Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Οικοδομή / ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Πρακτικές συμβουλές για την κατασκευή πλάκας σκυροδέματος

/Images/Articles/Κατασκευή_πλάκας_1.jpg
/Images/Articles/Κατασκευή_πλάκας_2.jpg
/Images/Articles/Κατασκευή_πλάκας_3.jpg

 

Είναι αρκετές οι φορές που χρειαζόμαστε στον περίβολο του σπιτιού μας ένα δάπεδο σταθερό, που να καθαρίζεται με ευκολία, χωρίς τη σκόνη και τη λάσπη του κήπου. Χρειαζόμαστε έναν χώρο να παρκάρουμε το αυτοκίνητό μας, ένα μπάρμπεκιου ή απλώς ένα μέρος να εναποθέτουμε εργαλεία. Η ανάγκη αυτή γίνεται εντονότερη και σχεδόν αναπόφευκτη σε σπίτια εξοχικά, όπου υπάρχει χώρος κοντά ή και δίπλα στο σπίτι που συνήθως χρησιμοποιείται για καλλιέργεια φυτών, όπως για παράδειγμα ένας μεγάλος, πλούσιος κήπος ή ένα περιβόλι.

 

Η λύση στην οποία καταφεύγουμε συνήθως είναι η κατασκευή πλάκας από μπετόν η οποία καταλαμβάνει μέρος του εξωτερικού χώρου της οικίας και τις πιο πολλές φορές εφάπτεται σε αυτή. Την κατασκευή συνήθως αναλαμβάνουν συνεργεία που ασχολούνται με τη διάστρωση και γενικά με τις εργασίες σκυροδέτησης. Ωστόσο, αρκετοί από εμάς προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα, έχουν προτιμήσει να ασχοληθούν οι ίδιοι με την κατασκευή της πλάκας χωρίς να έχουν πάντα τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Θα περιγράψουμε λοιπόν πώς μπορεί κάποιος να κατασκευάσει μια πλάκα μπετόν στην αυλή του σπιτιού του με επιτυχία, χωρίς να χρειαστεί να δώσει χρήματα σε εξειδικευμένο συνεργείο ή να αγοράσει έτοιμο σκυρόδεμα.

 

Εδώ θα πρέπει να γίνει η διευκρίνιση πως εκτός των περιπτώσεων εναπόθεσης πολύ μεγάλων βαρών, η πλάκα μας, η οποία εδράζεται στο έδαφος δεν χρειάζεται να έχει μεγαλύτερο πάχος των δέκα εκατοστών. Όπως είναι προφανές, προκειμένου το επάνω μέρος της πλάκας να είναι στο ίδιο επίπεδο με το υπόλοιπο τμήμα της αυλής που θα κατασκευαστεί η πλάκα, θα πρέπει να πραγματοποιήσουμε μια μικρή εκσκαφή. Προσοχή όμως, το βάθος που θα σκάψουμε θα είναι δέκα με δεκαπέντε εκατοστά πιο μεγάλο από το πάχος της εδαφόπλακας ( πλάκα μπετόν εδρασμένη στο έδαφος) .

 

Αυτό γίνεται ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος που θα εδράζεται η πλάκα αλλά και για γεμίσουμε τους δέκα ή δεκαπέντε επιπλέον πόντους με χαλίκι και πέτρες ή σκύρα. Αφού λοιπόν ξεριζώσουμε ρίζες φυτών που μπορεί να συναντήσουμε γεμίζουμε ομοιόμορφα την εκσκαφή μας με σκύρα λατομείου (υλικό με διάσταση περίπου τριάντα έως εξήντα χιλιοστά ) ή πέτρες και στη συνέχεια από πάνω ρίχνουμε χαλίκι. Η διάστρωση γίνεται για να αποφύγουμε την υγρασία του εδάφους η οποία καθώς ανεβαίνει δεν θα πρέπει να συναντήσει την εδαφόπλακά μας.

 

Στη συνέχεια, επάνω στη στρώση με το χαλίκι (η οποία μαζί με την παρακείμενη στρώση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει όπως προείπαμε τους δέκα με δεκαπέντε πόντους) στρώνουμε νάιλον καλύπτοντας όλη την επιφάνεια, σηκώνοντάς το και στα πλαϊνά μέχρι το ύψος της εκσκαφής. Αυτή είναι και η τελευταία μας ασπίδα και πιθανώς πιο σημαντική για να αντιμετωπίσουμε την υγρασία εδάφους. Επιπλέον, το κομμάτι αυτό πλαστικού χρησιμοποιείται έτσι ώστε το μπετόν που θα ρίξουμε να μην χυθεί απευθείας στη στρώση των αδρανών.

 

Το επόμενο μας βήμα θα είναι να φτιάξουμε το αυτοσχέδιο καλούπι μας, το οποίο θα αποτελείται από σανίδες (τάβλες) οι οποίες θα τοποθετηθούν στο περίγραμμα της εκσκαφής. Πολύ χρήσιμο θα είναι τα ξύλινα τεμάχια να είναι λαδωμένα, ώστε κατά το ξεκαλούπωμα να ξεκολλάνε εύκολα από το μπετόν. Φυσικά θα χρησιμοποιήσουμε αλφάδι. Κανονικά, το επίπεδο που θα σχηματίζουν οι τάβλες στο επάνω τους μέρος θα πρέπει να είναι στην ευθεία του εδάφους, όμως για να υπάρχει απορροή υδάτων επάνω στην πλάκα μπορούμε να δώσουμε μια μικρή κλίση. Κλίση της τάξης του ενάμιση εκατοστού στο κάθε μέτρο θεωρείται ικανοποιητική. Σημειώνουμε πως εάν η πλάκα μας είναι κολλητή στο σπίτι μας ή κάποιου είδους κτιριακή κατασκευή, τοποθετούμε ανάμεσά τους πέντε πόντους φελιζόλ και καλύπτουμε με μπετόν.

 

Πριν τοποθετήσουμε τον οπλισμό της πλάκας, το μόνο που μένει είναι να χωρίσουμε με τη βοήθεια πάλι ξύλινων τεμαχίων (τάβλες) την επιφάνεια σχηματίζοντας ορθογώνια με μέγιστη επιφάνεια τα είκοσι τετραγωνικά μέτρα, για να αποφύγουμε το δυνατόν τις ρωγμές που προκαλεί η συστολή κατά την πήξη του μπετόν. Οι ενδιάμεσες τάβλες χρησιμοποιούνται και σαν οδηγοί κατά το πηχάρισμα και αλφάδιασμα της επιφάνειας της πλάκας.

 

Τοποθετούμε τον οπλισμό της πλάκας, δομικό πλέγμα, συνήθως Τ92 (καρέ με σίδερα ανά δεκαπέντε πόντους) που θα επικαλύπτει το ένα τεμάχιο το άλλο κατά δεκαπέντε, είκοσι πόντους. Το πλέγμα δεν είναι καλό να ακουμπάει στις κάθετες και περιμετρικές τάβλες, αλλά πρέπει να απέχει κατά δύο με τρείς πόντους ώστε μετά την αποκόλληση των ξύλων να μην είναι εκτεθειμένο στους εξωτερικούς διαβρωτικούς παράγοντες. Μπορούμε εναλλακτικά να ρίξουμε μια στρώση μπετόν τριών πόντων, και μετά να τοποθετήσουμε τον οπλισμό, αλλιώς θα πρέπει να τον στηρίξουμε επάνω σε πέτρες ή κομμάτια μαρμάρου, μπετόν κλπ ώστε (το πλέγμα οπλισμού) να μην εδράζεται απευθείας στο νάιλον.

 

Αυτό που μένει είναι να ρίξουμε το μπετόν. Το σκυρόδεμα μπορούμε να το φτιάξουμε εμείς, αφού πρώτα υπολογίσουμε σε κυβικά μέτρα πόσο χρειαζόμαστε. Για κάθε κυβικό θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τριακόσια κιλά τσιμέντου, οκτακόσια πενήντα κιλά άμμου ,περίπου χίλια κιλά χαλικιού και γύρω στα διακόσια κιλά νερό. Ρίχνουμε λοιπόν το μίγμα (μπετόν) και με τη χρήση πήχη (χρησιμοποιώντας ως οδηγούς στις περιμετρικές και κάθετες τάβλες) φροντίζουμε η επιφάνεια της πλάκας να μην εξέχει του πάνω μέρους των ξύλων.

 

Η πλάκα μας, μετά την πάροδο περίπου μιας ημέρας είναι έτοιμη! Γεμίζουμε τα ενδιάμεσα κενά που αφήνουν οι κάθετοι ξύλινοι οδηγοί με σιλικονούχο υλικό για μπετόν και αφαιρούμε τα πλαϊνά ξύλινα τεμάχια. Εάν πριν την συναρμολόγησή τους τα είχαμε λαδώσει, θα αφαιρεθούν αρκετά εύκολα με τη βοήθεια ενός σκεπαρνιού. Για να αποφύγουμε πολλές από τις ρωγμές ξήρανσης σκυροδέματος, καταβρέχουμε την πλάκα περιοδικά, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες για επτά ημέρες.

 

Η παραπάνω διαδικασία δεν είναι δύσκολη, ακόμη και για άτομα που δεν έχουν μεγάλη σχέση με αυτού του είδους τις εργασίες. Σε κάποιους που τους αρέσει να ασχολούνται με την κατασκευή, μπορεί να φανεί και διασκεδαστική. Μπορείτε να το δοκιμάσετε και εσείς!

 

 

Νίκος Ζήκας

Πολιτικός Μηχανικός

 

 

 

Οι φωτογραφίες προέρχονται από:

 

http://www.kingdomconcrete.com.au

http://www.intextconcreting.com.au/