Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Corian. Ένα πρωτοποριακό υλικό !

/Images/Articles/Corian_small.jpg
/Images/Articles/corian_2.jpg
/Images/Articles/corian_3.jpg
/Images/Articles/corian_4.jpg

Το Corian είναι ένα υλικό που δημιουργήθηκε από την DuPont πριν από 35 χρόνια. Συνδυάζει ιδιότητες μοναδικές και έχει απεριόριστες εφαρμογές εντός και εκτός των οικιακών τοίχων. Αποτελείται από ένα συνδυασμό ακρυλικού πολυμερούς και φυσικού ορυκτού, διαθέτει άριστες ιδιότητες και συνεχώς «ανακαλύπτεται» από τους έλληνες σχεδιαστές και κατασκευαστές.

 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του Corian, που το κάνουν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό σε σχέση με άλλα, είναι η δυνατότητα του να παίρνει διάφορα σχήματα. Αυτό επιτυγχάνεται με θέρμανση του υλικού στους 160 C. Παράλληλα είναι ένα μη πορώδες υλικό, ιδιότητα που το κάνει εύκολο στο καθάρισμα και ανθεκτικό στην ανάπτυξη βακτηριδίων. Διατίθεται σε μια μεγάλη παλέτα χρωμάτων (αδιαφανών και διάφανων) και σχεδίων, μπορεί να δουλευτεί εύκολα, σχεδόν σαν το ξύλο, και να δώσει ακόμη και μεγάλες επιφάνειες χωρίς τη δημιουργία «ραφών».

 

Όλες οι παραπάνω ιδιότητες έκαναν φράσεις όπως το «Αν μπορείς να το φανταστείς… Πιθανότατα μπορείς να το φτιάξεις με Corian» ή το «Με το Corian οι δυνατότητες στο σχεδιασμό απλά δεν έχουν τέλος…» να ακούγονται πέρα για πέρα αληθινές. Αν προσθέσουμε δε το γεγονός της αντοχής στο χρόνο και στις καταπονήσεις και τη σχετική ευκολία στη συντήρηση, μιλάμε για δυνατότητες που φάνταζαν πολύ μακρινές με συμβατικά υλικά.

 

Στην πράξη όμως τι μπορούμε να φτιάξουμε με Corian; Από ένα έπιπλό έως ένα νιπτήρα, από μια επένδυση ενός κοινού τοίχου έως και μιας ντουζιέρας! Οι χώροι στους οποίους θα το συναντήσετε είναι αμέτρητοι… Σε σπίτια, κέντρα αισθητικής, ιατρεία, μαγειρεία, εκθεσιακά περίπτερα…

 

Το Corian έχει τρία διαφορετικά φινιρίσματα: matte/satin, semi-gloss, high gloss. Πώς όμως συντηρείς σωστά μια τέτοια επιφάνεια με τόσο τέλεια όψη; Κατά κανόνα αρκούν νερό και σαπούνι ή κάποιο απορρυπαντικό που προτείνεται για επίπεδες επιφάνειες, κυρίως με βάση την αμμωνία. Αποφύγετε τα καθαριστικά για τα τζάμια και στεγνώνετε πάντα την επιφάνεια πολύ καλά μετά από κάθε καθάρισμα για να γλιτώσετε τις στάμπες από τα άλατα.

 

Φυσικά κανένα υλικό δεν μένει όπως το αγοράσαμε για πάντα…. Για τη φυσική φθορά κάποια επιπλέον μέτρα πιθανόν να είναι απαραίτητα. Επιπλέον το Corian είναι ένα υλικό του οποίου η εικόνα μπορεί να «ανανεωθεί» με μικρές παρεμβάσεις. Οι καλύτεροι για να σας συμβουλέψουν είναι οι προμηθευτές του και οι πληροφορίες από το επίσημο site.

 

Το κόστος του Corian είναι σαφώς υπολογίσιμο. Εδώ θα πρέπει να σκεφτεί κανείς την καλή αντοχή του στο χρόνο αλλά και σε εξωτερικούς παράγοντες, χημικά και καταπονήσεις. Μακροπρόθεσμα, γίνεται αντιληπτό ότι είναι μια «επένδυση» που μπορεί να αποβεί οικονομικότερη άλλων. Αλώστε υπάρχουν φόρμες που μπορούν να επιτευχθούν μόνο με το συγκεκριμένο υλικό.

 

Τι γίνεται όμως όταν οι μεγάλοι σχεδιαστές αποφασίζουν να ασχοληθούν με το Corian; Τότε απλά η εβδομάδα design στο Μιλάνο βρίσκει το πρωταγωνιστή της!

 

O Ron Arad, ένας από τους μεγαλύτερους σχεδιαστές του αιώνα μας πραγματοποίησε πριν από λίγα χρόνια μια έκθεση με όνομα “Tabula rasa” δηλαδή άγραφο χαρτί… Στην έκθεση αυτή παρουσίασε γνωστά έπιπλά του υλοποιημένα από Corian! To κοινό τα αγάπησε και οι σχεδιαστές τα ζήλεψαν! Το υλικό αυτό, στα χέρια των μετρ του είδους, είναι σαν ένας πηλός για δημιουργία!

 

Κυριακίδου Έλσα
Designer

 

 

 


Οι φωτογραφίες προέρχονται από:
http://www.trendir.com