Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Ηλεκτρολογικά-Φωτισμός / ΦΩΤΙΣΜΟΣ-ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Λαμπτήρες πυρακτώσεως...τέλος

/Images/Articles/182.jpg

 

Λαμπτήρες πυρακτώσεως, τα φώτα σβήνουν...


Μια ανακάλυψη του 19ου αιώνα περνά πλέον στην ιστορία. Οι λαμπτήρες πυρακτώσεως μετά απο μια λαμπρή πορεία, διανύουν πλέον την τελευταία περίοδο της ζωής τους. αφού έχει αρχίσει ήδη η σταδιακή απόσυρσή τους απ την αγορά. Πιο συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο του 2009 πρώτοι αποχώρησαν οι  λαμπτήρες τον 100W, ενώ τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε την πόρτα της εξόδου είδαν εκείνοι των 75W. Σειρά έχουν την επόμενη χρονιά οι λαμπτήρες των 60W, ενώ την αυλαία θα κλείσουν τον Σεπτέμβριο του 2012 οι μικρότερες λάμπες των 40W και 25W.

 

Είδομεν το φως το αληθινό!

 

Ας μην τρέξουμε όμως για προμήθειες πριν τελειώσουν γιατί η κατάργηση αυτή μάλλον θα μας βγει σε καλό. Οι παλιοί γνώριμοι λαμπτήρες, αν και είναι πολύ φθηνοί , έχουν ένα μεγάλο μειονέκτημα. Καταναλώνουν τεράστια ποσά ενέργειας σε σχέση με αυτό που πραγματικά μας προσφέρουν: Yπολογίζεται οτι από την ενέργεια που καταναλώνουν, μόνο το 10% είναι ωφέλιμη για μας, ενώ το υπόλοιπο 90% γίνεται άχρηστη θερμότητα. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που «πήραν ποδι»!

 

Ευτυχώς όμως η νέα γενιά λαμπτήρων έχει πολύ καλύτερα χαρακτηριστικά απ’ τον πρόγονό τους. Οι λαμπτήρες που έρχονται να αντικαταστήσουν τους παλιούς είναι οι λαμπτήρες φθορισμού (CFL) και οι λαμπτήρες LED. Η πρώτη κατηγορία είναι η πιο διαδεδομένη μέχρι στιγμής καθώς οι LED είναι μια νέα τεχνολογία, αλλά πολλά υποσχόμενη για το μέλλον.

 

Μια σύγκριση θα σας πείσει.

 

Σαφώς το κόστος αγοράς ενός λαμπτήρα πυράκτωσης είναι πολύ χαμηλότερο από κείνο ενός λαμπτήρα φθορισμού ή LED, από κει και πέρα όμως οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας κερδίζουν σε όλα τα σημεία. Όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας,  μπορούμε να βρούμε πολύ σημαντικές διαφορές, καθώς οι «νέοι» λαμπτήρες κάνουν οικονομία έως και 80% και αυτό γιατί «μετατρέπουν» περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα σε φώς παρά σε θερμότητα όπως οι πυράκτωσης. Επιπλέον, ενώ οι λάμπες πυράκτωσης έχουν διάρκεια ζωής που δεν μπορεί να ξεπεράσει τια 1.300 ώρες, οι λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας, διαρκούν από 6.000 – 15.000 ώρες, ενώ οι LED, ανάλογα με τη χρήση βέβαια, μπορούν να φτάσουν και τις 80.000 ώρες ζωής! Αλλά και στα Lumen (δηλ. πόσο φως βγάζει μια λάμπα) οι νέοι κερδίζουν και για το λόγο αυτό θα πρέπει να το λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας κατά την αγορά. Εδώ λοιπόν, οι λαμπτήρες πυράκτωσης καταφέρνουν να φτάσουν μόλις  τα 8 -15 lumen/W, ένας λαμπτήρας φθορισμού φτάνει τα 75 lumen/W, ενώ οι LED μπορούν να ξεπεράσουν και τα 80 – 85 lumen/ W. Αυτό πρακτικά σημαίνει οτι ένας λαμπτήρας πυράκτωσης των 100W μπορεί να αντικατασταθεί με έναν αντίστοιχο φθορισμού 25W ή έναν LED 12W.

 

Πρωτάθλημα.... λάμπας.

 

Ας κάνουμε έναν διαγωνισμό να δούμε ποιά λάμπα συμφέρει να μπει στο σπίτι μας! Ας υποθέσουμε οτι θέλουμε να αντικαταστήσουμε μια λάμπα πυράκτωσης των 100 W με μια νέας τεχνολογιας. Αν θεωρήσουμε οτι αυτή η λάμπα λειτουργεί κατά μέσο όρο 5 ώρες την ημέρα, για ένα έτος θα καταναλώσει ρεύμα αξίας περίπου 37 ευρώ. Αν την αντικαταστήσουμε με μια λάμπα εξοικονόμησης ενέργειας τότε θα χρειαστούμε μια αντίστοιχη των 20W, η οποία για ένα χρόνο θα καταναλώσει ρεύμα αξίας περίπου 7,5 ευρώ. Αν τέλος την αντικαταστήσουμε με εναν λαμπτήρα LED και για τα ίδια δεδομένα, θα μας κοστίσει 4,5 ευρώ για έναν χρόνο. Ας δούμε τη σύγκριση αυτή τώρα και σε βάθος χρόνου 25 ετών. Σε αυτό το χρονικό διάστημα θα χρειαστεί να αλλάξουμε 30 φορές μια λάμπα φθωρισμου, 5 φορές μια λάμπα εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ για τις λάμπες τύπου LED μία και μόνη φορά είναι αρκετή.

 

Στόν παρακάτω πίνακα θα δούμε το συνολικό κόστος και για τις τρεις περιπτώσεις.

 

 

 

Πυράκτωσης

Εξοικονόμησης

LED

Κόστος αγοράς για 25 χρόνια

30 €

25 €

40 €

Κόστος ρεύματος για 25 χρόνια

925 €

187,5 €

112,5 €

Σύνολο

955 €

212,2 €

152,5 €

 

 

 

Όπως βλέπουμε στον παραπάνω πίνακα οι διαφορές μεταξύ λαμπτήρων πυράκτωσης και λαμπών νέας τεχνολογιας είναι τεράστιες αν αναλογιστούμε οτι δεν έχουμε μόνο μια λάμπα στο σπιτι μας...

 

Θυμήσου να ανακυκλώσεις !

 

Αυτό όμως που δεν πρέπει να αμελούμε για τους λαμπτήρες νέας γενιάς είναι η ανακύκλωση. Είναι πολύ σημαντικό καθώς περιέχουν υλικά επικίνδυνα για το περιβάλλον με πρώτο και πιο σοβαρό τον υδράργυρο. Επιπλέον ανακυκλώνεται το γυάλινο και το μεταλλικό μέρος του λαμπτήρα οπότε εξοικονομούμε διπλά.

 

Το συμπέρασμα είναι ότι η οικονομία είναι μεγάλη, αλλά ακόμα μεγαλύτερο είναι το κέρδος για το πολύπαθο περιβάλλον. Ας μην περιμένουμε λοιπόν το 2012, ας αλλάξουμε από τώρα τα φώτα μας.

 

 

Παρασκευή Ανδρώνη

Μηχανολόγος