Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Κάγκελα-Κιγκλιδώματα / ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Inox κιγκλιδώματα

/Images/Articles/Inox_κιγκλιδώματα_1.jpg
/Images/Articles/Inox_κιγκλιδώματα_2.jpg
/Images/Articles/Inox_κιγκλιδώματα_3.jpg

Inox: προκύπτει από την ελληνική λέξη ανοξείδωτο. Κανένα άλλο μέταλλο δεν ανθίσταται τόσο αποτελεσματικά στην οξείδωση. Αυτός, όμως δεν είναι ο μόνος λόγος που τα inox κιγκλιδώματα κερδίζουν, όλο και περισσότερο, τις προτιμήσεις των κατασκευαστών. Το inox είναι ένα πολυτελές και λαμπερό από την φύση του, καθαρό μέταλλο που, εμπλουτίζει και ανανεώνει την αισθητική των χώρων, δένοντας αρμονικά με κάθε είδους υλικό. Αποτελεί ιδανική λύση για ελαφριές κατασκευές με μεγάλες αντοχές, συντηρείται εύκολα και ανακυκλώνεται εξολοκλήρου.

 

Το “inox” είναι κράμα διαφόρων μετάλλων όπως: χάλυβα, χρώμιο, νικέλιο μολυβδαίνιο, τιτάνιο κλπ, το οποίο, με την κατάλληλη επεξεργασία και μετά από κάποιο χρόνο ωρίμανσης, αποκτά ανοξείδωτες ιδιότητες. Το χρώμιο, το οποίο περιέχεται στο χάλυβα, όταν έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας σχηματίζει μια φυσική, αόρατη μεμβράνη στην επιφάνεια του μετάλλου, η οποία το προστατεύει από την οξείδωση. Οι ανοξείδωτες ιδιότητες των inox κραμάτων διαβαθμίζονται ανάλογα με την χημική σύσταση και την ποιότητα επεξεργασίας τους.

 

Η ποιότητα του inox στα κιγκλιδώματα ενδείκνυται να επιλέγεται με βάση της ιδιαιτερότητες της κατασκευής. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι απαραίτητες οι υψηλότερες προδιαγραφές ποιότητας, οι οποίες φυσικά ανεβάζουν και την τιμή του υλικού. Στα κιγκλιδώματα εξωτερικών χώρων, επειδή είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες και στην μόλυνση της ατμόσφαιρας, συνίσταται η ποιότητα 316L, που διαθέτει μεγαλύτερη αντίσταση στις οξειδώσεις, ενώ για εσωτερικούς χώρους αρκούν και inox χαμηλότερης ποιότητας. Για υγρούς χώρους καλό είναι να στραφούμε σε υψηλότερες προδιαγραφές. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ελέγχουμε την ποιότητα inox που θα χρησιμοποιήσει ο κατασκευαστής στα κιγκλιδώματα. Ένας πρακτικός έλεγχος γίνεται με τη βοήθεια ενός μαγνήτη. Όσο περισσότερο μαγνητίζεται το μέταλλο, τόσο υψηλότερη είναι περιεκτικότητά του σε σίδερο, γεγονός που υποβαθμίζει τις ανοξείδωτες ιδιότητές του. Το inox ΑISI 304 μαγνητίζεται ανεπαίσθητα, ενώ οι υψηλής ποιότητας κατηγορίες, όπως η 304L και η 316, δεν μαγνητίζονται καθόλου.

 

Η επιφάνεια των inox κιγκλιδωμάτων κατασκευάζεται με φινίρισμα ματ ή γυαλιστερό «καθρέπτη», ανάλογα με την επεξεργασία στην οποία θα υποβληθεί το μέταλλο. Το ματ φινίρισμα δίνει σατινέ υφή στην επιφάνεια των κιγκλιδωμάτων και αποτελεί μια κομψή, διακριτική επιλογή. Απαιτεί, όμως συχνό και σχολαστικό καθάρισμα, γι’ αυτό συνήθως αποφεύγεται σε εξωτερικούς χώρους. Από την άλλη, η λάμψη και οι αντανακλάσεις του inox «καθρέπτη» δημιουργούν μια εντυπωσιακή όψη στα κιγκλιδώματα. Η επεξεργασία λείανσης του inox «καθρέπτη», σχεδόν εξαλείφει τους  επιφανειακούς πόρους, με αποτέλεσμα ο καθαρισμός του να γίνεται πιο εύκολα και αποτελεσματικά. Παράλληλα, του προσδίδει μεγαλύτερη αντοχή στην οξείδωση, καθιστώντας το καταλληλότερο για κιγκλιδώματα σε χώρους που εκτίθενται στην υγρασία όπως: πισίνες, παραθαλάσσιες περιοχές και γενικότερα εξωτερικούς χώρους. Είναι ωστόσο πιο ακριβή επιλογή και συχνά προτιμάται μόνο για τα ανοξείδωτα εξαρτήματα. Η επιλογή, λοιπόν, του φινιρίσματος ενδείκνυται να γίνεται σε συνάρτηση με τις αισθητικές απαιτήσεις αλλά και τις λειτουργικές ανάγκες του χώρου.

 

Τα inox κιγκλιδώματα, εκτός των άλλων επιλέγονται και για το χαρακτηριστικό ασημένιο χρώμα του υλικού, το οποίο μπορεί να παρουσιάζει διακριτικές γκρι ή χρυσαφί αποχρώσεις. Ωστόσο, στην αγορά διατίθενται και έγχρωμα inox, σε περιορισμένους χρωματισμούς όπως: πράσινο, μπλε, μαύρο, μπρούντζινο κλπ, αλλά σπάνια προτιμούνται. Ο ιδιαίτερος χρωματισμός του inox συχνά εφαρμόζεται, μέσω βαφής, σε κιγκλιδώματα αλουμινίου, τα οποία αποκαλούνται «τύπου inox» Η χρωματική αυτή απομίμηση μπορεί να δίνει ένα εντυπωσιακό αισθητικό αποτέλεσμα στο αλουμίνιο, αλλά σε καμία περίπτωση την αντικαθιστά τις πλεονεκτικές ιδιότητες του αυτογενούς inox μετάλλου.

 

Η πιο διαδεδομένη μέθοδος κατασκευής inox κιγκλιδωμάτων είναι η συναρμολόγησή τους με τη βοήθεια συνδέσμων. Οι σύνδεσμοι τοποθετούνται, με μηχανική σύνδεση ή με τη χρήση ειδικής κόλλας, μεταξύ των τμημάτων του κιγκλιδώματος, αποφεύγοντας τις κοπές, τα τροχίσματα, τη θερμική συγκόλληση κλπ. Έτσι η διαδικασία κατασκευής και τοποθέτησης απλοποιείται σημαντικά και επιτυγχάνεται με μεγάλη ακρίβεια και ταχύτητα, εξαλείφοντας τις αστοχίες. Επιπλέον, η συγκεκριμένη μέθοδος προσφέρει ευελιξία, καθώς κάθε κατασκευή μπορεί να λυθεί και να συναρμολογηθεί ξανά, ώστε να καλύψει διαφορετικές ανάγκες. Οι τύποι και τα σχέδια των συνδέσμων καλύπτουν ένα τεράστιο φάσμα επιλογών ανάλογα με τις εκάστοτε λειτουργικές, αισθητικές και οικονομικές απαιτήσεις της κατασκευής.

 

Τα σχέδια των inox κιγκλιδωμάτων διακρίνονται για το μινιμαλιστικό ύφος και την απέριττη πολυτέλεια που προσδίδουν στις κατασκευές. Με τη βοήθεια των κατάλληλων συνδέσμων, εξασφαλίζεται μια τεράστια ποικιλία σχεδιαστικών παραλλαγών σε λιτές, σύγχρονες γραμμές. Οι ορθοστάτες αποτελούνται από σωλήνες ή λάμες, σε κατακόρυφα ή καμπύλα σχήματα, και έχουν τη δυνατότητα να στηρίζονται πάνω ή εκτός των στηθαίων. Οι τραβέρσες, δηλαδή τα οριζόντια στοιχεία μεταξύ των ορθοστατών, και η κουπαστή μπορεί να είναι από inox ή συνδυασμούς άλλων υλικών, όπως συρματόσχοινο, ξύλο, λαμαρίνα, ακρυλικό κλπ, σε πολλαπλούς, πρωτότυπους σχηματισμούς. Μια από τις πιο διαδεδομένες επιλογές είναι τα κιγκλιδώματα από κρυστάλλινα πάνελ, χωρίς ορθοστάτες και κουπαστή, όπου η στήριξή τους πραγματοποιείται με inox συνδέσμους. Η ποικιλία σχεδίων και ο ευέλικτος τρόπος συναρμολόγησης των inox κιγκλιδωμάτων, δίνει τη δυνατότητα εύκολης αντικατάστασης και ανανέωσης ακόμα και υφιστάμενων κατασκευών, εξυπηρετώντας συχνά και λειτουργικούς σκοπούς.

 

Η συντήρηση των inox κιγκλιδωμάτων είναι απλή και οικονομική, ωστόσο πρέπει να πραγματοποιείται τακτικά και με προσοχή, ώστε να διατηρούν αναλλοίωτη την εντυπωσιακή εμφάνισή τους. Η μεμβράνη που δημιουργεί το κράμα inox στην επιφάνειά του, η οποία το προστατεύει από την οξείδωση, καταστρέφεται από τις διάφορες σκόνες καθαρισμού, τα ισχυρά απορρυπαντικά και τα σκληρά πανιά, γι’ αυτό συνίσταται ο καθαρισμός των κιγκλιδωμάτων κυρίως με νερό σε μαλακό πανί και σπανιότερα με ξυδόνερο ή υγρό για τα τζάμια. Επίσης, κυκλοφορούν στην αγορά ειδικά καθαριστικά που, με περιοδική χρήση, προστατεύουν τις inox επιφάνειες και αναδεικνύουν τη φυσική τους λάμψη.

 

Το κόστος των inox κιγκλιδωμάτων είναι συγκριτικά υψηλό, κυρίως λόγω της μεγάλης χρονικής διάρκειας που απαιτείται για την κατεργασία του υλικού. Ωστόσο η τοποθέτηση inox κιγκλιδωμάτων αποτελεί επένδυση που, μακροπρόθεσμα, συχνά αποδεικνύεται η πιο οικονομική επιλογή, καθώς εμφανίζονται ιδιαίτερα ανθεκτικά στις καταπονήσεις και τις περιβαλλοντικές  συνθήκες, σπάνια παρουσιάζουν φθορές και γενικά απαιτούν μηδαμινά έξοδα συντήρησης. Βέβαια, καθώς το κόστος των κιγκλιδωμάτων διαβαθμίζεται ανάλογα με την σύσταση και την ποιότητα του υλικού, είναι σκόπιμο ο τύπος του inox να επιλέγεται αξιολογώντας προσεκτικά τις ανάγκες της εκάστοτε εφαρμογής που θα μας οδηγήσουν στην πιο κατάλληλη και οικονομικά ωφέλιμη λύση.

 

Νομίδου Μαρίνα
Aρχιτέκτονας μηχανικός

 

 

Οι φωτογραφίες προέρχονται από:
http://www.informacija.net