Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Για ένα περιβάλλον φιλικό στο χρήστη

/Images/Articles/Καθαριότητα_σπιτιού_1.jpg
/Images/Articles/Καθαριότητα_σπιτιού_2.jpg
/Images/Articles/Καθαριότητα_σπιτιού_3.jpg
/Images/Articles/Καθαριότητα_σπιτιού_4.jpg

Η ανάγκη για υγιεινό σπίτι είναι μεγαλύτερη τα τελευταία χρόνια, αφού αλλεργίες, κρίσεις άσθματος, αλλά και σοβαρές ασθένειες δρουν ανεξέλεγκτα στον οργανισμό μας, εξαιτίας του εξασθενημένου ανοσοποιητικού. Κοκκινισμένα μάτια, υπνηλία, δύσπνοια, δερματίτιδες, αλλεργίες, πονοκέφαλοι, αλλά και αναίτια κόπωση, αποτελούν συχνά φαινόμενα που απασχολούν τον καθένα από μάς. Ενώ το μόνο σίγουρο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πως το περιβάλλον γίνεται ολοένα και λιγότερο φιλικό.

 

Καθώς η δυνατότητα ζωής σε ένα αποστειρωμένο και 100% φυσικό περιβάλλον κρίνεται ως αδύνατη, ανάλογή είναι και η παντελώς αποφυγή της χρήσης χημικών και συνθετικών προϊόντων στη δόμηση και τη διακόσμηση μιας κατοικίας. Το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως σε οικονομικούς και σε πρακτικούς λόγους. Ρίχνοντας όμως την ποιότητα παραγωγής, ρίχνουμε αυτόματα και την ποιότητα ζωής μας, ενώ η περίσσια ευκολία αντιμετώπισης των βιομηχανικών προβλημάτων (παραγωγής και συντήρησης), επιφυλάσσει σοβαρούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία.

 

Κάποια από τα τοξικά υλικά που χρησιμοποιούνται συνηθέστερα στις κατασκευαστικές εργασίες είναι: μονωτικά και πυρίμαχα υλικά, βερνίκια και λοιπές χρωστικές ουσίες, συγκολλητικές ύλες (κόλλες κ.α.) και συντηρητικά εμποτισμού. Οι επιφάνειες πάλι από ξυλόμαζες (ινόπλακες/MDF κ.α.), τα υποκατάστατα ξύλου (μελαμίνες/HPL κ.α.) και τα συνθετικά δάπεδα (laminate, PVC κ.α.) εμπεριέχουν στη μάζα τους τοξικές συνδετικές ύλες. Αν συνυπολογίσουμε επίσης το γεγονός του ότι ζούμε συνήθως σε διαμέρισμα ενός “άρρωστου κτηριακού οργανισμού” (δηλαδή ενός κτηρίου με κακή μόνωση και θέρμανση, με κακό φυσικό φωτισμό και αερισμό), θα διαπιστώσουμε ότι το άμεσο οικιστικό περιβάλλον κατακλύζεται από πολλαπλούς βλαβερούς παράγοντες. Λαμβάνοντας λοιπόν κάποια απλά μέτρα, τουλάχιστον για τον ιδιωτικό σας χώρο, μπορείτε να προστατευτείτε, περιορίζοντας αυτόματα και τη συχνότητα των συμπτωμάτων. Μάλιστα αν στο σπίτι υπάρχουν μικρά παιδιά ή άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τότε η ανάγκη είναι επιτακτική!

 

Αρχικά θα πρέπει να επιλέγετε μια μελλοντική κατοικία, απαιτώντας να γνωρίσετε ουσιαστικά τις βάσεις των αρχών πάνω στις οποίες δομήθηκε (προσανατολισμός, μικροκλίμα περιοχής, χρήση μονωτικών και οικοδομικών υλικών, ανοίγματα, εναλλακτικά συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας κ.α.), ώστε να αποφευχθούν πιθανά προβλήματα υγρασίας, κακή θερμοκρασιακή εσωτερική διακύμανση και διαπνοή, μούχλες και μικροοργανισμοί, που συν τοις άλλοις θα έχουν ως συνέπεια την κακή σας ψυχολογία.

 

Όσο αφορά τα χρωματικά επιχρίσματα που θα επιλέξετε, ιδίως για τους εσωτερικούς τοίχους της κατοικίας, προτιμήστε αποκλειστικά τα πιστοποιημένα οικολογικά χρώματα. Τα αναγνωρίζετε από τη συσκευασία τους που φέρει το ειδικό κοινοτικό σηματάκι μιας πράσινης οικολογικής μαργαρίτας. Αυτό σημαίνει πως έχουν περάσει από αυστηρούς ελέγχους της Ε.Ε. που διασφαλίζουν πως δεν χρησιμοποιήθηκαν κατά την παρασκευή του χρώματος τοξικές και άλλες βλαβερές πτητικές ουσίες που να μπορούν να βλάψουν το περιβάλλον. Μάλιστα υπάρχουν και αρκετά εξειδικευμένα χρώματα για ανθρώπους με ειδικές ευαισθησίες.

 

Ένα ακόμη βήμα είναι η επιλογή επίπλων κατασκευασμένων από υλικά πιστοποιημένα για τη χαμηλή εκπομπή φορμαλδεΰδης και άλλων συνθετικών παραγόντων από τη μάζα τους. Η φορμαλδεΰδη και τα διάφορα χημικά χρησιμοποιούνται συνήθως ως βάση συγκολλητών υλών, αλλά και ως ουσίες εμποτισμού, που όμως μακροπρόθεσμα προκαλούν παθογόνα συμπτώματα στον ανθρώπινο οργανισμό. Προς αναγνώριση των εν λόγω προϊόντων, καλό είναι κατά την αγορά να αναζητούμε την αντίστοιχη “πιστοποίηση Ε1”, (π.χ. για ινόπλακες, μελαμίνες, προϊόντα postforming ή καπλαμαδιστά κ.α.). Επίσης είναι καλό γενικά να προτιμούμε τη μασίφ ξυλεία (αν και είναι πιο  δαπανηρή), έναντι της σύνθετης, όπως και να χρησιμοποιούμε το φυσικό κερί (αντί του λούστρου) για το τελικό φινίρισμα των ξύλινων επιφανειών.

 

Δράστε με σύμμαχο την τεχνολογία αντικαθιστώντας το παλιό σας κλιματιστικό με ένα νέας γενιάς, με ειδικά αντιαλλεργικά φίλτρα και ενσωματωμένο ιονιστή, που θα εξασφαλίσει καθαρό αέρα στους εσωτερικούς χώρους ακόμα και σε εποχές που παρατηρείται έξαρση αλλεργιών. Ενώ επιβάλλεται η συχνή αλλαγή των φίλτρων τους. Επίσης στο εμπόριο υπάρχουν αφυγραντήρες που απορροφούν την πλεονάζουσα υγρασία!

 

Ακόμη η καθαριότητα σε όλα τα επίπεδα διατηρεί ένα υγιεινό περιβάλλον και εξασφαλίζεται με συχνό ξεσκόνισμα, σφουγγάρισμα και σκούπισμα όλων των επιφανειών με μια καλή ηλεκτρική σκούπα (προτιμήστε νέας τεχνολογίας, με ισχυρό μοτέρ και φίλτρα HEPA). Αποφύγετε την συγκέντρωση κοινής σαβούρας (π.χ. χαρτικά), ιδιαίτερα στα υπνοδωμάτια, καθώς εγκλωβίζουν σκόνη και υγρασία που αποτελούν ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Επίσης επιλέξτε αφαιρούμενα υφασμάτινα καλύμματα (για το στρώμα, το πάπλωμα, τις επενδύσεις των επίπλων κ.α. για να πλένονται εύκολα και συχνά). Περιορίστε ή αντικαταστήστε όπου είναι δυνατό τη χρήση πολυστολισμένων κουρτινών, φλοκάτων και πορωδών υλικών στις επενδύσεις των επιφανειών, με ειδικά αντιαλλεργικά υφάσματα και μοκέτες, χαλιά με αραιό πέλος (π.χ. τύπου shaggy) και λείες μη πορώδεις επιφάνειες (solidsurfacing, κρυστάλλινες κ.α.). Τέλος επιλέξτε για τα καθαριστικά σας τα ειδικά πιστοποιημένα προϊόντα για τη φιλική τους σχέση με το περιβάλλον.

 

Ανάλογο βήμα είναι ο ταυτόχρονος καθημερινός αερισμός και ηλιασμός του εσωτερικού χώρου της κατοικίας, μάλιστα κατά προτίμηση τις πρωινές ώρες. Μαζί επιλέξτε να αερίζετε τα κλινοσκεπάσματα και περιοδικά τα στρώματα, ώστε να απεγκλωβίζεται από αυτά η υγρασία.

 

 

ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Τ.Ε.Ι.