Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Πράσινο Ενεργειακό Σπίτι / ΕΝΕΡΓ. ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ - ΕΞΟΙΚΟΝ. ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Μια κλάση πάνω...

/Images/Articles/shutterstock_64297888.jpg
/Images/Articles/Energy_label_en.svg.png

 

Πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό για την εξοικονόμηση ενέργειας και ταυτόχρονα για την προστασία του περιβάλλοντος και μέσα σ’ όλα αυτά η ενεργειακή κλάση των συσκευών εισβάλει στη ζωή μας! Ενεργειακή κλάση είναι στην ουσία η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ενέργειας και της απόδοσης μιας συσκευής.

 

Η ετικέτα- ταυτότητα

 

Με βάση ευρωπαική οδηγία, όλες οι εταιρίες είναι υποχρεωμένες να σηματοδοτούν τις συσκευές τους με ετικέτες όπου αναγράφουν τα πλήρη τους στοιχεία. Συνήθως οι «ταυτότητες» αυτές αποτελούνται απο τέσσερα μέρη, στο πρώτο πεδίο αναγράφεται το είδος της συσκευής και το μοντέλο, στο δεύτερο η ενεργειακή κλάση (πρόκειται για έναν «χρωματικό κώδικα» με γράμματα απο το Α μέχρι το G και μας πληροφορεί στην ουσία για την κατανάλωση ενέργειας της συσκευής). Στο τρίτο αναγράφονται πληροφορίες σχετικά με τη συσκευή (χωρητικότητα, απόδοση κτλ.) και στο τέταρτο ο θόρυβος που εκπέμπεται απ’ την συσκευή. Ανάλογα με τη συσκευή υπάρχουν διάφορα ταμπελάκια που δίνουν πιο ειδικές πληροφορίες. Πιο συγκεκριμένα, για ψυγεία και καταψύκτες εκτός από τα προηγούμενα, υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την ετήσια κατανάλωση καθώς και τη χωρητικότητα του θαλάμου ψύξης. Να σημειωθεί οτι γι’ αυτή την κατηγορία έχουν θεσπιστεί δύο επιπλέον κατηγορίες η Α+ και η Α++. Στα πλυντήρια οι ετικέτες δίνουν πληροφορίες για την κατανάλωση ενέργειας ανα κύκλο πλύσης, για την ταχύτητα περιστροφής, τη χωρητικότητα, αλλα και για την κατανάλωση νερού. Στους φούρνους, υπάρχουν πληροφορίες για την κατανάλωση και τη χωρητικότητα, στους λαμπτήρες δίνονται πληροφορίες για την κατανάλωση ενέργειας, τη φωτεινότητα και την μέση διάρκεια ζωής. Τέλος για τα κλιματιστικά, που είναι ένας σοβαρός οικιακός καταναλωτής θα παρατηρήσουμε στο ταμπελάκι του οτι υπάρχει αναφορά στην ετήσια κατανάλωση ενέργειας (κατα μέσο όρο 500 ώρες ετησίως), την ψυκτική του ικανότητα, τον τρόπο ψύξης, αλλα και τον τύπο ψύξης.

 

 

Για παράδειγμα...

 

Η παραπάνω ετικέτα (εικόνα 2) είναι ενός πλυντηρίου. Ας τη μεταφράσουμε! Στο πρώτο πεδίο η ετικέτα αυτή μας πληροφορεί οτι πρόκειται για πλυντήριο και απο κάτω ακριβώς αναγράφεται και το μοντέλο. Κατηφορίζοντας συναντάμε την ενεργειακή κλάση, που για το συγκεκριμένο πλυντήριο είναι Β. Η επόμενη πληροφορία που βρίσκεται ακριβώς απο κάτω είναι η ενέργεια που καταναλώνει ανα κύκλο πλύσης, στην περίπτωσή μας είναι 1,75 kWh για κάθε πλύση. Συνεχίζοντας βλέπουμε την ικανότητα πλυσίματος, που στο παράδειγμά μας είναι Α και την ικανότητα στιψίματος που είναι Β. Εκεί ακριβώς μας ενημερώνει και για τις στροφές ανα λεπτό κατα το στίψιμο που είναι 1400. Πιο κάτω θα βρούμε πληροφορίες σχετικά με τη χωρητικότητα, που εδώ είναι 5kg και την κατανάλωση νερού για την αντίστοιχη ποσότητα ρούχων, που είναι 5,5 kg. Η τελευταία πληροφορία που μας δίνεται είναι σχετικά με τον θόρυβο. Το εν λόγω πλυντήριο λοιπόν, κατα τη διάρκεια του πλυσίματος προκαλέι θόρυβο 5,2 Db ενώ έταν στίβει ο θόρυβος μπορεί να φτάσει και τα 7,6 Db.

 

Το EcoLabel...

 

Το «ecolabel» θεσπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 1992 και μπορούν να το φέρουν οι συσκευές που η διαδικασία παραγωγής τους είναι φιλική προς το περιβάλλον. Το ταμπελάκι που απεικονίζει ένα πράσινο λουλούδι, δεν είναι υποχρεωτικό να το φέρουν οι συσκευές, είναι απλά μια ένδειξη... καλής θέλησης από τις εταιρείες παραγωγής.

 

Είναι πολύ σημαντικό να επιλέγουμε συσκευές με όσο το δυνατόν υψηλότερη ενεργειακή κλάση. Όσο μεγαλύτερη είναι η κλάση που επιλέγουμε, τόσο περισσότερη ενέργεια εξοικονομούμε, πράγμα που έχει διπλό όφελος. Οικονομία στο λογαριασμό του ηλεκτρικού από τη μία, προστασία του περιβάλλοντος απ' την άλλη. Και φυσικά δεν ξεχνάμε το«ecolabel». Προτιμώντας συσκευές που το φοράνε, αναγκάζουμε τις βιομηχανίες να είναι πιο φιλικές με το περιβάλλον. Γιατί αν η οικονομία είναι ανάγκη, η προστασία του περιβάλλοντος είναι υποχρέωση!

 

 

Παρασκευή Ανδρώνη

Μηχανολόγος

 

 

 

Διαβάστε ακόμα:

Κουζίνες

Πώς να μην κάνετε πλούσια τη ΔΕΗ

Μια κλάση πάνω