Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Ηλεκτρικά ρολά και κλειδαριές

/Images/Articles/Ηλεκτρικά_ρολά_1_small.jpg

 

Πώς επηρεάζει ο αυτοματισμός την καθημερινή μας ζωή; Τί είναι αυτό που συχνά αναφέρεται ως "έξυπνο σπίτι"; Στον τομέα του αυτοματισμού, μια εξειδικευμένη ομάδα επιστημόνων ασχολείται με το πώς θα κάνει τους μηχανισμούς του σπιτιού πιο ‘έξυπνους’, δηλαδή πώς θα εκτελούν περισσότερες εργασίες μόνοι τους, χωρίς την παρέμβαση του χρήστη, εξοικονομώντας, με τον τρόπο αυτό, ενέργεια, κόπο και χρήμα και δίνοντας μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση στον τρόπο διαβίωσης.

 

Στην περίπτωση των αυτόματων μηχανισμών, υπάρχουν διάφορα επίπεδα έξυπνων λύσεων: αφενός, οι μηχανισμοί που λειτουργούν αυτόνομα, με κριτήρια διάφορες παραμέτρους που εκ των προτέρων έχει θέσει ο κατασκευαστής τους, όπως για παράδειγμα η έξυπνη ηλεκτρική κουζίνα, που μετά από συγκεκριμένο χρόνο λειτουργίας ή όταν ξεπεράσει την επιθυμητή θερμοκρασία ‘κλειδώνει’ και σταματάει να λειτουργεί, εξασφαλίζοντας την επιθυμητή ασφάλεια για το σπίτι – αφετέρου, οι μηχανισμοί που ελέγχονται χειροκίνητα αλλά από απόσταση, όπως οι ηλεκτρικές κλειδαριές και τα ηλεκτρικά ρολά ασφαλείας. Σε αυτήν την περίπτωση, οι λειτουργίες ελέγχονται με την ίδια ευκολία σα να είμαστε δίπλα στο διακόπτη. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει ακόμα πιο πολύ τα τελευταία χρόνια, δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες να κλειδώνουν και να ξεκλειδώνουν το σπίτι τους με το πάτημα ενός κουμπιού, τόσο ως προς τις εξωτερικές πόρτες (εξώπορτα – μπαλκονόπορτες), όσο και ως προς τα ρολά που έχουν τη δυνατότητα να ανοιγοκλείνουν ταυτόχρονα με την ίδια ευκολία. Το τελευταίο νέο σχετικά με αυτόν τον τομέα είναι το κλείδωμα και ξεκλείδωμα μέσω του διαδικτύου, μηχανισμός που αρχικά αντιμετώπιζε προβλήματα στη λειτουργία του λόγω των εμφανών προβλημάτων που εμφανίζει η χρήση του internet, όπως οι ανεπιθύμητες ενέργειες των hackers ή η μη δυνατότητα χρήσης του συστήματος λόγω ιού κτλ. Η γρήγορη εξάπλωση των αντιικών προγραμμάτων και η εγκατάσταση του συστήματος σε όλο και περισσότερα σπίτια μετρίασαν κατά πολύ τα προβλήματα του συστήματος και σήμερα αποτελεί την πιο διαδεδομένη λύση στον τομέα του "έξυπνου" σπιτιού.

 

Είναι εμφανή τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών ρολών και κλειδαριών έναντι των κλασικών χειροκίνητων. Πέραν της ευκολίας χειρισμού, παρουσιάζουν πλεονεκτήματα και από περιβαλλοντικής άποψης. Αφενός, η κατανάλωση ενέργειας μειώνεται κατά 10 – 40 % και αφετέρου εξοικονομείται 15 – 45 % η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει το νοικοκυριό. Αυτό συμβαίνει επειδή η λειτουργία τους εξαρτάται από τις εξωτερικές (καιρικές συνθήκες), π.χ. τα ρολά επιτρέπουν στο εσωτερικό του κτιρίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενώ δημιουργούν σκίαση το καλοκαίρι χωρίς να χρειάζεται η παρέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα. Επιπλέον, τα έξοδα συντήρησης των μηχανισμών μειώνονται τουλάχιστον κατά 10%, ενώ η διάρκεια ζωής τους αυξάνεται κατά 25%. Είναι αυτονόητο, βέβαια, ότι το κόστος εγκατάστασης είναι μεγαλύτερο, αλλά η απόσβεση των επιπλέον χρημάτων που απαιτούνται γίνεται το αργότερο μέσα σε 18 μήνες. Στο κόστος αυτό συμπεριλαμβάνεται και το ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος, που συνοδεύει την κατασκευή των αυτοματισμών (γεννήτρια πετρελαίου) για την περίπτωση διακοπής ρεύματος.

 

Τι πρέπει να προσέχει ο ιδιοκτήτης του σπιτιού στην περίπτωση που επιλέξει να εγκαταστήσει νέα αυτοματοποιημένα συστήματα κλειδώματος και ρολών; Αφενός, πρέπει να επιλέξει εξαρχής το επίπεδο αυτοματοποίησης για να ελεχθεί εάν υπάρχει διαθεσιμότητα με βάση την προϋπάρχουσα εγκατάσταση του κτιρίου και να προσδιορίσει την τιμή αγοράς και εγκατάστασης. Αφετέρου πρέπει να επιλέξει έναν αξιόπιστο κατασκευαστή που να του προσφέρει εγγύηση τουλάχιστον 10 χρόνων στην κατασκευή και να του κάνει σαφές πρόγραμμα και κοστολόγηση συντήρησης. Τέλος, ένας έξυπνος χρήστης θα πρέπει να εξετάσει και κατά πόσο υπάρχει δυνατότητα επέκτασης του συστήματος και εάν η εξέλιξη του συγκεκριμένου προϊόντος που επέλεξε είναι εφικτή στο μέλλον.

 

Ο αυτοματισμός είναι ένας τομέας που προωθείται όλο και περισσότερο στον κατασκευαστικό τομέα και αυτό δεν είναι τυχαίο. Από τη μία πλευρά, αυξάνει κατακόρυφα την ποιότητα ζωής του χρήστη, ενώ από την άλλη διευκολύνει κάποιες ομάδες χρηστών, όπως Α.Μ.Ε.Ι. (άτομα με ειδικές ικανότητες) και άτομα τρίτης ηλικίας, εξυπηρετώντας τις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Τέλος, η ανάγκη των νοικοκυριών να μειώσουν τη σπατάλη ενέργειας ωθεί την αγορά στην προώθηση των ‘έξυπνων’ προϊόντων σε όλο και πιο προσιτές για τον καταναλωτή τιμές.

 

 

 

Άννα Καραγιάννη

Αρχιτέκτονας

 

 

 

Η φωτογραφία προέρχεται από:

http://www.pennantgaragedoors.com