Συστήματα φυσικού φωτισμού
![]() |
Η παρουσία φωτός είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις περισσότερες ανθρώπινες δραστηριότητες. Η ανεπαρκής ή μειωμένη παρουσία φυσικού φωτός μπορεί να προκαλέσει μείωση της οπτικής αντίληψης ή ικανότητας. Ακόμη κι αν όμως το φως της ημέρας παρουσιάζει διακυμάνσεις και είναι ασταθές, η εκμεταλλευση του, όταν είναι διαθέσιμο, κρίνεται απαραίτητη. Σήμερα ο φωτισμός μπορούμε να θεωρήσουμε ότι συνδέεται στενά με την ανθρώπινη ψυχολογία. Έτσι τα διάφορα συστήματα φυσικού φωτισμού που κυκλοφορούν μπορούν να μειώνουν τις λειτουργικές δαπάνες για ενέργεια, δημιουργώντας ένα όμορφο και δημιουργικό περιβάλλον. Παράλληλα, τα ίδια συστήματα έχουν την δυνατότητα να προστατεύουν την υγεία των ανθρώπων αφού ο αντίκτυπος των κτιρίων στο περιβάλλον μειώνεται αισθητά.
Είτε πρόκειται για επαγγελματικό χώρο ή κατοικία, με τη χρήση των φωτοσωλήνων, μπορούμε να οδηγήσουμε το ηλιακό φώς εκεί που το χρειαζόμαστε ώστε να κάνουμε κάθε χώρο φωτεινό, χρηστικό και ευχάριστο. Οι φωτοσωλήνες μπορούν να τοποθετηθούν σε κάθε είδους στέγη (κεκλιμένη κεραμοσκεπή ή επίπεδο δώμα) και να αναβαθμίσουν σημαντικά σκοτεινούς χώρους χωρίς παράθυρα ακόμα και στο υπόγειο.
Εκμετάλλευση του φυσικού φωτισμού επιτυγχάνουμε και με τη χρήση των διαφώτιστων θόλων. Η άλλη ονομασία τους είναι κουπόλες και συμβάλουν στην δημιουργία ευχάριστου κλίματος λόγω του άμεσου επαρκούς φυσικού φωτισμού Πρόσθετα συστήματα όπως αντικωνωπική σίτα, σχάρα ασφαλείας, αισθητήρας βροχής/αέρα, καθώς και το εξωτερικό σύστημα σκίασης παρέχουν μια ολοκληρωμένη λύση για την κάλυψη των ειδικών απαιτήσεων του χώρου σας.
Γενικότερα ο φυσικός φωτισμός στοχεύει στην επίτευξη οπτικής άνεσης μέσα στα κτίρια. Οι καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στους εσωτερικούς χώρους είναι ο κύριος στόχος των συστημάτων τεχνητού φωτισμού. Ιδιαίτερη σημασία κατά το σχεδιασμό των συστημάτων φυσικού φωτισμού έχει η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη κάλυψη των απαιτήσεων σε φωτισμό από το φυσικό φως, ανάλογα με τη χρήση του κτιρίου και την εργασία που επιτελείται μέσα στους χώρους. Σε ένα οποιδήποτε κτίριο, το 25-40% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας καλύπτεται από τον φωτισμό. Παράλληλα οι κοινοί λαμπτήρες επιβαρύνουν θερμικά το κτίριο αφού μετατρέπουν σε θερμότητα έως και το 80% της ενέργειας που καταναλώνουν. Χρησιμοποιώντας τα συστήματα φυσικού φωτισμού η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Τελικά οι διάφορες τεχνικές φυσικού φωτισμού μπορούν να ομαδοποιηθούν στις εξής βασικές κατηγορίες: α) Ανοίγματα στην κατακόρυφη τοιχοποιία β) Ανοίγματα οροφής γ) Αίθρια δ) Φωταγωγοί.
Ακόμη κι αν διστάζουμε να το παραδεχτούμε η εξοικονόμηση ενέργειας πλέον αποτελεί πρωταρχικό στόχο στην ζωή μας! Η κατασκευή νέων κτηρίων που πληρούν τις προδιαγραφές της αλλά και η αναδιαμόρφωση των παλαιότερων θα επιφέρουν πολλαπλά οφέλη στη ζωή μας! Τα νέα, «έξυπνα» κτίρια, διακρίνονται όχι μόνο για τις καινοτομίες τους αναφορικά με την αρχιτεκτονική αλλά και για την σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνουν κυρίως μέσω της χρήσης του φυσικού φωτισμού. Η χρήση λοιπόν του φυσικού φωτισμού που μας προσφέρει ο ήλιος, μπορεί με μεγάλη επιτυχία να αντικαταστήσει σε έναν βαθμό τον τεχνητό φωτισμό. Σκεφτείτε το!
Λιάνα Χασιώτη
Οι φωτογραφίες προέρχονται από: |