Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Οικοδομή / ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Συμβουλές παραλαβής σκυροδέματος (1)

/Images/Articles/Σκυροδέτηση_1.jpg

Ένα κτίριο υψηλής ποιότητας  κατασκευής προσφέρει ασφάλεια στον ιδιοκτήτη, μειώνει τις ανάγκες επισκευής από ενδεχόμενες σεισμικές καταπονήσεις και αυξάνει το χρόνο ζωής του έχοντας λιγότερες απαιτήσεις σχετικά με τη συντήρησή του. Υψηλή ποιότητα κατασκευής δεν σημαίνει απαραίτητα περισσότερα έξοδα, τουλάχιστον όχι τόσα, όσα οι πιο πολλοί από εμάς φαντάζονται.

 

Τα περισσότερα κτίρια στην Ελλάδα κατασκευάζονται κυρίως από οπλισμένο σκυρόδεμα, με τη συνδυασμένη χρήση δηλαδή σκυροδέματος και χάλυβα. Η επιλογή της σωστής κατηγορίας σκυροδέματος, η ορθή  παραλαβή του και η εν γένει διαδικασία σκυροδέτησης αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που συντελούν στην υψηλή ποιότητα κατασκευής. Παρόλο που η εκτεταμένη χρήση του οπλισμένου σκυροδέματος έχει οδηγήσει τους επαγγελματίες του κατασκευαστικού  κλάδου σε αυξημένη τεχνογνωσία, θα πρέπει να διαθέτουμε  κάποια σχετική γνώση ώστε να είμαστε στο μέτρο του δυνατού  σίγουροι ότι η ποιότητα  κατασκευής της οικίας μας θα είναι η αναμενόμενη.

 

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να μεριμνήσουμε είναι η επιλογή του κατάλληλου προμηθευτή σκυροδέματος. Η τοποθεσία που βρίσκεται η μονάδα παραγωγής σκυροδέματος θα πρέπει να εξασφαλίζει την συνεχόμενη παροχή μπετόν κατά τη διάρκεια των σκυροδετήσεων. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε κατευθείαν την προμήθεια μπετόν από κάποια μονάδα παραγωγής κοντά σε εμάς εάν το προϊόν (μπετόν) που μας παρέχει είναι λίγο πιο ακριβό και να συμφωνήσουμε με μια αντίστοιχη, η οποία παρότι πιο φθηνή, απέχει αρκετά από το χώρο που θα πραγματοποιηθεί η σκυροδέτηση. Το σκυρόδεμα είναι ένα δομικό υλικό το οποίο από τη στιγμή που παρασκευάζεται στη μονάδα έχει συγκεκριμένο χρόνο χρήσης, συνεπώς από κάποιο χρονικό διάστημα και έπειτα δεν είναι κατάλληλο για την σκυροδέτησή μας. Εάν υπάρξει κάποια χρονική καθυστέρηση κατά τη μεταφορά του από τη μονάδα προς το χώρο μας, το σκυρόδεμα που θα παραλάβουμε θα είναι κάκιστης ποιότητας αν όχι ακατάλληλο προς χρήση. Το χρονικό διάστημα μεταξύ της παραγωγής του σκυροδέματος και της εκφόρτωσης-χρήσης του είναι μία ώρα και τριάντα λεπτά βάσει του Κανονισμού Τεχνολογίας Σκυροδέματος (Κ.Τ.Σ. '97). Στην περίπτωση που έχει προστεθεί επιβραδυντικό χημικό στη μονάδα παραγωγής, ο χρόνος αυτός αυξάνεται στη μία ώρα και πενήντα λεπτά.

 

Επιπλέον, όσον αφορά τον προμηθευτή, θα πρέπει να εξετάσουμε εάν την ημερομηνία που σχεδιάζουμε να σκυροδετήσουμε θα είναι σε θέση να μας παρέχει την απαιτούμενη ποσότητα γιατί αλλιώς κινδυνεύουμε να πραγματοποιήσουμε σκυροδέτηση με μεγάλα χρονικά κενά το οποίο πέρα από κουραστικό είναι και επικίνδυνο ως προς τη δημιουργία ανεπιθύμητων κατασκευαστικών αρμών. Τέλος είναι χρήσιμο να επιλέξουμε προμηθευτή ο οποίος είναι πιστοποιημένος και ελεγμένος από τους αρμόδιους φορείς τόσο ως προς τη διαδικασία παρασκευής (πιστοποίηση ISO 9001), όσο και ως προς τα προϊόντα (αδρανών υλικά, τσιμέντο, χημικά πρόσθετα) για την παρασκευή σκυροδέματος (πιστοποίηση ΕΛΟΤ).

 

Γνωρίζουμε πως κάθε φορά που αγοράζουμε κάποιο αγαθό, πριν προχωρήσουμε στην παραλαβή του δίνουμε συγκεκριμένα στοιχεία στον πωλητή για το τι ψάχνουμε προκειμένου να εξυπηρετηθούμε το δυνατόν γρηγορότερα, αποτελεσματικότερα και να σιγουρευτούμε ότι το προϊόν που αγοράζουμε ανταποκρίνεται στα χρήματα που δώσαμε. Από τον κανόνα αυτό, φυσικά δεν μπορεί να ξεφύγει και η αγορά σκυροδέματος. Πριν λοιπόν βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να  διαμαρτυρηθούμε στον πωλητή σκυροδέματος για το υλικό που μας παρείχε, είναι αναγκαίο να κάνουμε τη σωστή παραγγελία μπετόν. Δεν θα πρέπει να μας ξεφεύγει πως μαζί με το προϊόν που αγοράζουμε, ουσιαστικά δίνουμε χρήματα και για το μέσο που θα χρησιμοποιήσουμε ώστε να πραγματοποιηθεί η σκυροδέτηση, δηλαδή την αντλία. Η αντλία είναι το μηχάνημα στο οποίο χύνεται το μπετόν  προκειμένου να μεταφερθεί στον ακριβή χώρο σκυροδέτησης και το μήκος του σωλήνα που μεταφέρει το μπετόν ποικίλλει ανάλογα με το ύψος ή την απόσταση σκυροδέτησης.

 

Η παραγγελία του μπετόν γίνεται συνήθως δύο ή τρείς ημέρες πριν τη σκυροδέτηση και όχι την προηγούμενη ημέρα που σχεδιάζουμε να πραγματοποιηθεί η σκυροδέτηση. Σε κάθε σωστή παραγγελία είτε προφορική είτε γραπτή (ανεπιφύλακτα και για αποφυγή προβλημάτων συνιστούμε τον δεύτερο τρόπο) πρέπει να αναφέρονται ξεκάθαρα τα παρακάτω στοιχεία:


Πρώτα από όλα πρέπει να αναφέρουμε πόση ποσότητα σε μπετόν θα χρειαστούμε. Ζητάμε λοιπόν από το μηχανικό ή υπεύθυνο εργολάβο την υπολογισμένη ποσότητα μπετόν που θα χρειαστεί και ενημερώνουμε τη μονάδα που θα μας προμηθεύσει. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η μονάδα μέτρησης του μπετόν είναι τα κυβικά μέτρα.

 

Ένα δεύτερο στοιχείο που θα πρέπει να αναφερθεί είναι το μέγεθος της αντλίας που θα χρειαστούμε. Μεγαλύτερο μέγεθος αντλίας σημαίνει και μεγαλύτερο κόστος, το οποίο βέβαια δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όμως μικρότερο μέγεθος αντλίας μπορεί να μη εξυπηρετεί τις ανάγκες της σκυροδέτησής μας. Θα πρέπει να είμαστε σίγουροι πως την ημέρα που θέλουμε θα μπορεί ο προμηθευτής μας να μας στείλει την αντλία με το κατάλληλο μέγεθος. Η άκρη της αντλίας από όπου θα γίνεται η έγχυση σκυροδέματος καλό θα είναι να απέχει από το σημείο σκυροδέτησης περίπου μισό μέτρο, έτσι ώστε να αποφεύγεται το σύνηθες φαινόμενο της απόμιξης. Σε περίπτωση απόμιξης τα υλικά του μπετόν διαχωρίζονται μεταξύ τους και το αποτέλεσμα είναι όταν βγάζουμε το καλούπι να παρατηρούμε οπές και ανομοιομορφίες στα σκυροδετηθέντα στοιχεία που οδηγούν σε  επιπλέον χρήματα, εργασία και χρόνο προκειμένου να γίνει η αποκατάσταση. Από τα παραπάνω, είναι προφανές λοιπόν πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το μέγεθος της αντλίας που θα χρησιμοποιήσουμε. Συνήθως το αρμόδιο συνεργείο χρησιμοποιεί το κατάλληλο μέγεθος αντλίας, ωστόσο δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου για λόγους προχειρότητας, αμάθειας, κακού προγραμματισμού κλπ  γίνεται χρήση αντλίας μικρότερου μήκους οπότε και έχουμε το παραπάνω φαινόμενο.


Καλό θα είναι επίσης κατά την παραγγελία να ζητήσουμε, πάντα σε συνεννόηση με τον υπεύθυνο μελετητή, εάν θέλουμε το μπετόν μας να είναι επιχρισμένο ή ανεπίχριστο. Τι σημαίνει αυτό; Η εξήγηση είναι απλή: η ποιότητα του μπετόν είναι σχετική και με την ποσότητα του τσιμέντου που περιέχεται σε αυτό. Όταν λοιπόν δεν έχουμε σκοπό να χρησιμοποιήσουμε επίχρισμα στο σπίτι μας, είναι σωστό να ζητήσουμε μπετόν ανεπίχριστο το οποίο σύμφωνα με τον κανονισμό σκυροδέματος περιέχει κατά περίπτωση περισσότερο τσιμέντο, το οποίο αυξάνει την ανθεκτικότητα του σκυροδέματος, αυξάνοντας με άλλα λόγια την αντοχή του στο χρόνο. Ο σιδηρός οπλισμός προστατεύεται περισσότερο από τη διάβρωση που προκαλούν οι εξωτερικοί παράγοντες και δεν παρουσιάζει γρήγορα σημάδια διάβρωσης (σκουριάς).  Η σύγχρονη τάση πάντως είναι οι κατασκευαστές να ζητούν από τον προμηθευτή μπετόν, που να περιέχει τουλάχιστον διακόσια εβδομήντα κιλά τσιμέντου σε κάθε κυβικό μέτρο μπετόν και σε περιπτώσεις κατοικίας σε περιοχές με μεγάλη υγρασία, μπετόν περιεκτικότητας τουλάχιστον τριακοσίων κιλών τσιμέντο  στο κυβικό. Η περιεκτικότητα τσιμέντου  στο σκυρόδεμα είναι ένα θέμα στο οποίο τα τελευταία χρόνια όλο και ποιο πολλοί κατασκευαστές δίνουν προσοχή αφού πλέον φαίνεται ότι αρκετοί έχουν αντιληφθεί τη σπουδαιότητά του.

 

Κατά τη φάση παραγγελίας μπετόν είναι αρκετά χρήσιμο να ενημερώσουμε τον πωλητή πως κατά τη διάρκεια των εργασιών σκυροδέτησης θα προβαίνουμε σε λήψη δοκιμίων για τα οποία θα γίνει πιο εκτενής αναφορά παρακάτω. Ωστόσο ενημερώνοντας για τη λήψη δοκιμίων από την αρχή, τονίζουμε πως ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για την ποιότητα του σκυροδέματος που αγοράζουμε, θα το ελέγχουμε τακτικά και «απαιτούμε» από τον προμηθευτή  να δοθεί η απαραίτητη προσοχή. Τέλος ζητάμε από το εργοστάσιο παραγωγής να στέλνει το φορτίο σφραγισμένο και να φέρει μολυβδοσφραγίδα στην κάθε μπετονιέρα για να είμαστε σίγουροι πως η ποσότητα που παραλαμβάνουμε είναι αυτή που αναγράφεται στο δελτίο αποστολής και δεν έχει «χαθεί» κάπου στο δρόμο.

 

Συμβουλές παραλαβής σκυροδέματος (2)

 


 

Νίκος Ζήκας
Πολιτικός μηχανικός

 

 

 

Η φωτογραφία προέρχεται από:
http://www.pinoycivilengineer.com