Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Ηλεκτρολογικά-Φωτισμός / ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Αντικεραυνική προστασία κτιρίου

/Images/Articles/Αλεξικέραυνο_1.jpg
/Images/Articles/Αλεξικέραυνο_2.jpg
/Images/Articles/Προσομοίωση_κεραυνού.jpg

Σε όλη τη γη πέφτουν 100 κεραυνοί το δευτερόλεπτο! Με άλλα λόγια περίπου 2000 καταιγίδες ενεργούν ταυτόχρονα στη γη! Ίσως το νούμερο να ακούγεται υπερβολικό αλλά είναι πραγματικότητα! Σκεφτείτε πόσο αξιοποιήσιμη θα μπορούσε να ήταν η τεράστια ισχύς των κεραυνών  αν το φαινόμενο δεν ήταν στιγμιαίο και είχαμε τον χρόνο να την εκμεταλλευτούμε! Ακόμη όμως κι αν η διάρκειά τους δεν είναι πάνω από ένα δευτερόλεπτο, τα ρευματα και οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται είναι τεράστια!

 

Σαν κεραυνούς θα μπορούσαμε να ορίσουμε τις ηλεκτρικές εκκενώσεις που παρατηρούνται στην ατμόσφαιρα. Πιο συγκεκριμένα, το φαινόμενο οφείλεται στην διαφορά δυναμικού, η οποία δημιουργείται ανάμεσα στα αρνητικά φορτισμένα ιόντα που υπάρχουν στα σύννεφα και στα θετικά φορτισμένα ιόντα της ξηράς ή της θάλασσας. Μετά λοιπόν από μια καταιγίδα και εφόσον το ηλεκτρικό πεδίο ξεπεράσει μια ορισμένη τιμή, ξεσπά ο κεραυνός με δημιουργία σπινθήρα! Δυστυχώς τέτοιου είδους ακραία καιρικά φαινόμενα κάνουν τη εμφάνισή τους σε όλο και πιο συχνή βάση, με πολύ  καταστροφικά αποτελέσματα. Η πιο σίγουρη μα ταυτόχρονα και οικονομική λύση είναι η εγκατάσταση αλεξικέραυνου! Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από την πρόληψη!

 

Όπως προαναφέρθηκε η ισχύς ενός κεραυνού είναι τόσο μεγάλη (ενδέχεται να ξεπερνάει τα 3 δισεκατομμύρια kW) που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει με ηλεκτρική ενέργεια ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού παγκοσμίως! Ο βασικός σκοπός του αλεξικέραυνου είναι να οδηγήσει τον κεραυνό στην γη προκειμένου να αποφευχθεί η διοδός του από οποιδήποτε άλλο αγώγιμο μέσο, για παράδειγμα το σπίτι μας! Στην πραγματικότητα είναι ένας αγωγός του οποίου η μία ακρη βρίσκεται ψηλά και η άλλη είναι γειωμένη, ώστε ο κεραυνός να καταλήξει κατευθείαν στη γη. Δηλαδή ένα αντικεραυνικό σύστημα αποτελείται από 2 μέρη: την απαγωγή και την γείωση. Και όταν μιλάμε για απαγωγή αναφερόμαστε φυσικά  στους αγωγούς καθόδου οι οποίοι αποτελούν τη δίοδο διοχέτευσης του κεραυνού στην γη. Ανάλογα με τις διαστάσεις του κτιρίου που θέλουμε να προστατέψουμε, επιλέγουμε και τον κατάλληλο αριθμό αγωγών καθόδου και τους τοποθετούμε κατακόρυφα στους τοίχους. Τώρα όσον αφορά το σύστημα γείωσης, αυτό αποτελείται από ηλεκτρόδια γείωσης και μεταλλικές ταινίες. Το βασικότερο που θα πρέπει να προσέξουμε σε ένα σύστημα γείωσης είναι η αντίσταση να μην ξεπερνάει τα 2Ω.

 

Υπάρχουν τρείς διαφορετικοί τύποι αλεξικέραυνου: Τύπου ακίδας, τύπου ιονισμού ή τύπου κλωβού Faraday για μεγάλα κτήρια (με πλέγμα αγωγών στην οροφή). Τα αλεξικέραυνα πρώιμου οχετού είναι μια τεχνολογική εξέλιξη του κλασικής αντικεραυνικής προστασίας ενός κτίσματος, που βασίζεται στο φαινόμενο της εκτόνωσης του κεραυνού σε μία ακίδα Franklin που υψώνεται πάνω από το κτίσμα, φτιάχνοντας ένα κώνο προστασίας του κτίσματος. Θεωρητικά όσο πιο ψηλά υψώσουμε μία ακίδα τόσο μεγαλύτερη η ακτίνα προστασίας. Προφανώς για πρακτικούς λόγους δεν μπορεί η ακίδα να υπερβαίνει κάποια μέτρα μήκους. Η τεχνολογία των αλεξικεραύνων πρώιμου οχετού υπόσχεται να ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα, ιονίζοντας την περιοχή γύρω από την άκρη της ακίδας, ώστε ο κεραυνός να "έλκεται" από αυτήν. Έτσι έχουμε αισθητά αυξημένη ακτίνα προστασίας χωρίς τους πρακτικούς περιορισμούς της κλασικής ακίδας. Όσον αφορά τα αλεξικέραυνα ιονισμού, αυτά στηρίζονται στην ιδιότητα να διοχετεύουν ιόντα στο χαμηλότερο στρώμα της ατμόσφαιρας. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουν να δημιουργήσουν μικρότερη ηλεκτρική αντίσταση σε εκείνη την περιοχή. Η ακτίνα δράσης τους κυμαίνεται από μερικές δεκάδες σε μερικές εκατοντάδες μέτρα. Τέλος όταν η επιφάνεια του κτηρίου είναι αρκετά μεγάλη συνήθως επιλέγουμε τους κλωβούς Faraday. Σε αττήν περίπτωση, γύρω από το κτίσμα τυλίγεται ένα χάλκινο αγώγιμο μεταλλικό πλέγμα, δημιουργώντας έτσι μια περιμετρική αντικεραυνική ασπίδα που διοχετεύει τον κεραυνό στο έδαφος!


Επειδή λοιπόν ο κεραυνός είναι ένα απρόβλεπτο και κατστροφικό φαινόμενο, είναι προτιμότερο να έχουμε μεριμνήσει από πριν για την ασφαλειά μας! Η οικονομική επιβάρυνση για την εγκατάσταση αντικεραυνικής προστασίας είναι πραγματικά ασήμαντη, αν αναλογιστούμε πόσο οδυνηρές συνέπειες μπορεί να επιφέρει η απουσία της!

 

 

Λιάνα Χασιώτη
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός