Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Κάγκελα-Κιγκλιδώματα / ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Κάγκελα από ανοιξείδωτες συρμάτινες ράβδους

/Images/Articles/Κάγκελα_με_συρμάτινες_ράβδους_4.jpg
/Images/Articles/Κάγκελα_με_συρμάτινες_ράβδους_3.jpg
/Images/Articles/Κάγκελα_με_συρμάτινες_ράβδους_2.jpg
/Images/Articles/Κάγκελα_με_συρμάτινες_ράβδους_1.jpg

 

Μια γνωστή εναλλακτική των κιγκλιδωμάτων στις κατασκευές είναι οι ανοξείδωτες χαλύβδινες ράβδοι μικρής διατομής 2 – 5 χιλιοστών που είθισται να χρησιμοποιούνται στις κατοικίες. Πρόκειται περί γαλβανισμένων συρμάτων που τοποθετούνται διαμήκως ή εγκαρσίως, σε απόσταση 5 – 10 εκατοστών μεταξύ τους, ανάλογα με τις απαιτήσεις του εκάστοτε κτιριοδομικού κανονισμού και στερεώνονται σε μεταλλικό ή ξύλινο πλαίσιο. Οι πιο κοινές διαστάσεις είναι οι ράβδοι διατομής 3.2 χιλιοστών με απόσταση 6 εκατοστών μεταξύ τους.

 

Εμφανίζουν σημαντικά πλεονεκτήματα κόστους συγκριτικά με όλα τα άλλα κιγκλιδώματα και επιπλέον δίνουν καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Αφενός δημιουργούν ένα όριο και εξασφαλίζουν ασφάλεια, αφετέρου είναι σχεδόν διάφανα και με αυτόν τον τρόπο δίνουν την αίσθηση πως ο χώρος του μπαλκονιού ή του deck είναι μεγαλύτερος σε σχέση με τον ίδιο χώρο με συμπαγή κάγκελα.

 

Στο εξωτερικό, προτιμώνται πολύ περισσότερο από τα υπόλοιπα κάγκελα, όχι μόνο λόγω κόστους, αλλά και γιατί οι περισσότεροι κατασκευαστές δημιουργούν πακέτα DIY (Do-It-Yourself) με όλα τα εξαρτήματα κατόπιν παραγγελίας, με βάση τις διαστάσεις του πλαισίου στο οποίο θα τοποθετηθούν.

 

Ενδεικτικά αναφέρεται πως το κόστος του κάγκελου με συρμάτινες ράβδους είναι αντίστοιχο με αυτό ενός μεταλλικού κιγκλιδώματος (υλικά, εργασία, χρωματισμοί, συντήρηση), αν και η τιμή εξαρτάται κατά πολύ από το πόσες συρμάτινες ράβδοι θα τοποθετηθούν ώς προς το ύψος, αλλά και το πόσοι και ποιοί μηχανισμοί θα χρησιμοποιηθούν για να στερεωθούν οι ράβδοι στο πλαίσιο.

 

Σαν μειονέκτημα της λύσης αυτής μπορεί να θεωρηθεί ότι χρειάζεται συντήρηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα εν σχέσει με τα υπόλοιπα κιγκλιδώματα, λόγω του ότι οι συρμάτινες ράβδοι έχουν την τάση να ‘χαλαρώνουν’ χαλώντας την αισθητική του κιγκλιδώματος. Το γεγονός αυτό, όμως, εξισσοροπείται από το ότι είτε επιλεγεί το χειροκίνητο είτε το υδραυλικό σύστημα στερέωσης στο πλαίσιο, το ‘τέντωμα’ των ράβδων γίνεται σε λίγα λεπτά με τη χρήση ενός μόνο κατσαβιδιού.

 

Παρόλα αυτά, αντενδείκνυται η χρήση των στηθαίων αυτών σε χώρους όπου παίζουν μικρά παιδιά, για δύο λόγους: αφενός γιατί τα παιδιά θα στηρίζονται στις ράβδους και θα επιβάλλεται η συντήρηση του συστήματος πολύ πιο συχνά και αφετέρου γιατί αν ασκηθεί πολύ μεγάλη δύναμη στο σύρμα, μπορεί να χαλαρώσει υπερβολικά. Γενικώς, τα οριζόντια κιγκλιδώματα πρέπει να αποφεύγωνται στην περίπτωση των παιδιών, γιατί η ευκολία που δίνουν τα σύρματα στο να σκαρφαλώσει κάποιος πάνω τους εγκυμονεί κινδύνους. Στην περίπτωση που υπάρχουν παιδιά, τα σύρματα είναι προτιμότερο να τοποθετούνται κατακόρυφα, γιατί χρειάζονται συντήρηση σε πιο αραιά διαστήματα. Επίσης, στην κατακόρυφη τοποθέτηση, οι μηχανισμοί στερέωσης μπορούν να ενσωματωθούν απο τη μία πλευρά στην κουπαστή και από την άλλη στην πλάκα, δημιουργώντας ένα καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα.

 

Τέλος, το σηματικότερο πλεονέκτημα που παρουσιάζουν οι συγκεκριμένες κατασκευές είναι ότι δε χρειάζονται συντήρηση, αφού ο ανοξείδωτος χάλυβας είναι ανθεκτικός στη διάβρωση. Επιπλέον, μπορούν να συνδυαστούν με γυαλί για πολυτελείς κατασκευές με αντοχή στο χρόνο.

 

 

 

Άννα Καραγιάννη

Αρχιτέκτονας