Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Δίκτυα-Ασφάλεια-Αυτοματισμοί / ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΙ-ΚΑΜΕΡΕΣ-ACCESS CONTROL /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Κάποιος να μας προσέχει

/Images/Articles/συστηματα_παρακολουθησης.jpg
/Images/Articles/συστηματα_παρακολουθησης_2.jpg
/Images/Articles/συστηματα_παρακολουθησης_3.jpg

Το σπίτι μας είναι ο χώρος εκείνος για τον οποίο μας ενδιαφέρει περισσότερο από οπουδήποτε αλλού η ασφάλεια. Είναι σημαντικό για εμάς να νιώθουμε πως η περιουσία μας και η σωματική μας ακεραιότητα δεν κινδυνεύουν. Έτσι όλο και περισσότερος κόσμος καθημερινά επιλέγει κάποιο σύστημα συναγερμού για την προστασία του. Για να μπορούμε όμως να επιλέξουμε την κατάλληλη συσκευή πρέπει πρώτα από όλα να γνωρίζουμε την λειτουργία της και τις πιθανές επιλογές που έχουμε.

Τα μέρη από τα οποία αποτελείται ένα σύστημα συναγερμού είναι η κεντρική μονάδα ελέγχου, το πληκτρολόγιο, οι αισθητήρες και η σειρήνα.

Η κεντρική μονάδα είναι ο εγκέφαλος του συστήματος μας. Η μονάδα αυτή είναι που παίρνει το σήμα από τους αισθητήρες και ανάλογα διεγείρει τη σειρήνα. Η τροφοδοσία της γίνεται από την ηλεκτρολογική εγκατάσταση, ενώ παράλληλα έχει και μπαταρίες έτσι ώστε να συνεχίζεται η λειτουργία της σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Το βασικό χαρακτηριστικό μιας κεντρικής μονάδας είναι οι ζώνες που μπορεί να υποστηρίξει. Κάθε ζώνη αντιστοιχεί σε έναν ή περισσότερους αισθητήρες. Για κάθε ζώνη υπάρχει και η αντίστοιχη ένδειξη στην κεντρική μονάδα, ώστε να γνωρίζουμε σε περίπτωση συναγερμού σε ποιό σημείο έγινε η παραβίαση. Η πιο συνηθισμένη μέθοδος ειδοποίησης παραβίασης μιας κεντρικής μονάδας είναι η σειρήνα. Εκτός από αυτή τη μέθοδο όμως υπάρχουν και άλλες. Μια πολύ καλή μέθοδος είναι η σύνδεση με Κέντρο Λήψης Σημάτων (ΚΛΣ). Σε αυτή την περίπτωση η κεντρική μονάδα είναι συνδεδεμένη με το σταθερό τηλέφωνο και όταν ανιχνευτεί παραβίαση, η κεντρική μονάδα στέλνει ειδοποίηση σε ένα ΚΛΣ. Από το ΚΛΣ ειδοποιούμαστε για την παραβίαση, ενώ παράλληλα ειδοποιείται και η αστυνομία. Αν πάλι δεν θέλουμε να πληρώσουμε συνδρομή σε κάποιο ΚΛΣ υπάρχει και άλλη λύση τηλεειδοποίησης. Συνδέουμε στην κεντρική μονάδα εκτός από το σταθερό τηλέφωνο έναν τηλεφωνητή και καταχωρούμε κάποιο νούμερο στην μνήμη της. Έτσι, όταν υπάρξει παραβίαση, θα ειδοποιηθούμε στο τηλέφωνο ακούγοντας κάποιο ηχογραφημένο μήνυμα. Υπάρχει και η περίπτωση του κινητού. Τέλος, σε πιο σύγχρονα συστήματα συναγερμών, έχουμε τη δυνατότητα, εάν υπάρχει κύκλωμα καμερών, να λαμβάνουμε MMS με φωτογραφία από τη ζώνη στην οποία υπήρξε παραβίαση. Γενικότερα, η κεντρική μονάδα είναι το κομμάτι στο οποίο πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή κατά την επιλογή ενός συναγερμού, εξετάζοντας προσεκτικά τα χαρακτηριστικά της και συγκρίνοντάς τα με τις απαιτήσεις μας.

Η εντολοδότηση της κεντρικής μονάδας γίνεται από το πληκτρολόγιο του συστήματος. Μέσω αυτού μπορούμε να οπλίζουμε (ενεργοποιούμε) ή να αφοπλίζουμε (απενεργοποιούμε) το συναγερμό, πληκτρολογώντας κάποιο κωδικό. Ακόμα, με τη βοήθεια του πληκτρολογίου, γίνεται και ο προγραμματισμός του συστήματος. Το πληκτρολόγιο μπορεί να είναι μια ξεχωριστή συσκευή ή να αποτελεί μέρος της κεντρικής μονάδας. Επειδή όμως η κεντρική μονάδα πολλές φορές δεν είναι εκτεθειμένη, καλύτερη θεωρείται η επιλογή ξεχωριστής συσκευής. Το πιο συνηθισμένο μέρος εγκατάστασης του πληκτρολογίου είναι δίπλα στην εξώπορτα, ώστε να διευκολύνει την όπλιση του συναγερμού κατά την έξοδο και την αφόπλιση κατά την είσοδό μας στο σπίτι. Υπάρχουν όμως και συστήματα με ασύρματο πληκτρολόγιο, το οποίο είναι ιδανική λύση για μεγάλα σπίτια (μονοκατοικίες). Τέλος έχουμε και την επιλογή για συνδυασμό δυο πληκτρολογίων, είτε ενσύρματο – ενσύρματο είτε ενσύρματο – ασύρματο. Αύτη η μέθοδος χρησιμοποιείται κυρίως σε μεζονέτες, ώστε να είναι εύκολος ο χειρισμός τους συστήματος από δυο διαφορετικούς ορόφους.

Οι αισθητήρες ενός συστήματος αντιπροσωπεύουν τις εισόδους της κεντρικής μονάδας, οι οποίες σε περιπτώσεις παραβίασης στέλνουν το αντίστοιχο σήμα και «χτυπάει ο συναγερμός». Οι επιλογές που έχουμε σε αισθητήρες είναι τρεις.

Η πρώτη επιλογή είναι οι αισθητήρες που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό κύκλωμα (μαγνητικές επαφές). Σε αυτή την περίπτωση οι αισθητήρες τοποθετούνται πάνω σε πόρτες, παράθυρα και μπαλκονόπορτες. Όταν οι πόρτες και τα παράθυρα είναι κλειστά οι αισθητήρες και η κεντρική μονάδα δημιουργούν ένα κύκλωμα. Όταν κάποιος ανοίξει ένα παράθυρο ή μια πόρτα όμως, το κύκλωμα «σπάει» και η κεντρική μονάδα λαμβάνει την ειδοποίηση της παραβίασης εξασφαλίζοντας έτσι την ασφάλεια της περιμέτρου του σπιτιού.

Η δεύτερη επιλογή που έχουμε είναι οι αισθητήρες κίνησης (ραντάρ). Οι αισθητήρες αυτοί τοποθετούνται σε κρίσιμα σημεία στο εσωτερικό του σπιτιού, όπως δίπλα σε πόρτες και παράθυρα. Έτσι, όταν ανιχνευτεί κίνηση, οι αισθητήρες στέλνουν σήμα στην κεντρική μονάδα και ειδοποιούμαστε για την παραβίαση. Η μέθοδος αυτή είναι χρήσιμη σε περιπτώσεις που ο κλέφτης έχει ήδη μπει στο σπίτι.

Η τρίτη και ασφαλέστερη επιλογή που έχουμε είναι ο συνδυασμός των ανιχνευτών που προαναφέραμε. Έτσι εξασφαλίζουμε την ασφάλεια της περιμέτρου, είμαστε όμως καλυμμένοι και στην περίπτωση που η περίμετρος παραβιαστεί. Με την μέθοδο αυτή μειώνουμε στο ελάχιστο την πιθανότητα κάποιος να καταφέρει να «ξεγελάσει» τον συναγερμό μας.

Το τελευταίο στοιχείο του συστήματος είναι η σειρήνα. Η επιλογή του σημείου εγκατάστασης (εξωτερικό του σπιτιού) έχει ιδιαίτερη σημασία. Καλό θα ήταν να τοποθετούμε τις σειρήνες σε μέρη που θα γίνονταν εύκολα αντιληπτές από περαστικούς και γείτονες. Ακόμα πρέπει να φροντίζουμε να μην είναι εύκολα προσβάσιμες, ώστε να μην μπορεί κάποιος να τις απενεργοποιήσει.

Κλείνοντας δεν πρέπει να ξεχνάμε πως για να είναι αποτελεσματικός ένας συναγερμός, θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του χώρου μας. Έτσι, πριν την επιλογή του συστήματος, πρέπει (από τον ειδικό) να γίνει καλή χαρτογράφηση του χώρου μας ώστε να εντοπίζονται τα επικίνδυνα σημεία.


Γιάννης Βιδάλης
Ηλεκτρολόγος

 

 

Διαβάστε ακόμη:

Σχεδιασμός και τεχνολογίες συστημάτων συναγερμού