Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Ασανσέρ-Σκάλες / ΣΚΑΛΕΣ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Συμβουλές για σχεδιασμό καγκέλων σκάλας

/Images/Articles/Ανατομία_σκάλας_small.jpg

 

Όσο περίεργο και αν ακούγεται, οι σκάλες είναι το πιο κακοσχεδιασμένο τμήμα των κτιρίων. Αυτό συμβαίνει γιατί οι σκάλες είναι ένα βοηθητικό στοιχείο των κατοικιών και, παρότι πρέπει να πληρεί συγκεκριμένους περιορισμούς και προδιαγραφές σχετικούς με τη λειτουργία του κτιρίου και τον αριθμό των χρηστών του, δεν παύει να είναι επιβαρυντικό στοιχείο για την ελεύθερη επιφάνεια του υπόλοιπου κτιρίου. Επίσης, βασικό στοιχείο που χαρακτηρίζει την επιτυχία ή μη μιας σκάλας, εκτός της διάταξής της στην κάτοψη, είναι και ο χωρος που δημιουργείται στις απολήξεις της, δηλαδή στον χώρο από τον οποίο ξεκινάει και στον χώρο στον οποίο καταλήγει η σκάλα.

 

Τα βασικά στοιχεία μιας σκάλας είναι το στηθαίο, οι βαθμιδοφόροι, η κουπαστή και οι ορθοστάτες. Το στηθαίο είναι το προστατευτικό στοιχείο που τοποθετείται στις βαθμιδοφόρους. Είτε συμπαγές, είτε με τη μορφή κιγκλιδώματος, δεν πρέπει να έχει ύψος μικρότερο των 90 εκατοστών. Το τμήμα στο οποίο στηρίζεται ο άνθρωπος για να ανέβει και να κατέβει τη σκάλα ονομάζεται κουπαστή. Τα καθετα τμήματα που στηρίζουν την κουπαστή ονομάζονται ορθοστάτες, ενώ το κεκλιμένο τμήμα της σκάλας που αποτελεί τη βάση για τους ορθοστατες και στηριζει τα σκαλοπάτια (βαθμίδες) είναι η βαθμιδοφόρος.

 

Για να επιτευχθεί ο σωστός σχεδιασμός της σκάλας, δεν αρκεί μόνο η σωστή χάραξή της, αλλά και η επιλογή του σωστού κιγκλιδωματος. Για παραδειγμα, σε περιπτώσεις κτιρίων, ως επί το πλείστον κατοικιών, όπου διαμένουν και διέρχονται παιδιά μικρά σε ηλικία, είναι απαραίτητο το κιγκλίδωμα να είναι πιο πυκνό, αν όχι 100% συμπαγές. Πρακτικα, η απόσταση μεταξύ των κατακόρυφων κιγκλιδωματων σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να είναι μικρότερη των 10 εκατοστών.

 

Η κατασκευή της σκάλας αποκαλύπτει πολλά σε σχέση με το ύφος του σπιτιού. Υπενθυμίζεται εδώ, ότι όποιο υλικό και να επιλεχθεί, πρέπει να είναι ανθεκτικό στη χρήση, με έμφαση στο υλικό της κουπαστής, που είναι το μόνο τμήμα του κιγκλιδώματος που αγγίζεται κάθε φορά που χρησιμοποιείται η σκάλα. Δεν είναι λίγες οι εντυπωσιακές σκάλες που, εξαιτίας του φθηνού υλικού κατασκευής τους, εμφανίζουν φθορές ακόμα και από τον πρώτο χρόνο χρήσης τους.

 

Οι ξύλινες κουπαστές είναι διαθέσιμες σε μεγάλο αριθμό στυλ και σχεδίων, για να προσαρμόζονται είτε σε ξύλινες, μεταλλικές, είτε σε γυάλινες σκάλες. Στην περίπτωση που η σκάλα σας είναι σύχγρονου ύφους, επιλέξτε μια απλή ξύλινη διατομή με καθαρές γραμμές. Για μια κλασσική ξύλινη σκάλα, μπορείτε να επιλέξετε μία κουπαστή με κλασσική γραμμή. Το είδος του ξύλου που ενδείκνυται για την χρήση αυτή είναι το πεύκο, η καρυδιά και το sapele. To sapele έχει ένα έντονο σκούρο κόκκινο χρώμα, που, αφού γυαλιστεί δίνει ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα. Το ξύλο καρυδιάς δίνει αίσθηση μιας κλασικής, πολυτελούς σκάλας, ενώ το πεύκο είναι ένα ευπροσάρμοστο υλικό που μπορεί να τριφτεί, να βαφτεί και να γυαλιστεί. Η ξύλινη κουπαστή δύναται να δημιουργήσει πολύ δυνατές αντιθέσεις με τα υπόλοιπα υλικά της σκάλας, αλλά και να δημιουργήσει μια όμορφη σύνθεση στην περίπτωση που επιλέξετε να έχετε μια σκάλα εξ’ ολοκλήρου από ξύλο.

 

Η ποιότητα των υλικών είναι εξίσου σημαντική με την ακρίβεια στην τοποθέτηση και στην ένωση των υλικών μεταξύ τους. Στην περίπτωση που η σκάλα σας είναι ξύλινη, είναι πολύ σημαντικό να γίνουν σωστά οι ενώσεις των ορθοστατών με την κουπαστή, αλλά και οι ενώσεις των κουπαστών των επιμέρους τμημάτων μεταξύ τους. Η τεχνολογία CAD / CAM (Computer-Aided Design / Computer-Aided Manufacturing) έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που είναι πολύ εύκολη η κατασκευή μιας ενιαίας κουπαστής με πιο σύνθετη μορφή και με καλυτερη ποιότητα κατασκευής και μεγαλύτερη ευκολία τοποθέτησης σε σχέση με ότι έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα. Η χρήση της ξύλινης σκάλας αντενδείκνυται σε εξωτερικούς χώρους λόγω της κακής συμπεριφοράς του υλικού προς το νερό. Η κατασκευή μιας ξύλινης σκάλας σε εσωτερικό χώρο επίσης προυποθέτει τακτική συντήρηση, αλλά στα όρια του εφικτού.


Η τοποθέτηση γίνεται πιο γρήγορα στην περίπτωση της μεταλλικής σκάλας λόγω του ότι τα επιμέρους τμήματα έχουν κατασκευσασθεί στο εργοστάσιο και απλά μεταφέρονται στον τόπο εγκατάστασής τους. Δεν παύει, όμως, να είναι αναγκαία η προσοχή και η ακρίβεια στην συγκόλληση των επιμέρους τμημάτων. Η πρόοδος της χημικής βιομηχανίας τα τελευταία χρόνια επιτρέπει την κατασκευή μεταλλικών κλιμάκων και την επάλειψή τους με ειδικά υποστρώματα και βαφές που τις καθιστούν μη χρήζουσες συντήρησης, εώς και δέκα έτη, ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους.


Τέλος, στην περίπτωση μιας γυάλινης σκάλας, οι ακριβείς και καθαρές ενώσεις μπορούν να αναδείξουν τη σκάλα, ενώ οι πρόχειρες ενώσεις καταστρέφουν όλην την αισθητική, λόγω του ότι η επιφάνεια είναι πολύ λεία και ως εκ τούτου ασύμβατη με ατέλειες. Οι γυάλινες κλίμακες πλεονεκτούν στην εμφάνιση και στη συντήρηση – το γυαλί παραμένει αναλλοίωτο στο χρόνο - αλλά μειονεκτούν στο υψηλό κόστος κατασκευής και στη βαριά χρήση.

 

Για τον σωστό σχεδιασμό μιας σκάλας, λοιπόν, είτε πρόκειται για ανακύκλωση της ήδη υπάρχουσας, είτε για κατασκευή νέας, είναι απαραίτητη η επιλογή σωστών υλικών και κυρίως του υλικού της κουπαστής, καθώς και η ακρίβεια και καθαρότητα των ενώσεων. Οι δύο αυτές συμβουλές θα ολοκληρώσουν τον επιτυχή σχεδιασμό της σκάλας.

 

 

 

Άννα Καραγιάννη

Αρχιτέκτονας