Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Συντήρηση και προστασία ξύλινου πατώματος

/Images/Articles/Συντήρηση_ξύλινου_δαπέδου_3.jpg
/Images/Articles/Συντήρηση_ξύλινου_δαπέδου_1.jpg
/Images/Articles/Συντήρηση_ξύλινου_δαπέδου_2.jpg
/Images/Articles/Συντήρηση_ξύλινου_δαπέδου_4.jpg
/Images/Articles/Συντήρηση_ξύλινου_δαπέδου_5.jpg
/Images/Articles/Συντήρηση_ξύλινου_δαπέδου_6.jpg
/Images/Articles/Συντήρηση_ξύλινου_δαπέδου_7.jpg

Το ξύλο είναι ένα διαχρονικό υλικό με πολύ καλές μονωτικές ικανότητες και χαρακτηρίζεται για την ζεστασιά και το κομψό στυλ που προσφέρει σε όσους χώρους γίνεται η εφαρμογή του. Είναι ένα φυσικό υλικό που με το πέρασμα του χρόνου γίνεται όλο και πιο όμορφο. Στη σημερινή εποχή η πρόοδος που έχει συντελεστεί στην κατασκευή νέων υλικών έχει οδηγήσει στη δημιουργία ατελείωτων επιλογών σε στυλ, σχέδια, χρώματα και φινιρίσματα ικανά να καλύψουν κάθε πρακτική και αισθητική ανάγκη. Τα ξύλινα δάπεδα που διατίθενται στην αγορά σήμερα, έχουν μεγάλη αντοχή στη φθορά, είναι εύκολα στην αντικατάστασή τους, ενώ η συντήρησή τους γίνεται πλέον απλά και εύκολα. Να γνωρίζετε ότι όσο πιο σκληρό είναι το είδος της ξυλείας τόσο λιγότερη και προσεκτικότερη συντήρηση θα χρειαστεί.

 

Η επένδυση με ξύλο χωρίζεται στα δάπεδα εσωτερικού χώρου με ιδανικά τα μασίφ προγυαλισμένα-προφινιρισμένα από ξύλο oak, teak, merban, iroko, bamboo, lingue, moabi, πολλαπλών στρώσεων από οξιά, δρυ, κερασιά καθώς και στα δάπεδα εξωτερικού χώρου τύπου deck που θεωρούνται ιδανικά για μπαλκόνια, ταράτσες και χώρους γύρω από πισίνες και κήπους. Η μη προσεγμένη αρχική τοποθέτηση του πατώματος όπως και οι διαρκείς εναλλαγές των καιρικών συνθηκών (δάπεδα εξωτερικών χώρων) είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες αλλοίωσης της δομής του. Επίσης το ξύλο καταστρέφεται από μικροέντομα, από την υγρασία, τη φωτιά και τα διάφορα οξέα.

 

Η ιδανική συντήρηση και η πρόβλεψη για την αποφυγή μελλοντικών φθορών ξεκινάει κιόλας από τα πρώτα στάδια της τοποθέτησής του, τα οποία πρέπει να τελούνται με μεγάλη προσοχή και ιδιαίτερη εξειδίκευση. Για να περιοριστούν οι φθορές που προκαλούνται από τις συστολές και τις διαστολές με την εναλλαγή της θερμοκρασίας, το μυστικό βρίσκεται στον τομέα της κατασκευής και όχι τόσο της συντήρησης. Σιγουρευτείτε ότι ο τεχνίτης σας, έχει προβλέψει την ύπαρξη μικρού κενού περιμετρικά του χώρου σας, ανάμεσα στον τοίχο και το δάπεδο, κενό που καλύπτεται έξυπνα με την προσθήκη των σοβατεπί. Με αυτή την τεχνική εξασφαλίζεται η αναπνοή ανάμεσα στις τάβλες. Σύγχρονη μέθοδο αποτελεί επίσης και η τοποθέτηση μικρών, ειδικών σχαρών στα σοβατεπί. Τα ξύλινα πατώματα είναι υγροσκοπικά. Σε περιπτώσεις που υπάρχει λοιπόν, μια διαρροή ή υγρασία τα ξύλα θα απορροφήσουν το νερό, θα στρεβλώσουν και θα σαπίσουν. Γι’ αυτό το λόγο προβλέψτε ώστε να έχει γίνει σωστή μόνωση στο τσιμεντένιο δάπεδο πριν γίνει η τοποθέτηση της ξυλείας που έχει επιλεγεί για το χώρο σας.

 

Η συντήρηση ενός ξύλινου δαπέδου εστιάζεται κυρίως στη διαδικασία γυαλίσματός του που επιτυγχάνεται με ειδικές μηχανές (τριβεία)-σβούρες που διαθέτουν πλέον σύγχρονα συστήματα απορρόφησης της σκόνης, μειώνοντας την αναστάτωση που προκαλεί μια ανακαίνιση στο χώρο σας. Τελούνται δυο τριψίματα με χοντρό και λεπτό γυαλόχαρτο που φέρουν πάνω τους οι πλάκες λείανσης των μηχανών, ανάμεσα στα οποία καθαρίζονται και στοκάρονται οι αρμοί. Στη συνέχεια λουστράρεται το πάτωμα με ειδικό βερνίκι, από την ορθή εφαρμογή του οποίου κρίνεται η τελική εμφάνιση του πατώματος. Το σωστό γυάλισμα προστατεύει το δάπεδο από φθορές, λεκέδες και κυρίως από την υγρασία, χαρίζοντας στο ξύλο ελκυστικό χρώμα και μοναδική γυαλάδα. Επίσης τα βερνίκια είναι εφοδιασμένα με ειδικές μυκητοκτόνες και εντομοαπωθητικές ουσίες που λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας απέναντι στις προσβολές από έντομα και μικροοργανισμούς. Το γυάλισμα αναζωογονεί το πάτωμα χωρίς να το καταστρέφει καθώς το πάχος του μειώνεται ελάχιστα κατά το τρίψιμο (μόλις ένα χιλιοστό). Εάν έχετε καρφωτό ή κολλητό πάτωμα μπορείτε να το τρίψετε 5-6 φορές κατά τη διάρκεια της ζωής του ενώ όσον αφορά τα προγυαλισμένα (που έχουν μικρό πάχος) οι κατασκευαστές τους συστήνουν ως μέγιστο όριο τα 2-3 γυαλίσματα.

 

Η συντήρηση του ξύλινου δαπέδου είναι πιο απαιτητική γενικά από τις συνηθισμένες λοιπές επενδύσεις. Στην αγορά εντοπίζουμε σήμερα μια μεγάλη ποικιλία από βερνίκια, κεριά και λάδια, τα οποία επαναφέρουν τη λαμπερή εμφάνιση του πατώματος, κάνοντας το να μοιάζει με καινούργιο. Στα δάπεδα που έχει εφαρμοστεί βερνίκι χρησιμοποιούμε πάντα προϊόντα συντήρησης συμβατά με τις πρώτες ύλες του. Το κερί συστήνεται για τον καθαρισμό τοπικών λεκέδων. Ένα κερωμένο πάτωμα μπορεί να γυαλίζεται, απομακρύνοντας τους τυχόν λεκέδες με τη χρήση (τριβή) ατσαλόμαλλου. Για μεγαλύτερες επιφάνειες προτιμήστε τη χρήση τριβείου με αφρώδη λειαντικό δίσκο. Προστατέψτε το δάπεδό σας από την άμεση έκθεσή του σε υπερβολική θερμότητα και το έντονο ηλιακό φως, που μπορούν να προκαλέσουν χρωματικές αλλαγές(ξεθώριασμα) ή ακόμη και διακένωση. Φροντίστε να διατηρείται πάντα η θερμοκρασία εντός της οικίας σας γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου και η υγρασία των χώρων στο 50%, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των θερμών μηνών ώστε να αποφεύγεται η πιθανή διακένωση μεταξύ των σανίδων. Αποφύγετε τη βάδιση με τακούνια ή βαριά υποδήματα (αθλητικά, μπότες) τα οποία ευθύνονται για βαθουλώματα και γρατσουνιές στην γυαλιστερή επιφάνεια του όμορφου παρκέ σας. Για την αποφυγή φθορών προτείνεται επίσης η τοποθέτηση ειδικών προστατευτικών τακακιών από τσόχα στα πόδια των βαριών επίπλων (καρεκλών, τραπεζιών) που μετακινείτε συχνά. Για τα έπιπλα με ρόδες προμηθευτείτε ειδικές μεμβράνες προστασίας δαπέδου από καταστήματα πώλησης επίπλων και πολυκαταστήματα ειδών σπιτιού και κατασκευών.

 

Στα βαμμένα-λουστραρισμένα δάπεδα ο καθαρισμός περιορίζεται σε ένα απλό ξεσκόνισμα ή σφουγγάρισμα. Το σκούπισμα συστήνεται να γίνεται με τη χρήση μαλακής σκούπας ή με ειδικά πανιά ώστε να αποφευχθούν τυχόν γρατσουνιές από αιχμηρά μικρο-υπολείμματα σκόνης και χώματος. Επέμβετε όσο πιο γρήγορα γίνεται στον τοπικό καθαρισμό των λεκέδων ώστε να μην ποτίσουν στο ξύλο με την πάροδο του χρόνου. Αποφύγετε τα καθαριστικά που περιέχουν αμμωνία, εμπιστευόμενοι μόνο προϊόντα ειδικά για ξύλινα πατώματα τα οποία θα χρησιμοποιείται πάντα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η εφαρμογή λινελαίου συστήνεται αρχικά για έξι μήνες ενώ στη συνέχεια κάθε ένα χρόνο.

 

Ένα ξύλινο πάτωμα χαρίζει ζεστασιά, κομψότητα και προσωπικότητα σε κάθε σας χώρο. Χρέος σας είναι λοιπόν να διατηρήσετε με σωστή φροντίδα, το δώρο της παρουσίας του ζωντανό και λαμπερό σαν καινούργιο σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

 

 

Μαρία Μπάτσαλα

διακοσμήτρια εσωτερικών και εξωτερικών χώρων