Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Εξωτερικός χώρος / ΚΗΠΟΣ-ΒΕΡΑΝΤΑ-ΜΠΑΡΜΠΕΚΙΟΥ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Feng shui στον κήπο

/Images/Articles/Feng_shui_στον_κήπο_5.jpg
/Images/Articles/Feng_shui_στον_κήπο_1.jpg
/Images/Articles/Feng_shui_στον_κήπο_2.jpg
/Images/Articles/Feng_shui_στον_κήπο_3.jpg
/Images/Articles/Feng_shui_στον_κήπο_4.jpg
/Images/Articles/Feng_shui_στον_κήπο_7.jpg
/Images/Articles/Feng_shui_στον_κήπο_8.jpg
/Images/Articles/Feng_shui_στον_κήπο_6.jpg

Ο χώρος που περιβάλει το σπίτι μας είναι πολύ σημαντικό να ευνοεί την κυκλοφορία θετικής ενέργειας (chi) που θα αγκαλιάζει το οίκημά μας, ενισχύοντας την ευνοϊκή ατμόσφαιρα που θα εισέρχεται και στο εσωτερικό του. Ο κήπος είναι το ζωτικό στοιχείο που βρίσκεται γύρω από μια κατοικία και η αρχιτεκτονική του τοπίου του καλό είναι να διαπνέεται από τους πολύτιμους κανόνες της φιλοσοφίας του Feng Shui, ώστε να περικλείει τη θετική ενέργεια που χρειάζεται κάθε οικογένεια στην καθημερινότητά της. Μέσα από το περιβάλλον του κήπου μας φιλτράρεται όλο το θετικό-ευεργετικό πεδίο που φέρνει αρμονία, γαλήνη και φως στη ζωή μας γι’ αυτό είναι πάρα πολύ σημαντική η μελέτη της σύνθεσης του να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή.

 

Είναι το μέρος όπου θα πρέπει να απαντώνται όλα τα στοιχεία της φύσης. Αέρας, γη, νερό, μέταλλο και ξύλο θα πρέπει να βρίσκονται σε πλήρη αρμονία ώστε να συνθέτουν σκηνικά απόλυτης χαλάρωσης που θα μας ξεκουράζουν από τις εντάσεις της καθημερινότητάς μας. Τα φυτά αποτελούν τους πρωταγωνιστές και την καρδιά ενός κήπου, δημιουργώντας οπτικά και ακουστικά έναν ιδιωτικό χώρο όπου μειώνονται οι ανεπιθύμητες επιρροές αρνητικής ενέργειας. Γι’ αυτό το λόγο προτιμήστε τη φύτευση διαφόρων λουλουδιών, δέντρων και θάμνων που θα ευδοκιμούν και τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Η βλάστηση θα πρέπει να είναι πάντα περιποιημένη και πλούσια, με το σωστό κλάδεμα, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο, ώστε να υπάρχει ισορροπία σχημάτων για την παραγωγή καλού Feng Shui. Προτιμήστε ψηλά δέντρα και μεγάλους θάμνους στις πλευρικές περιοχές του κήπου σας για να σας παρέχουν απομόνωση και προστασία.

 

Τα είδη φυτών που επιλέγουμε είναι πολύ σημαντικά. Φυτά με αιχμές και αγκάθια δημιουργούν ένταση και ενισχύουν το αίσθημα της επιθετικότητας γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται η τοποθέτηση τους σε κήπους. Διαλέξτε φυτά με στρογγυλά φύλλα και τρυφερό βλαστό, τα οποία θα λικνίζονται ευχάριστα στο απαλό αεράκι. Χρησιμοποιώντας βότανα ενισχύετε την δημιουργία ευεξίας, πλούτου και μακροζωίας. Για την περίφραξη της οικίας σας προτιμήστε το ζεστό υλικό του ξύλου. Οι ξύλινοι φράχτες δείχνουν τέλειοι παραπέμποντας σε εξοχική διάθεση και με τη μελετημένη τοποθέτηση τους κυρίως στην ανατολική πλευρά του κήπου σας ενισχύετε ιδιαίτερα το στοιχείο του ξύλου.

 

Το νερό που αποτελεί ένα από τα βασικότερα στοιχεία της φιλοσοφίας του Feng Shui προσελκύει τη θετική ενέργεια γι’ αυτό και δεν θα πρέπει να λείπει ποτέ από τη μελέτη σύνθεσης ενός κήπου. Λιμνούλες, σιντριβάνια, καταρράκτες και λοιπά διακοσμητικά στοιχεία που έχουν ως βάση το υγρό στοιχείο, συμβολίζουν την ευημερία και την ροή θετικού chi. Το νερό θα πρέπει να ανακυκλώνεται ή να είναι φρέσκο και τρεχούμενο ώστε ποτέ να μην παραμένει στάσιμο και βρώμικο, εγκλωβίζοντας αρνητικά ενεργειακά κύματα.

 

Τοποθετώντας πέτρες, βράχους και βότσαλα εξισορροπείτε την ενέργεια που αποδίδουν τα φυτά σας. Γεγονός που είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς το κάθε στοιχείο θα πρέπει να βρίσκεται μοιρασμένο ισόποσα στο χώρο για να επιτυγχάνεται με αυτό τον τρόπο η απόλυτη ισορροπία και αρμονία στον κήπο σας. Τα μονοπάτια δεν θα πρέπει να ακολουθούν αυστηρές ευθείες αλλά συστήνεται να διαγράφουν μικρές ή μεγάλες καμπύλες-στροφές ώστε να κατευθύνεται ήρεμα και αργά η θετική ενέργεια προς το χώρο της οικίας μας. Διακοσμήστε τα πλαϊνά τους με λουλούδια, θάμνους και αρωματικά βότανα για να γίνεται πιο ευχάριστη η περιπλάνησή σας μέσα στον κόσμο του θετικού chi. Τα μονοπάτια όπως και πολλές σκοτεινές γωνιές του κήπου χρήζει να φωτίζονται επαρκώς ώστε να προσδίδουν ζωντάνια στο περιβάλλον κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 

Τα διακοσμητικά αντικείμενα (αγάλματα, πήλινα δοχεία, έπιπλα) προσθέτουν αρμονία και αισθητική στο χώρο. Βαριά κομμάτια και ογκώδης επίπλωση τονίζουν το αίσθημα της σταθερότητας ενώ θα πρέπει δομικά να αποφεύγεται η κατασκευή μεγάλων υπόστεγων τα οποία θεωρείται ότι στερούν τη δύναμη του Ήλιου από το σπίτι μας. Κρεμαστά καλάθια και ζαρντινιέρες με διάφορα  λουλούδια απαλύνουν την πρόσοψη ενός σπιτιού και βοηθούν στην προσέλκυση θετικής ενέργειας. Επιλέξτε άνθη σε έντονους χρωματισμούς και κυρίως σε αποχρώσεις του κόκκινου, μωβ, πορτοκαλί και κίτρινου που ως εκφραστές της φωτιάς είναι καλότυχα χρώματα που φέρνουν ευημερία και ευτυχία σε ένα σπιτικό. Εάν μέσα στο χώρο του κήπου υπάρχουν και κάδοι απορριμμάτων συστήνεται να μην είναι ορατοί, αλλά να καλύπτονται από κάποια φυτά.

 

Σκουπίδια, πεσμένα φύλλα, αγριόχορτα και ξεραμένα φυτά είναι σημαντικό να απομακρύνονται τακτικά από το χώρο του κήπου ώστε να κυκλοφορεί ανεμπόδιστα η θετική ενέργεια σε όλη την έκταση του αγκαλιάζοντας το σπίτι μας και προσφέροντας μας αισθήματα γαλήνης και αρμονίας. Φροντίστε λοιπόν την μελετημένη δόμηση του σύμφωνα με τις πολύτιμες συμβουλές του Feng Shui για να αποτελέσει ο κήπος σας, τον αγαπημένο χώρο για την ξεκούρασή και την αναζωογόνηση σας. Περιβάλετε το σπίτι σας με υγιή και ευνοϊκή ενέργεια που θα προστατεύει για μια ζωή εσάς και τα αγαπημένα σας πρόσωπα από τις οποιεσδήποτε δυσκολίες και τις κακοτυχίες της καθημερινότητας.

 

 

Μαρία Μπάτσαλα
Διακοσμήτρια εσωτερικών και εξωτερικών χώρων