Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Οργάνωση και χρήση χώρου τραπεζαρίας

/Images/Articles/Τραπεζαρία_1.jpg
/Images/Articles/Τραπεζαρία_2.jpg
/Images/Articles/Τραπεζαρία_3.jpg
/Images/Articles/Τραπεζαρία_4.jpg
/Images/Articles/Τραπεζαρία_5.jpg
/Images/Articles/Τραπεζαρία_6.jpg
/Images/Articles/Τραπεζαρία_7.jpg
/Images/Articles/Τραπεζαρία_8.jpg

Ο χώρος που τρώμε είναι ένα από τα σημαντικότερα σημεία εντός μιας οικίας γιατί στους κόλπους της διεξάγονται εκτός από τη βασική μας ενασχόληση με το φαγητό, λοιπές δραστηριότητες μοναχικές και κοινωνικές όπως γράψιμο, διάβασμα, επιτραπέζια παιχνίδια και συζητήσεις. Η σύνθεση ιδανικού περιβάλλοντος απαιτεί ιδιαίτερα προσεκτική μελέτη ώστε να διευκολύνονται οι πάσης φύσεως συνάξεις και δραστηριότητες.

 

Τα γεύματα που αποτελούν και τον κύριο λόγο ύπαρξης της τραπεζαρίας θα πρέπει να διεξάγονται ευχάριστα, τα καθίσματα να είναι πολύ αναπαυτικά και ο φωτισμός όχι ψυχρός και έντονος. Η κουζίνα και ο χώρος που τρώμε συστήνεται να συνδέονται χωρίς παρεμβολές λοιπών δραστηριοτήτων ανάμεσά τους. Με αυτό τον τρόπο θα αποφεύγεται η σωματική κόπωση κατά το στρώσιμο και το μάζεμα του φαγητού. Η συνταγή μιας πετυχημένης τραπεζαρίας δεν έγκειται σε κάποιο ειδικό στυλ, αλλά ποικίλει ανάλογα με τον αριθμό των μελών μιας οικογένειας, τις κοινωνικές συναναστροφές της και κυρίως από τους αρχιτεκτονικούς περιορισμούς των χώρων της οικίας. Η επιλογή ενός ξεχωριστού επίσημου χώρου σαλονιού-τραπεζαρίας δεν υιοθετείται σήμερα από τα σύγχρονα σπίτια καθώς έχει αντικατασταθεί από τους χώρους για φαγητό σε άλλα δωμάτια. Η κουζίνα, το καθιστικό, ο διάδρομος, το αίθριο ίσως, όλα προσφέρουν δυνατότητες για πρόσφορη ανάπτυξη χώρου φαγητού.

 

Η ιδανική τραπεζαρία θα μπορούσε επίσης και ως χώρος παιχνιδιού ή μελέτης ακόμη και μορφή ιδιωτικής γκαλερί όπου φιλοξενούνται πίνακες, έργα τέχνης αξίας και συλλογές μικροαντικειμένων που βρίσκονται στη κατοχή της εκάστοτε οικογένειας. Η λειτουργικότητα της τραπεζαρίας δεν αναιρεί τη μελέτη ενός πληθωρικού και εντυπωσιακού χώρου στον οποίο θα αναδειχθούν η δημιουργικότητα και η ευφυΐα σας εκτός από τον τομέα του φαγητού και στο design. Οι σύγχρονες τραπεζαρίες σύμφωνα με τις νέες τάσεις στη διακόσμηση εντός της οικίας ενσωματώνονται στο χώρου του καθιστικού ή της κουζίνας. Στα συμβατικά μοντέρνα σπίτια η μικρή πλευρά στις κουζίνες σχηματικής διάταξης τύπου Γ συχνά αφιερώνεται μια επέκταση στο μακρύ τοίχο, με κάποιο στενό πάγκο και σκαμπό παρέχοντας έναν πρόχειρο χώρο φαγητού.

 

Σε σπίτια όπου υπάρχουν ξεχωριστά δωμάτια για τραπεζαρίες, συχνά αποκτούν και δευτερεύοντες ρόλους αυτοί οι χώροι, εξυπηρετώντας λοιπές δραστηριότητες των μελών μιας οικογένειας. Μια σαλοτραπεζαρία μπορεί να μετατραπεί σε έναν ήσυχο χώρο, όπου μπορεί κανείς να μελετήσει στο τραπέζι της. Αυτή η πολλαπλή χρήση της είναι διπλά σημαντική σε περιπτώσεις  που το καθιστικό είναι αρκετά μικρό ή που η οικογένεια είναι πολυμελής με άτομα διαφορετικών ηλικιών και ενδιαφερόντων. Μόνο σε ιδιαίτερες περιπτώσεις όπου το επίσημο απομονωμένο περιβάλλον του δείπνου είναι κύριας σημασίας για τον ιδιοκτήτη, συστήνεται η διατήρηση ξεχωριστού χώρου, αφιερωμένος σε γεύματα. Η τραπεζαρία είναι ο ιδανικός χώρος συνεχούς εναλλαγής σε διακόσμηση και σε χρήση ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν κατά τα χρόνια παραμονής μιας οικογένειας σε ένα οίκημα. Όσο τα παιδιά είναι μικρά μπορεί να χρησιμοποιείται ταυτόχρονα ως παιδότοπος ενώ αργότερα ως χώρος μελέτης ή αποκλειστικά ως δωμάτιο φαγητού, αποτελώντας με αυτόν τον τρόπο έναν από τους πιο χρήσιμους χώρους του σπιτιού.

 

Κατά την οργάνωση του χώρου μιας τραπεζαρίας ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στο θέμα της επιλογής των κατάλληλων καθισμάτων και του ιδανικού τραπεζιού. Για να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις θα πρέπει αρχικά να υπολογίσουμε για πόσα άτομα θα προορίζεται το τραπέζι ώστε να μπορέσουμε εύκολα να καταλήξουμε στις διαστάσεις και το σχέδιό του. Η διαδικασία του υπολογισμού είναι σχετικά δύσκολη γιατί αν θεωρηθούν δεδομένα τα μέλη της οικογένειας μας δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τις μελλοντικές ανάγκες που πιθανόν να ανακύψουν. Έτσι θεωρούμε ως ιδανική λύση την επιλογή ενός μεγάλου τραπεζιού που να είναι ευέλικτο με δυνατότητες επιμήκυνσης του με τη χρήση κρυφής προσθήκης. Πράξη που θεωρείται λανθασμένη καθώς συνθέτονται σκηνικά όπου το τραπέζι είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το χώρο της τραπεζαρίας ή της γωνίας του καθιστικού όπου εφαρμόζεται η δραστηριότητα του καθημερινού μας γεύματος. Σωστή διάταξη επιτυγχάνεται όταν το τραπέζι μαζί με τα καθίσματα αφήνει τον απαιτούμενο ελεύθερο χώρο γύρω του ώστε να διευκολύνεται η κυκλοφορία και να μην δημιουργείται η εντύπωση ότι το σύνολο της τραπεζαρίας είναι ασφυκτικά στριμωγμένο μέσα στο δωμάτιο. Ο χώρος που διαθέτουμε για την τραπεζαρία είναι λοιπόν απόλυτα καθοριστικός για το μέγεθος του τραπεζιού που θα επιλέξουμε.

 

Το διακοσμητικό στυλ που θα ακολουθήσουμε καθώς και το υλικό κατασκευής τραπεζιών και καθισμάτων εξαρτώνται άμεσα από την διακοσμητική άποψη του υπόλοιπου χώρου μέσα στον οποίο εντάσσεται ή από το ύφος που θέλουμε να αποδώσουμε αποκλειστικά στο δωμάτιο-τραπεζαρία. Οικείο και ζεστό υλικό κατασκευής θεωρείται το ξύλο χαρίζοντας μεγάλες γκάμες διακοσμητικών στυλ, από κλασικές φόρμες και παραδοσιακή φινέτσα μέχρι κομμάτια απόλυτα σύγχρονου design και σχήματα φουτουριστικού ύφους. Από την άλλη πλευρά αντικείμενα elegant style γεννά ο συνδυασμός γυαλιού με μέταλλο ή ξύλο για πιο ανάλαφρες κατασκευές που δεν «κλείνουν» οπτικά το χώρο.

 

Αν είστε λάτρεις της φιλοσοφία του mix and match, πειραματιστείτε με συνδυασμούς καθισμάτων τραπεζιού που δεν είναι του ίδιου ύφους. Ταιριάξτε διαφορετικά υλικά και στυλ επιτυγχάνοντας αποτελέσματα υψηλής αισθητικής και καλού γούστου. Απολαύστε τα γεύματά σας σε χώρους που εμπνέουν ηρεμία και διακοσμητική γαλήνη αφήνοντας το μυαλό σας να επικεντρωθεί απλά στη γαστρονομική μαγεία της στιγμής χωρίς να απασχολείται από αδέξια διακοσμητικά ατοπήματα. Αναδείξτε τη μαγειρική σας μέσα από την σωστή οργάνωση του χώρου σας και σίγουρα θα βγείτε κερδισμένοι.

 

 

Μαρία Μπάτσαλα
Διακοσμήτρια εσωτερικών και εξωτερικών χώρων