Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Ηλεκτρικές συσκευές / ΜΙΚΡΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Ένα εσπρεσάκι παρακαλώ!

/Images/Articles/Εσπρεσιέρα_2.jpg
/Images/Articles/Εσπρεσιέρα_4.jpg
/Images/Articles/Εσπρεσιέρα_5.jpg
/Images/Articles/Εσπρεσιέρα_6.jpg
/Images/Articles/Εσπρεσιέρα_7.jpg
/Images/Articles/Εσπρεσιέρα_8.jpg
/Images/Articles/Εσπρεσιέρα_1.jpg
/Images/Articles/Εσπρεσιέρα_3.jpg

Κάποτε η Ελλάδα ζούσε στο ρυθμό του φραπέ! Στις καφετέριες, στα σπίτια, στις παραλίες όλοι ήθελαν να πιούν το φραπέ τους! Καλοχτυπημένο, με πολύ αφρό και σπαστό καλαμάκι! Οι εποχές όμως άλλαξαν και ο φραπές πέρασε στη σφαίρα του ντεμοντέ… Ο ιταλικός εσπρέσο «ήρθε στα πράγματα» και μάλιστα σε πολλές παραλλαγές… Καπουτσίνο, φρέντο, φρέντο καπουτσίνο, μακιάτο… Με πολλές από αυτές τις εκδοχές να είναι καθαρά ελληνικές επινοήσεις.


Οι λάτρεις του εσπρέσο πολλοί… Οι περισσότεροι από αυτούς θέλουν να απολαμβάνουν έναν τέλειο καφέ και στο σπίτι. Οι τιμές για αυτό ποικίλουν. Μπορεί κάνεις να βρει μια εσπρεσιέρα στα 50 ευρώ αλλά και στα 600 ευρώ. Φυσικά η δεύτερη θα έχει και τα ανάλογα χαρακτηριστικά.

 

Σημαντικό κριτήριο για την απόκτηση μιας μηχανής καφέ εσπρέσο είναι τα bar. Αυτά αφορούν στην πίεση της αντλίας και είναι συνήθως 15 αλλά μπορούν να φτάνουν και τα 19 ή και ακόμη περισσότερα σε καινούργιες μηχανές. Οι «ειδικοί» γνωρίζουν πως ένας καλός συνδυασμός θερμοκρασίας και πίεσης στα σωστά επίπεδα είναι αυτός που θα δώσει το καλύτερο αποτέλεσμα. Μόνο από τα 15 bar και πάνω μπορούν να απελευθερωθούν από τον καφέ τα αρώματα και οι γεύσεις που απαιτούν οι μερακλήδες του είδους. Αντίστοιχα και η θερμοκρασία πρέπει να είναι στους 85 με 90 βαθμούς. Επειδή όμως οι οικιακές καφετιέρες δεν έχουν  ξεχωριστή ρύθμιση για τη θερμοκρασία, καλό είναι να περιμένουμε για κάποια λεπτά μετά το άνοιγμα της καφετιέρας, ακόμη και λίγο μετά από την ένδειξη του θερμοστάτη.

 

Οι τρεις βασικοί τύποι από τους οποίους καλείστε να επιλέξετε είναι οι παρακάτω:

 

Απλή εσπρεσιέρα για αλεσμένο καφέ…


Είναι ο κλασικός τύπος εσπρεσιέρας με την υποδοχή για το χύμα καφέ. Παράλληλα, διαθέτει και διάφορες διάτρητες, μικρότερες υποδοχές, που εφαρμόζονται στην κύρια, για να επιλέξετε ανάμεσα σε αυτή για ένα ή δυο φλιτζάνια κ.τ.λ.. Το καθάρισμα της είναι ο μόνος «μπελάς», μιας και κάθε υποδοχή πρέπει να καθαρίζεται λίγο μετά τη χρήση από τα υπολείμματα καφέ.

 

Εσπρεσιέρα με κάψουλες…


Ένας πιο μοντέρνος τύπος που έκανε την εμφάνιση του τα τελευταία χρόνια. Αγοράζετε κάψουλες, αντί για χύμα καφέ, σε διάφορες ποικιλίες όπως decaffeinate, με διάφορα αρώματα ή γεύσεις. Είναι μικρές αλουμινένιες συσκευασίες, όμοιες με αυτές του εβαπορέ γάλατος σε μονοδόσεις, και αναγράφουν τη γεύση και την ποικιλία στο άνω μέρος της συσκευασίας.
Τοποθετείτε την κάψουλα στο σημείο που υποδεικνύεται και πατάτε το κουμπί. Ο καφές είναι στο φλιτζάνι σας σε λίγα δευτερόλεπτα και σε ακόμη λιγότερα το υπόλειμμα της κάψουλας στα σκουπίδια! Η μόνη δυσκολία είναι ότι οι συγκεκριμένες μηχανές δέχονται μόνο καφέ σε κάψουλες, κάτι που σίγουρα δεν θα βρείτε παντού. Όσον αφορά στις ποικιλίες, το πιθανότερο είναι ότι θα βρείτε όποιον ή σχεδόν όποιον τύπο καφέ ψάχνετε και στη συγκεκριμένη μορφή.

 

Η καφετιέρα με pods…


Είναι και αυτός ένας πρόσφατος τύπος. Εδώ να διευκρινίσουμε ότι και πολλές κλασικές-συμβατικές καφετιέρες μπορούν να χρησιμοποιήσουν pods. Tα pods είναι μικρά, χάρτινα, κυλινδρικά σακουλάκια, μοιάζουν με τα σακουλάκια του τσαγιού, και περιέχουν 7 γραμμάρια καφέ. Η λειτουργία μιας καφετιέρας με pods είναι περίπου ίδια με αυτή με τις κάψουλες. Εντύπωση προκαλεί ότι πολλές βιομηχανίες αλλά και μικρές μονάδες προαγωγής καφέ βγάζουν πλέον το καφέ τους, όχι μόνο σε κόκκο ή σε αλεσμένη μορφή, αλλά και σε pods. Σίγουρα όμως και αυτά δεν τα βρίσκετε παντού!

 

Θεωρητικά οι κάψουλες και τα pods είναι οι δύο μεγάλοι ανταγωνιστές. Όσοι ασχολούνται με το θέμα δίνουν στις κάψουλες ένα βασικό προτέρημα… Το γεγονός ότι διατηρούν κάθε δόση αεροστεγώς κλειστή μέχρι ακριβώς τη στιγμή παρασκευής του ροφήματος!

 

Η αλήθεια είναι  ότι και οι δύο τύποι δίνουν έναν πολύ καλό αποτέλεσμα, όμως η κάψουλα έχει ένας σαφές προβάδισμα στο τομέα marketing. H εταιρεία Nestle, στην οποία ανήκει και η nespresso, κατέχει την ευρεσιτεχνία της κάψουλας. Με πολύ έξυπνες εμπορικές  κινήσεις κατάφερε, μέσα σε λίγα μόνο χρόνια, να κερδίσει το 40% της ευρωπαϊκής αγοράς! Ο Τζορτζ Κλούνι, ως βασικό πρόσωπο της καμπάνιας, έπεισε το κοινό και μετέτρεψε τις μηχανές με κάψουλα σε μια μικρή καταναλωτική μανία!

 

5 ακόμη πράγματα που καλό είναι να γνωρίζετε…

  1. Πολλές μηχανές εσπρέσο έχουν προσαρτημένο μύλο αλέσματος καφέ για ένα πολύ «φρέσκο» αποτέλεσμα!
  2. Δεν είναι λίγες οι μηχανές που συνδυάζουν και μηχανή εσπρέσο και μηχανή γαλλικού καφέ, χωρίς να «ρίχνουν» την ποιότητα.
  3. Οι μηχανές με κάψουλες έχουν την δυνατότητα να φτιάχνουν και άλλα ροφήματα, αφού προμηθευτείτε φυσικά τις ανάλογες κάψουλες, όπως τσάι ή σοκολάτα!
  4. Το design χτύπησε και την πόρτα της εσπρεσιέρας! Μια βόλτα στα καταστήματα θα σας πείσει… Θα δείτε εσπρεσιέρες ακόμη και σε σχήμα που παραπέμπει σε σκυλάκι!
  5. Πριν τη έκρηξη της οικιακής καφετιέρας, ο καλύτερος φίλος των απανταχού «εσπρεσακιδών» ήταν το bialetti! Ένα μικρό μεταλλικό κανατάκι με υποδοχή για τον καφέ και βαλβιδούλα. Μπορούσε, ανάλογα με το μέγεθος του, να φτιάξει ένα ή περισσότερα εσπρεσάκια με πολύ καλή ποιότητα! Το χαρακτηριστικό μαύρο ανθρωπάκι στο logo του έγινε για χρόνια συνώνυμο του “espresso italiano”!

 

 

Κυριακίδου Έλσα
Designer

 

 

Διαβάστε ακόμα:

Μικροσυσκευές για μια εύκολη ζωή

Μικρές συσκευές που δίνουν χαρά στα παιδιά!

Μια κλάση πάνω