Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Θωρακισμένες πόρτες

/Images/Articles/Θωρακισμένες_πόρτες_1.jpg
/Images/Articles/Θωρακισμένες_πόρτες_2.jpg

Δύο, τέσσερα, ή δεκατέσσερα σημεία κλειδώματος αρκούν για να χαρακτηριστεί μια πόρτα «θωρακισμένη πόρτα ασφαλείας»; Μία ασφαλής κλειδαριά με πολλαπλά σημεία κλειδώματος είναι σημαντικά στοιχεία για την ασφάλεια μιας πόρτας, αλλά δεν αρκούν για να χαρακτηριστεί ως «θωρακισμένη ασφαλείας». Οι θωρακισμένες πόρτες ασφαλείας αναγνωρίζονται από περισσότερα χαρακτηριστικά και ο βαθμός ασφάλειας που παρέχουν διαφοροποιείται ανάλογα με την ποιότητα κατασκευής τους.

 

Tα ελάχιστα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει μία πόρτα προκειμένου να χαρακτηριστεί ως «θωρακισμένη πόρτα ασφαλείας» και τη διαφοροποιούν από μια απλή πόρτα είναι τα εξής:

 

  1. Η χαλύβδινη κάσα.
  2. Το χαλύβδινο φύλλο, το οποίο έπειτα μπορεί να επενδυθεί εξωτερικά με διάφορα υλικά.
  3. Τα σταθερά έμβολα ασφάλισης στην περίμετρο του φύλλου.
  4. Τα κινούμενα έμβολα ασφάλισης στην περίμετρο του φύλλου, τα οποία ασφαλίζουν κλειδώνοντας την πόρτα.
  5. Η κλειδαριά ασφαλείας.

 

Πώς, όμως, θα αναγνωρίσουμε την ποιότητα θωράκισης και την αντίστοιχη αντοχή μιας πόρτας ασφαλείας; Θα μπορούσαμε να πάρουμε σφυριά, κατσαβίδια ή ότι άλλο φανταστούμε και να προσπαθήσουμε να σπάσουμε ή να διαρρήξουμε την πόρτα ώστε να διαπιστώσουμε τι βαθμό αντοχής διαθέτει. Για να μην αρχίσουμε να καταστρέφουμε την πόρτα μας, αυτή τη διαδικασία έχουν αναλάβει αναγνωρισμένοι φορείς πιστοποίησης, οι οποίοι εκτελούν δοκιμασίες, προκειμένου οι πόρτες να χαρακτηριστούν ως θωρακισμένες και τις κατατάσσουν σε κατηγορίες ως προς την ασφάλεια και την αντοχή τους σε προσπάθειες διάρρηξης. Η κάθε πόρτα προκειμένου να πιστοποιηθεί περνάει από τριών ειδών δοκιμασίες: στατικής πίεσης, δυναμικής πίεσης και δοκιμασία σε χειρονακτική απόπειρα διάρρηξης. Οι δύο πρώτες δοκιμασίες πιστοποιούν το βαθμό αντοχής της πόρτας, ενώ στην τρίτη δοκιμασία εξειδικευμένο προσωπικό των φορέων πιστοποίησης πραγματοποιεί διαφόρων ειδών απόπειρες διάρρηξης, με διάφορα μέσα και εργαλεία που μπορεί να διαθέτει ο μέσος διαρρήκτης. Ανάλογα με το βαθμό παραμορφώσεων που παρουσιάζονται κατά τις δοκιμασίες, το χρόνο διάρκειας και τα χρησιμοποιούμενα μέσα της απόπειρας διάρρηξης, η πόρτα κατατάσσεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες αντοχής, με διαβάθμιση από το 1 έως το 6. Ο βαθμός αντοχής ξεκινά από την κλάση 1, βαθμός που ικανοποιεί τις συνήθεις ανάγκες ασφαλείας, και αυξάνεται έως την κλάση 6, για ανάγκες ασφαλείας υψίστου βαθμού, όπως σε τράπεζες, κοσμηματοπωλεία κλπ.

 

Οι επενδύσεις μιας πόρτας ασφαλείας είναι ανεξάρτητες από την θωράκισή της, ώστε η πόρτα, εκτός από τη ασφάλεια, να προσφέρει και ξεχωριστή αισθητική. Στις δύο όψεις της πόρτας υπάρχει δυνατότητα να τοποθετηθεί επένδυση διαφορετικού υλικού και σχεδίου, προσδίδοντας αισθητικά ένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα και καλύπτοντας τις κλιματολογικές ιδιαιτερότητες του κάθε χώρου. Ειδικά η εξωτερική επένδυση, ενδείκνυται να επιλέγεται από υλικά ανθεκτικότερα, ανάλογα με τις εξωτερικές συνθήκες στις οποίες εκτίθεται. Σε περίπτωση που η επένδυση καταστραφεί, ή αν απλά θέλουμε να ανανεώσουμε την αισθητική του χώρου, υπάρχει η δυνατότητα να αντικατασταθούν μόνο οι επενδύσεις, χωρίς να επηρεαστεί η ασφάλεια της πόρτας. Οι επενδύσεις διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία υλικών, σχεδίων και χρωμάτων, από τις κλασικές γραμμές μιας ξύλινης χειροποίητης δημιουργίας, έως τους μοντέρνους συνδυασμούς σύγχρονων υλικών, ικανοποιώντας και το πιο απαιτητικό γούστο.

 

Η ποιοτική κατασκευή μιας πόρτας ασφαλείας προϋποθέτει τους κατάλληλους μηχανισμούς και εξαρτήματα. Υπάρχουν πολλαπλές επιλογές σε τύπους κλειδαριών και κλειδιών, καθώς και επιπλέον εξαρτημάτων ασφαλείας. Η τεχνολογική εξέλιξη και ο συνδυασμός μηχανικών και ηλεκτρονικών συστημάτων, προσφέρουν λύσεις που ανταποκρίνονται σε οποιαδήποτε ανάγκη ασφαλείας. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχει δυνατότητα αναβάθμισης της ήδη υπάρχουσας κλειδαριά σας.

 

Τα διαφορετικά επίπεδα ποιότητας και κατ’ επέκταση η τιμή μιας θωρακισμένης πόρτας ασφαλείας, διαβαθμίζονται επιπρόσθετα, ανάλογα με τα επιπλέον ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Οι θερμομονωτικές και ηχομονωτικές ιδιότητες, ο τύπος των μεντεσέδων που συγκρατούν την πόρτα, ο σύρτης ασφαλείας, το ευρυγώνιο μάτι, ο ανεμοφράκτης κλπ. αποτελούν επιπλέον χαρακτηριστικά μιας πόρτας ασφαλείας και συντελούν στην ποιότητα κατασκευής της. Επίσης, υπάρχουν πόρτες που διαθέτουν αντισεισμική προστασία. Αυτή επιτυγχάνεται με την χρησιμοποίηση ιδιαίτερα σκληρών μετάλλων στην κάσα της πόρτας, ώστε να μπορεί να αντέξει φορτία, και την ειδική κατασκευή των σημείων κλειδώματος, για να μη σφηνώνουν κατά την διάρκεια ενός σεισμού, λόγω των μετακινήσεων των τοίχων.

 

Κατά την επιλογή, λοιπόν, μιας θωρακισμένης πόρτας ασφαλείας, είναι σημαντικό να ελέγχουμε τις τεχνικές προδιαγραφές και τις διατιθέμενες πιστοποιήσεις, όσον αφορά την κλάση θωράκισης, τα μηχανικά χαρακτηριστικά, τις επιπλέον ιδιότητές της κλπ. Οι πόρτες που διαθέτουν γραπτή εγγύηση και τεχνική υποστήριξη, διασφαλίζουν την επιλογή, ως προς την αξιοπιστία της κατασκευάστριας εταιρίας και την καλή λειτουργία της πόρτας.

 

Σε κάθε περίπτωση, η ασφάλεια που προσφέρει μια θωρακισμένη πόρτα ασφαλείας, εξαρτάται άμεσα από τη σωστή και σχολαστική χρήση της. Γι’ αυτό κλειδώνετε πάντα την πόρτα σας, η ασφάλεια του μπλοκ δεν αντικαθιστά το κλείδωμα της πόρτας, μην αφήνετε τα κλειδιά πάνω στην πόρτα, ακόμα και αν είναι κλειδωμένη, και γενικότερα να ακολουθείτε με συνέπεια τους κανόνες ασφαλείας.

 

Νομίδου Μαρίνα

Αρχιτέκτονας μηχανικός