσουν τους απαραίτητους για την επεξεργασία των λυμάτων μικροοργανισμούς. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι σε περίπτωση διακοπτόμενης λειτουργίας, όπως συμβαίνει για παράδειγμα σε μία εξοχική κατοικία όπου ο βόθρος χρησιμοποιείται λίγες μέρες το έτος, υπάρχει ο κίνδυνος να πεθάνουν οι μικροοργανισμοί και άρα να χρειάζονται αντικατάσταση. Υπάρχουν βέβαια και βιολογικοί που αντιμετωπίζουν το φαινόμενο αυτό, επιβάλλεται όμως να ληφθεί ειδική μέριμνα.

Όπως και κάθε άλλη συσκευή, έτσι και οι βιολογικοί βόθροι χρειάζονται μία περιοδική συντήρηση. Κάθε δύο χρόνια περίπου πρέπει να καλέσουμε ειδικό τεχνικό ο οποίος θα ελέγξει τους μικροοργανισμούς που υπάρχουν στο βόθρο μας καθώς και την αποτελεσματικότητα του. Επίσης θα πρέπει κατά καιρούς να απομακρύνεται η λυματολάσπη που συσσωρεύεται στον πάτο της δεξαμενής μας, καθώς δεν είναι σε θέση να επεξεργαστεί και να διασπαστεί όλη η ποσότητα των λυμάτων μας. Αυτό βέβαια θα συμβαίνει πολύ πιο σπάνια από ότι σε ένα στεγανό βόθρο. Εξαρτάται από τη λειτουργία και από το μέγεθος του συστήματος μας, αποκλείεται πάντως να είναι πάνω από μία με δύο φορές το χρόνο.

Ως σύστημα λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι τα πλεονεκτήματα του είναι πολλαπλά, τα μειονεκτήματα ελάχιστα και κυρίως έχουν να κάνουν με την προσεκτική λειτουργία του. Όφελος προκύπτει όχι μόνο για την τσέπη μας αλλά και για το περιβάλλον. Επομένως είναι μία επιλογή που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας όταν το αποχετευτικό δίκτυο δεν επεκτείνεται μέχρι και την πόρτα μας.

Γιώργος Πλατής
Μηχανολόγος