Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Προκατασκευή κτιρίων

/Images/Articles/Προκατασκευασμένα_1.jpg
/Images/Articles/Προκατασκευασμένα_2.jpg
/Images/Articles/Προκατασκευασμένα_3.jpg

Οι τρόποι δόμησης και διαμόρφωσης του φέροντος οργανισμού ενός κτηρίου είναι πολλοί με κύρια επιλογή του ευρέος φάσματος αυτών που θέλουν να κατασκευάσουν μια κατοικία για παράδειγμα, την συμβατική κατασκευή με κολώνες-δοκάρια-πλάκες από οπλισμένο σκυρόδεμα, τα οποία κατασκευάζονται επί τόπου του έργου. Τα μεταλλικά, τα ξύλινα, τα κάθε είδους προκατασκευασμένα κτήρια αποτελούν εναλλακτικές λύσεις που καθώς περνάει ο καιρός κερδίζουν την εμπιστοσύνη του κόσμου και αυξάνουν την παρουσία τους στην ελληνική οικοδομή.

 

Όταν αναφερόμαστε στην προκατασκευή, εννοούμε κτήρια που αποτελούνται από προκατασκευασμένα στοιχεία, στοιχεία δηλαδή που έχουν φτιαχτεί στο εργοστάσιο και μεταφέρονται στον τόπο του έργου για τοποθέτηση. Υπάρχουν δύο είδη προκατασκευής, η ελαφριά προκατασκευή, η οποία αναφέρεται σε κατασκευές από ξύλο ή μέταλλο και η βαριά προκατασκευή, που περιλαμβάνει κτήρια από μπετόν.

 

Καθένα από τα παραπάνω είδη έχει τις ιδιαιτερότητες του και τις εναλλαγές στον τρόπο κατασκευής ανάλογα με τις απαιτήσεις της εκάστοτε περίπτωσης. Η ξύλινη κατασκευή μπορεί να είναι μια κατασκευή από ολόκληρους κορμούς δέντρων, μπορεί όμως να είναι ένα κτήριο το οποίο έχει ξύλινο σκελετό και επένδυση με κάποιο υλικό το οποίο κατόπιν σοβατίζεται και βάφεται.

 

Όσον αφορά τις μεταλλικές κατασκευές, ο σκελετός τους κατασκευάζεται από μεταλλικές διατομές, κατακόρυφες (υποστυλώματα), οριζόντιες (δοκοί) ή διαγώνιες και οι πλάκες μπορεί να είναι είτε μεταλλικές, σύμμεικτες είτε από οπλισμένο σκυρόδεμα. Η πλήρωση των τοίχων γίνεται με πολλούς τρόπους, ανάλογα τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του κτηρίου και των χρηστών.

 

Στην περίπτωση προκατασκευής με μπετόν, τα τοιχία και οι πλάκες οπλισμένου σκυροδέματος κατασκευάζονται στο εργοστάσιο και μεταφέρονται στο οικόπεδο με μορφή κυψελών. Οι διάφορες εταιρείες έχουν διάφορα πιστοποιημένα συστήματα δόμησης, που περιγράφουν τον τρόπο σύνδεσης των μελών και εξασφάλισης της συνεργασίας τους και κατ’ επέκταση της αντισεισμικότητας.

 

Σε κάθε περίπτωση, τα κυριότερα πλεονεκτήματα της προκατασκευής έναντι της συμβατικής δόμησης είναι ο χρόνος αποπεράτωσης και παράδοσης του έργου, που είναι σημαντικά μικρότερος από αυτόν της συμβατικής κατασκευής, αφού το κτήριο έρχεται σχεδόν έτοιμο στο οικόπεδο και σε κάποιους τύπους προκατ με τοποθετημένες ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις, καθώς και το γεγονός ότι τα επιμέρους στοιχεία κατασκευάζονται στο εργοστάσιο με πιστοποιημένες διαδικασίες και καθορισμένες ιδιότητες και χαρακτηριστικά υλικών, διαδικασία η οποία μειώνει τις αβεβαιότητες στην ποιότητα, που ίσως έχει η κατασκευή στο εργοτάξιο. Επιπλέον, στα προκατασκευασμένα κτήρια υπάρχει μικρή συμμετοχή στις εισφορές στο ΙΚΑ που οδηγεί σε συνάρτηση με τον τρόπο κατασκευής σε χαμηλότερες πολλές φορές τιμές. Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει πάντα, γι’ αυτό και θα πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή στο τι περιλαμβάνει η προσφορά που θα πάρετε από τις εταιρείες. Ορισμένες προσφορές δίνονται για σπίτια "με το κλειδί στο χέρι" , που όμως έχουν κάποια "σκοτεινά" σημεία. Σε ορισμένες προσφορές για παράδειγμα δεν περιλαμβάνονται βασικά στοιχεία όπως είναι οι σκάλες, το τζάκι, οι επιπλέον μπαλκονόπορτες που ίσως προκύψουν από κάποια τροποποίηση του αρχικού στάνταρ αρχιτεκτονικού σχεδίου. Άλλες πάλι προσφορές αφορούν σε υλικά, είδη υγιεινής, κουζίνες, ντουλάπες, πλακάκια, κουφώματα κ.α., χαμηλότερης ποιότητας, που οδηγούν βέβαια σε χαμηλότερες τιμές, αλλά μπορεί να εμφανίσουν προβλήματα κατά τη χρήση και λειτουργία του κτηρίου. Για τους παραπάνω λόγους, είναι απαραίτητο να δίνετε τη δέουσα σημασία στην προσφορά, στα χαρτιά δηλαδή που θα υπογράψετε με την εταιρεία για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων. Ζητείστε ακόμα από τον προμηθευτή να σας δείξει με λεπτομέρεια όλους τους εξοπλισμούς και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν ώστε να είστε βέβαιοι ότι η επιλογή είναι αυτή που επιθυμείτε. Διαφορετικές βέβαια τιμές αναλογούν στους διαφορετικούς τύπους προκατασκευής. Υπάρχουν περιπτώσεις που η τιμή συμπίπτει με το κόστος μιας συμβατικής κατασκευής.

 

Στα μειονεκτήματα των προκατασκευασμένων κτηρίων συγκαταλέγονται οι αρχιτεκτονικές δεσμεύσεις που επιβάλλουν κάποιοι από τους τύπους προκατασκευής, λόγω των θεμάτων που προκύπτουν κατά την μεταφορά, οι περιορισμοί στις επεμβάσεις, το κόστος μεταφοράς, το οποίο διαφέρει ανάλογα την απόσταση και το μέγεθος του έργου. Η ανάγκη χρήσης μεγάλων μηχανημάτων για την τοποθέτηση καθιστά επίσης κάποια οικόπεδα ακατάλληλα για ανέγερση προκατασκευασμένων κτηρίων, όταν αυτά βρίσκονται σε πυκνοδομημένες περιοχές με περιορισμό χώρου.

 

Συμπερασματικά, κάθε τύπος δόμησης έχει τα χαρακτηριστικά του κι επομένως τα αντίστοιχα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Στην απόφαση για εφαρμογή του ενός ή του άλλου τύπου παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες και λαμβάνονται υπόψη διάφορα θέματα. Από τη στιγμή που υπάρχουν εγκεκριμένες μελέτες που εξασφαλίζουν την αντισεισμικότητα των κατασκευών, μπορεί ο καθένας, με τις συμβουλές πάντα των ειδικών, να κάνει έρευνα αγοράς, να συγκρίνει, να ρωτήσει και με γνώμονα τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του να καταλήξει στην ιδανικότερη λύση.

 

 

Ασημίνα Κουντεμάνη

Πολιτικός Μηχανικός

 

 

 

Διαβάστε ακόμα:

Καθορισμός κόστους προκάτ κατοικίας

Τι προσέχω όταν επιλέγω προκάτ κατοικία

 

 

 

Οι φωτογραφίες προέρχονται από:

 

http://www.instablogsimages.com

http://www.housedesigntrend.com