Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Beautiful ceilings

/Images/Articles/Ιδέες_για_σαλόνι_4.jpg
/Images/Articles/Ιδέες_για_σαλόνι_1.jpg
/Images/Articles/Ιδέες_για_σαλόνι_3.jpg
/Images/Articles/Ιδέες_για_σαλόνι_5.jpg
/Images/Articles/Ιδέες_για_σαλόνι_6.jpg
/Images/Articles/Ιδέες_για_σαλόνι_7.jpg
/Images/Articles/Ιδέες_για_σαλόνι_8.jpg
/Images/Articles/Ιδέες_για_σαλόνι_9.jpg
/Images/Articles/Ιδέες_για_σαλόνι_10.jpg
/Images/Articles/Ιδέες_για_σαλόνι_12.jpg
/Images/Articles/Ιδέες_για_σαλόνι_13.jpg
/Images/Articles/Ιδέες_για_σαλόνι_14.jpg
/Images/Articles/Ιδέες_για_σαλόνι_15.jpg

 

Συνήθως στους εσωτερικούς χώρους των κατοικιών δίνεται μεγαλύτερη προσοχή στο χαμηλότερο επίπεδο, εννοώντας με αυτό τα δάπεδα και την επίπλωση του χώρου. Στολίζουμε δηλαδή επιμελώς ότι μπορούμε να προσεγγίσουμε πιο εύκολα. Όμως η συνθήκη αυτή έχει δυσαρμονικά αποτελέσματα στο σύνολο του χώρου. Οι παραμελημένες οροφές μένουν “γυμνές” από αδιαφορία, ενώ άλλες φορές φορτώνονται με ένα φωτιστικό – πολυέλαιο (στους πιο επίσημους χώρους) με διφορούμενο συχνά αποτέλεσμα.

 

Μια συνηθισμένη δικαιολογία, είναι πως το σπίτι μας είναι χαμηλοτάβανο και γι’ αυτό δεν θέλουμε να υπερβάλλουμε με στολισμούς. Το σκεπτικό αυτό όμως είναι λανθασμένο. Η καλύτερη λύση, ιδίως για τα σπίτια με δυσαρμονικές αναλογίες, είναι οι ισορροπημένες επεμβάσεις και η ομοιόμορφη επιμέλεια των κατασκευών που αυτά θα φιλοξενήσουν. Παρά τα όσα ακούγονται η σωστή επιλογή και τοποθέτηση των εκάστοτε στοιχείων, θα προσδώσει χαρακτήρα στο χώρο, καθώς θα καλύψει και πιθανές αδυναμίες.

 

Τα μέσα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στην οροφή, για μια ολοκληρωμένη άποψη στο χώρο, διακρίνονται σε εκείνα που προσδίδουν πλαστικότητα (γύψος, πολυουρεθάνη, μεμβράνη, ξύλο, ύφασμα κ.α.), αναγλυφότητα (γύψος, relief, δέρμα, ξύλο, αδρό μπετό), στις θεματικές αυτοκόλλητες επιφάνειες (ταπετσαρίες, stickers) και στις βαφές (μονοχρωματικές, τεχνοτροπίες, ζωγραφική οροφών). Βέβαια μπορεί να υπάρξει μείξη των εν λόγω υλικών όπως και των τεχνοτροπιών για να αποδοθεί το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Η μορφή (το σχέδιο σε σχέση με την επιφάνεια), το χρώμα, η υφή και η ποιότητα του υλικού, θα επηρεάσουν απόλυτα το ύφος διαμόρφωσης ενός εσωτερικού χώρου.

 

Όμως το πιο συνηθισμένο πρόβλημα των σύγχρονων κατοικιών να είναι οι χαμηλοτάβανες οροφές. Σε μια τέτοια περίπτωση προτείνεται η χρήση υλικών με αντανακλαστικές επιφάνειες, που δημιουργούν την ψευδαίσθηση του βάθος, όπως είναι η γυαλιστερή ποιότητα των stretchingceilings. Επίσης αυτού του τύπου η οροφή επειδή αναρτάται (όπως και οι γυψοσανίδα) δίνει τη δυνατότητα κάλυψης πιθανών ατελειών της οροφής, όπως είναι τα δοκάρια. Επιλέξτε λοιπόν κάποιον ανοιχτό χρωματισμό, αν ο χώρος σας δεν γειτνιάζει με κάποιο εξωτερικό άνοιγμα ή ακόμα και σκούρα απόχρωση εάν υπάρχει η δυνατότητα εισροής φυσικού φωτός. Οι ελαστικές οροφές ταιριάζουν τόσο σε μοντέρνους όσο και σε νεοκλασικούς χώρους.

 

Ακόμα μια πρόταση για “χαμηλές οροφές” είναι το περιμετρικό πλαισίωμα του χώρου με κατασκευή γυψοσανίδας. Μπορείτε επίσης να ενισχύστε το αποτέλεσμα ενσωματώνοντας κρυφό φωτισμό, που δίνει την αίσθηση επιπρόσθετου ύψους. Για τον κρυφό φωτισμό επιλέξτε τους απλούς λαμπτήρες φθορίου, ενώ για περισσότερο ατμοσφαιρικό αποτέλεσμα προτιμήστε λαμπτήρες από νέον ή λάμπες φθορισμού με colorsleeves. Ενώ για μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας εμπιστευθείτε την τεχνολογία τωνLed. Μάλιστα για να κάνετε πιο έντονο το εφέ της υψομετρικής διαφοράς μπορείτε να βάψετε με δυο τόνους πιο σκούρο ή με ένα τόνο πιο ανοιχτό το χρώμα της οροφής, έναντι του πλαισίου της γυψοσανίδας. Γενικά οι κατασκευές από γυψοσανίδες και τα γύψινα στοιχεία συνηθίζονται περισσότερο, αφού αποτελούν κλασικές επιλογές, έχουν μεγάλη ποικιλία εφαρμογών και είναι προσιτές. Από τις πιο συχνές κατασκευές είναι τα γνωστά “φατνώματα”, οι ελεύθεροι οργανικοί σχηματισμοί, οι γύψινες περιμετρικές κορνίζες, οι περίτεχνες ροζέτες κ.α. Επιπλέον η γυψοσανίδα όπως και το stretchingceiling δίνει απεριόριστες εφαρμογές πλαστικότητας, σχηματίζοντας κοιλώματα και εσοχές που μπορούν να απογειωθούν σε συνδυασμό με τη χρήση οπτικών ινών, δημιουργώντας έναστρους ουρανούς και όχι μόνο.

 

Επίσης η χρήση του ξύλου στις οροφές της κατοικίας, μπορεί να δημιουργήσει ένα μοναδικό αποτέλεσμα, άλλοτε rustic, άλλοτε retro και άλλοτε minimalclassic. Η επένδυση της οροφής με ραμποτέ ξυλεία, δίνει μια cozy διάθεση σε έναν ψυχρό κατά τα άλλα χώρο, δημιουργώντας μια ζεστή ατμόσφαιρα ιδανική για κατοικίες στα προάστια της πόλης και τα εξοχικά. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια ο συγκεκριμένος τύπος ξυλεπένδυσης έχει αρχίσει να γίνεται must και σε αρκετά διαμερίσματα πόλης, θυμίζοντας κάτι από εξοχή. Ενώ σε πιο δυναμικές αρχιτεκτονικές εφαρμογές επενδύει ακόμη και την προέκταση του εξώστη. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στην teak ξυλεία που αντέχει στην υγρασία ή στην ξανθή που μπορείτε και να βάψετε σε ανοιχτούς τόνους. Προσοχή όμως χρειάζεται στη διάταξη των αυλακιών που θα πρέπει να έχουν παράλληλη φορά με αυτή των κεντρικών ανοιγμάτων! Μια ακόμη εφαρμογή είναι η χρήση ξύλινων δοκαριών κατά μήκος του χώρου που σε συνδυασμό με φωτεινούς προβολείς δημιουργεί ένα ανεπιτήδευτο σκηνογραφικό αποτέλεσμα, ενώ είναι η ιδανική λύση για ψηλοτάβανους χώρους και για σοφίτες.

 

Θεατρικό αποτέλεσμα με εξωτικές ethnic αναφορές δίνει και η χρήση του πλισαρισμένου υφάσματος (κατά προτίμηση σε τετραγωνισμένους χώρους). Η ανάρτηση γίνεται από το κέντρο της οροφής (συνήθως στο σημείο που τοποθετείται το φωτιστικό σώμα) και το ύφασμα φτάνει ως τις άκρες. Η αίσθηση που δίνει είναι ανάλογη των ουρανών σε πλουμιστά κρεβάτια.

 

Σε πιο μοντέρνες εκφάνσεις μπορούν να χρησιμοποιηθεί αδρό μπετό στο φυσικό του χρώμα, που παντρεύεται εξαιρετικά με τα ξύλινα στοιχεία του χώρου. Εναλλακτικά και ακολουθώντας μια νεανική pop διάθεση που ταιριάζει απόλυτα σε κρεβατοκάμαρες, παιδικά δωμάτια και γραφεία, τολμήστε να βάψετε την οροφή σε ένα έντονογραφιστικό χρώμα ή να τοποθετήσετε ταπετσαρία με έντονα επαναλαμβανόμενα μοτίβα. Εντείνοντας το “παιχνίδι” με τον προσωπικό σας χώρο, προκαλέστε illusions χρησιμοποιώντας φωτοταπετσαρίες, stretchingceilings με εκτυπώσεις ή ακόμα και stickers, που αναλόγως τη θεματολογία μπορούν να ταιριάξουν κατάλληλα με όλα τα στυλ ή να δημιουργήσουν ένα θεματικό φόντο σε μια τμηματική περιοχή του καθιστικού, του λουτρού ή της κουζίνας που σε καμιά περίπτωση δεν θα μείνει αδιάφορο.

 

 

ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Τ.Ε.Ι.