Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Θέρμανση-Ψύξη / ΤΖΑΚΙΑ-ΣΟΜΠΕΣ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Χρήσιμα αξεσουάρ για το τζάκι σας !

/Images/Articles/Αξεσουάρ_τζακιού_2.jpg
/Images/Articles/Αξεσουάρ_τζακιού_1.jpg
/Images/Articles/Αξεσουάρ_τζακιού_3.jpg
/Images/Articles/Αξεσουάρ_τζακιού_4.jpg

Ωραία τα κλιματιστικά, πρακτικές οι θερμάστρες, αποδοτικά τα καλοριφέρ αλλά σαν το τζάκι τίποτα! Δεν είναι μόνο η οικολογική ζεστασιά που προσφέρει, πάνω απ’ όλα είναι η «ζεστασιά» της ατμόσφαιρας! Δίπλα από το τζάκι, τις κρύες μέρες του χειμώνα, θα περάσετε στιγμές θαλπωρής και φυσικά… Άκρως ρομαντικές!

 

Το άναμμα του τζακιού προϋποθέτει μια μικρή εμπειρία που αποκτάται με τον καιρό. Εξίσου χρήσιμα όμως είναι και τα αξεσουάρ που πρέπει να προμηθευτείτε για να κάνετε τη χρήση του ακόμη πιο άρτια και σωστή!

 

Το πρώτο από τα αξεσουάρ που θα χρειαστείτε είναι το κάλυμμα της πρόσοψης του τζακιού. Αυτό θα προστατεύει τον χώρο μπροστά από το τζάκι και φυσικά θα ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα κάποιου ατυχήματος από απροσεξία. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλές σήτες πρόσοψης και μάλιστα σε ποικιλία υλικών και διαστάσεων. Τα συνήθη υλικά είναι ο μπρούτζος και το σίδερο, ενώ τα τελευταία χρόνια υπάρχουν ακόμη και καλύμματα από πυρίμαχο γυαλί. Οι διαστάσεις ποικίλουν και οι κατά παραγγελία προσόψεις, για τα πιο ιδιαίτερα τζάκια, είναι εφικτές.

 

Δίπλα από το τζάκι τοποθετείτε μια κρεμάστρα με αξεσουάρ. Αυτά είναι συνήθως ένα σκουπάκι και ένα φαράσι για τον καθαρισμό της εστίας, και ένα άγκιστρο και μια λαβίδα για τη σωστή τοποθέτηση και μετακίνηση των ξύλων. Ομοίως είναι από σίδερο και μπρούτζο σε διάφορα φινιρίσματα (χρυσό, inox κ.α.) Προσοχή, η πρόσοψη και τα αξεσουάρ πρέπει να είναι αισθητικά σε αρμονία.

 

Τα ξύλα στοιβάζονται συνήθως σε μια αποθήκη ή σε κάποιο καλυμμένο σημείο της πιλοτής η του γκαράζ. Ένας μικρός αριθμούς ξύλων όμως χρειάζεται και δίπλα στο τζάκι. Είναι λοιπόν απαραίτητο ένα μικρό καλάθι ή ένα μεταλλικός κουβάς ή ακόμη και ένα ζεμπίλι. Τέλος, υπάρχουν και πιο «design» εκδοχές για τις ξυλιέρες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρονται, σε πιο φουτουριστικά σχήματα και με inox τελείωμα.

 

Μέσα στο τζάκι μπαίνει η σχάρα πάνω στην οποία καίγονται τα κούτσουρα. Συνήθως έχει προσαρμοσμένο στο κάτω μέρος ένα πιατάκι που συλλέγει τις στάχτες για να καθαρίζετε ευκολότερα το τζάκι. Υπάρχουν και ειδικές σχάρες με ένα ή περισσότερα επίπεδα για ψήσιμο. Πολύ πρακτικά είναι και τα μικρότερα αξεσουάρ για άλλες χρήσεις. Για παράδειγμά, μπορείτε να βρείτε σκεύος για να ψήνετε τα κάστανα (μικρό αξεσουάρ που μοιάζει με διάτρητο τηγάνι).

 

Ένα ακόμη αξεσουάρ, που λίγος κόσμος χρησιμοποιεί, είναι το δερμάτινο-άκαυτο χαλάκι που τοποθετείται μπροστά από το τζάκι. Το χαλάκι αυτό διατίθεται σε ποικιλία διαστάσεων και εφαρμόζεται για να προστατεύσει το πάτωμα ή το κανονικό χαλί από σπίθες και κομματάκια ξύλο που μπορεί να πεταχτούν.

 

Μην ξεχνάτε και τα μεγάλα σπίρτα! Έρχονται σε μακρόστενο κουτιά και έχουν το δεκαπλάσιο περίπου μήκος από τα απλά σπίρτα για να σας βοηθούν να ανάβετε στο τζάκι με ασφάλεια και να μην καταφεύγετε σε αυτοσχέδιους τρόπους, όπως φύλλα από εφημερίδα, που μπορεί να είναι επικίνδυνοι. Αλλά και ένα mini σετάκι με φαράσι και σκουπάκι είναι ένα έξτρα αξεσουάρ που πολλές φορές θα σας φάνει βολικό και ευέλικτο.

Το τζάκι για κάποιους μπορεί να έχει μπελά… Για τους περισσότερους όμως είναι μεράκι και η παρουσία του δημιουργεί αυτόματα «ζεστό» κλίμα. Αν λοιπόν εξοπλιστείτε με τα κατάλληλα, θα χαίρεστε να ανάβετε το τζάκι με κάθε αφορμή και να το χρησιμοποιείτε για την ατμόσφαιρά, για τη ζεστασιά που προσφέρει ή και για ένα μικρό μπάρμπεκιου μεταξύ φίλων!

 

Τα περισσότερα από τα αξεσουάρ που αναφέρουμε, με εξαίρεση το κάλυμμα της πρόσοψης που είναι πιο «τσιμπημένο», ξεκινούν από 20-25€ και φτάνουν στα 50€. Έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα σε χειροποίητα ή περισσότερο βιομηχανοποιημένα αντικείμενα και κάντε και μια βόλτα στα παλαιοπωλεία ή τα παζάρια! Εκεί μπορεί να βρείτε πολλούς “second hand” θησαυρούς!

 

 

Κυριακίδου Έλσα
Designer