Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Δίκτυα-Ασφάλεια-Αυτοματισμοί / ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΙ-ΚΑΜΕΡΕΣ-ACCESS CONTROL /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Σχεδιασμός και τεχνολογίες συστημάτων συναγερμού

/Images/Articles/Συναγερμός_1.jpg
/Images/Articles/Συναγερμός_2.jpg

Το γεγονός ότι βιώνουμε μια εποχή οικονομικής κρίσης και τα ποσοστά ανεργίας ολοένα και αυξάνονται στην χώρα μας, έχει αναμφίβολα οδηγήσει στην έξαρση της εγκληματικότητας! Τα περιστατικά κλοπών είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο και πλήττουν δυστυχώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού! Νιώθουμε μεγάλη ανασφάλεια και έχουμε μετατραπεί σε άγρυπνους φρουρούς μέσα στο ίδιο μας το σπίτι! Τα εξελιγμένα συστήματα συναγερμού που κυκλοφορούν πλέον στο εμπόριο ίσως θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια όαση ασφάλειας και να δώσουν τη λύση στην πολυτάραχη καθημερινότητά μας!

 

Ένα επιτυχημένο σύστημα συναγερμού, χρειάζεται πρώτα από όλα σωστό σχεδιασμό. Πρέπει να καταφέρουμε να μπούμε στο μυαλό του επίδοξου διαρρήκτη για να τοποθετήσουμε σωστά τις επαφές-παγίδες σε όλα τα πιθανά σημεία πρόσβασης. Αυτά σίγουρα περιλαμβάνουν κάθε παράθυρο, εξωτερική πόρτα ή μπαλκονόπορτα). Βέβαια, αν ο διαρρήκτης με κάποιο επιδέξιο κόλπο καταφέρει και βραχυκυκλώσει τις επαφές, ο συναγερμός δεν θα χτυπήσει! Μπορούμε όμως να τον αιφνιδιάσουμε τοποθετώντας αισθητήρες κραδασμού στα παράθυρα!  Επιπλέον, θα έχουμε ακούσει για τις ζώνες ενός συστήματος συναγερμού! Αυτές δεν είναι τίποτα άλλο από τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού μας! Τα συνήθη συστήματα καλύπτουν μέχρι 8 ζώνες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι δυνατή η περαιτέρω επεκτασή τους! Η χρησιμότητα των ζωνών είναι μεγάλη, γιατί μπορούμε να ενεργοποιούμε ή να απενεργοποιούμε κάθε ζώνη ξεχωριστά. Τώρα, όσον αφορά τα καλώδια από τις επαφές και τα ραντάρ, θα πρέπει όλα να καταλήγουν όλα σε ένα σημείο. Και μην σκεφτείτε την εισοδο. Καλό θα ήταν κάπου που η πρόσβαση είναι δύσκολη όπως στο πατάρι ή στην ντουλάπα.

 

Το πληκτρολόγιο από την άλλη, ειναι μονο για χειρισμό και δεν καταλήγουν καλώδια στο εσωτερικό του. Γι’ αυτό πρέπει να τοποθετηθεί σε χώρο εύκολα προσβάσιμο, συνήθως δίπλα στην είσοδο. Όπως προαναφέρθηκε,  ο συναγερμός  διαθέτει ζώνες, δηλαδή ομάδες από εισόδους (επαφές, ραντάρ, σειρήνες κλπ) που έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά όπως: χρονοκαθυστέρηση εισόδου,  24ωρη λειτουργία κλπ. Σε αυτές τις ζώνες μπορούν να συνδεθούν αρκετά αισθητήρια σε σειρά. Μια καλή επιλογή θα ήταν 1 ζώνη για την πόρτα εισόδου, 1 ζώνη για το ραντάρ εισόδου, 1 ζώνη για όλα τα ραντάρ, 1 ζωνη για ολα τα τζάμια, 1 ζώνη για ολα τα παντζούρια και τέλος 1 ζώνη για την παραβίαση της σειρήνας. Βέβαια, αν θέλουμε να γλιτώσουμε όλη αυτήν την διαδικασία με τα καλώδια, θα ήταν προτιμότερο να επιλέξουμε ένα ασύρματο σύστημα! Ειδικά, σε ένα ήδη κατοικημένο σπίτι,  αν οι αγωγοί περαστούν εξωτερικά, μπορεί να αποφύγουμε τα γκρεμίσματα, αλλά το αισθητικό αποτέλεσμα θα είναι κάθε άλλο παρά κολακευτικό!

 

Οι σύγχρονοι ηλεκτρονικοί συναγερμοί έχουν τη δυνατότητα τηλεφωνικής ειδοποίησης. Γι’ αυτό πρέπει κοντα στην κεντρική μονάδα να έχουμε μεριμνήσει να υπάρχει τηλεφωνική γραμμή. Ορισμένοι συναγερμοί είναι εφοδιασμένοι με κωδικοποιητή ο οποίος στέλνει σήματα σε ενα 24ωρο σταθμό παρακολουθησης. Τέτοια σήματα είναι π.χ. διάρρηξη πόρτας εισόδου, αφόπλιση χρήστη, χαμηλή μπαταρία, ληστεία, φωτιά κ.ο.κ. Αυτός ο τρόπος τηλεφωνικής ειδοποίησης είναι ακριβότερος αλλά και ασφαλέστερος. Δεύτερη περίπτωση ειναι ο συναγερμός να κανει στον ιδιοκτήτη  μια αναπάντητη κλήση σε 2-3 διαφορετικούς αριθμούς τηλέφωνων.. Και τρίτη περίπτωση είναι να χρησιμοποιήσετε εναν τηλεφωνητή ο οποίος θα καλεί τα τηλέφωνα που θα του ορίσετε και θα παίζει ενα ηχογραφημένο μήνυμα.

 

Υπάρχει, όμως και η δυνατότητα να μην χρησιμοποιήσετε σταθερή τηλεφωνική γραμμή, αλλά να λειτουργεί το σύστημα συναγερμού με μια κάρτα κινητού SIM. Το σύστημα GSM αντιπροσωπεύει το παγκόσμιο σύστημα κινητής επικοινωνίας. Περίπου το 80% του πληθυσμού της γής χρησιμοποιεί τεχνολογία GSM όταν κάνει ασύρματες κλήσεις. Οι κάτοχοι κινητών τηλεφώνων όλων των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα χρησιμοποιούν το σύστημα GSM για τα δίκτυά τους. Έτσι, έχοντας ένα τέτιοιου είδους συναγερμό είναι δυνατή η ειδοποίηση για πιθανή διάρρηξη από το την κεντρική μονάδα του συστήματος στο κινητό σας τηλέφωνο μέσω γραπτού μηνύματος ή φωνητικής κλήσης, ακόμα και σε περίπτωση που οι σταθερές τηλεφωνικές γραμμές δεν λειτουργούν (πχ. γιατί τις έκοψαν οι διαρρήκτες).


Εξίσου εύκολα μπορούν να αλληλεπιδρούν οι ιδιοκτήτες με το σπίτι όταν βρίσκονται εκτός,  με τη χρήση υπολογιστή μέσω internet. Με τον τρόπο αυτό, προσφέρεται η δυνατότητα στους ενοίκους να ενημερώνονται για την κατάσταση της οικίας τους οποιαδήποτε στιγμή και να παρακολουθούν και να διαχειρίζονται τις εγκαταστάσεις του σπιτιού. Πιο συγκεκριμένα, τα λεγόμενα  "έξυπνα σπίτια" μπορούν να ελέγχουν το σύστημα συναγερμού, με μεταφορά εικόνας και ήχου στον ιδιοκτήτη εφόσον προκύψουν συγκεκριμένες, προεπιλεγμένες προειδοποιήσεις (alarms). Επίσης υπάρχει η δυνατότητα  προσομοίωσης  κίνησης για αποθάρρυνση των διαρρηκτών, ανοιγοκλείνοντας τα φώτα και τα ρολά, όταν οι ιδιοκτήτες απουσιάζουν. Μια άλλη εξίσου ελκυστική τεχνολογία είναι τα εξωτερικά περιμετρικά συστήματα ασφαλείας, ώστε να αποτρέψουμε τελείως στον διαρήκτη να εισέλθει στο εσωτερικό του σπιτιού. Αποτελούνται από έναν ξεχωριστό πομπό και δέκτη. Συγκεκριμένα, Ο πομπός στέλνει στον δέκτη αόρατες ακτίνες και με την διακοπή μιας ή περισσοτέρων ακτίνων σηματοδοτείται συναγερμός. Οι ακτίνες παράγονται από μία ειδική δίοδο και  ελέγχονται από έναν μικροεπεξεργαστή.

 

Δεν πρέπει να παίζουμε με το θέμα της προσωπικής μας ασφάλειας όπως και αυτής των αγαπημένων μας προσώπων! Για να την εξασφαλίσουμε, όπως είδαμε  αρκεί  μια καλά σχεδιασμένη μελέτη, ώστε σε περίπτωση που αποτύχει κάποιο από τα συστήματα, να υπάρχει δικλείδα προστασίας. Έτσι, θα μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι τα βράδια ακόμη κι αν βρισκόμαστε εκατοντάδες χιλιομετρα μακρυά από το σπίτι μας!

 

 

Λιάνα Χασιώτη
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

 

Διαβάστε ακόμη:

Κάποιος να μας προσέχει