Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Easy living

/Images/Articles/Easy_living_8.jpg
/Images/Articles/Easy_living_1.jpg
/Images/Articles/Easy_living_2.jpg
/Images/Articles/Easy_living_3.jpg
/Images/Articles/Easy_living_4.jpg
/Images/Articles/Easy_living_5.jpg
/Images/Articles/Easy_living_6.jpg
/Images/Articles/Easy_living_7.jpg

Ίσως το όνειρο ενός μεγάλου και ευρύχωρου σπιτιού να μην είναι αποκλειστικά θέμα τετραγωνικών, αλλά και της έξυπνης διαχείρισης αυτού. Άνεση, ελευθερία κινήσεων και λειτουργικότητα πρέπει να γίνουν οι αρχές μιας εξιδανικευμένης επιλογής των στοιχείων που θα διαμορφώσουν με τη σειρά τους, όλους τους χώρους της κατοικίας μας.

 

Μια γενική αρχή που καλό είναι να τηρούμε όταν τα τετραγωνικά είναι περιορισμένα, είναι η αποφυγή επίπλων που λειτουργούν ως μικρομονάδες, αφού “μπουκώνουν” τον χώρο λόγω των μεσοδιαστημάτων που δημιουργούν, αλλά και της αυτούσιας φόρμας τους. Έναντι αυτών είναι προτιμότερο να επιλέγουμε εντοιχισμένα στοιχεία που δεν αφήνουν ανεκμετάλλευτες “τρύπες” και έχουν διακριτική εμφάνιση. Πάνω στην ίδια λογική, θα πρέπει να εκμεταλλευόμαστε “νεκρά” σημεία κοντά σε βασικές λειτουργίες, όπως είναι ο χώρος κάτω από το νιπτήρα του μπάνιου με ντουλάπια ή ράφια, ο χώρος κάτω από το νεροχύτη της κουζίνας με συρτάρια ή ντουλάπια, ο χώρος πάνω από τις πόρτες των υπνοδωματίων με προεκτάσεις ντουλάπας κ.α.

 

Βέβαια η δυνατότητα που μας λύνει στην πράξη τα χέρια, είναι αυτή των πολυχρηστικών επίπλων, που χωρίς να απαιτούν ιδιαίτερο χώρο δίνουν λύσεις έξυπνης τακτοποίησης και πρακτικής. Η ποικιλία των επίπλων που συνδυάζουν τη δυνατότητα πολλαπλών λειτουργιών με ένα εντυπωσιακό design, είναι μεγάλη στην αγορά. Τέτοιου είδους παραδείγματα που μπορούν να σας δώσουν πρωτότυπες ιδέες για τον προσωπικό σας χώρο είναι:

 

Τα έπιπλα με κρυφό αποθηκευτικό ή λειτουργικό χώρο, όπως είναι οι καναπέδες-κρεβάτια ή οι καναπέδες-μπαούλα (με αποθηκευτικό χώρο κάτω από τα καθίσματα), τα κρεβάτια-μπαούλα ή τα κρεβάτια-γραφεία. Επίσης τα coffeetables σαλονιού με αποσπώμενο καπάκι που ενέχουν χώρο για κάβα κ.α., αλλά και τα ντουλάπια με εξωτερικά επενδεδυμένες πόρτες από καθρέφτη, για τον πάγκο του νιπτήρα στο μπάνιο, το μπουντουάρ της κρεβατοκάμαρας και το διάδρομο.

 

Τα πτυσσόμενα και ανακλινόμενα έπιπλα που αναμορφώνουν τις διαστάσεις (μήκος, φάρδος, ύψος) τους ανάλογα με τις περιστάσεις. Τέτοιου είδους έπιπλο είναι η τραπεζαρία-κονσόλα, με προσαρμοσμένη επιφάνεια καπακιού, που όταν δεν χρησιμοποιείται κλείνει και τοποθετείται πλευρικά σε έναν τοίχο. Επίσης οι ορθογώνιες, τετράγωνες και ροτόντες τραπεζαρίες που λειτουργούν με μηχανισμούς προέκτασης για να αυξάνουν την επιφάνειά τους όταν οι περιστάσεις το απαιτούν. Αλλά και τα διαβαθμιζόμενου ύψους και επιφάνειας τραπέζια που μπορούν να μεταβάλλονται και από coffee tables να εκτελούν έπειτα χρέη τραπεζαρίας. Παρόμοια λειτουργούν και οι extra πάγκοι κουζίνας, που όταν δεν χρησιμοποιούνται “εξαφανίζονται” κάτω από τους ήδη υπάρχοντες. Ανάλογη ευελιξία προσφέρουν οι σπαστές καρέκλες ή τα σκαμπό, που όταν δεν χρειάζονται “διπλώνουν” και αποθηκεύονται εύκολα.

 

Τα κρεμαστά έπιπλα όπως είναι τα ελεύθερα ράφια, τα κρεμαστά κάτω ντουλάπια κουζίνας, οι αναρτώμενες κονσόλες και οι μπουφέδες τραπεζαρίας, που καθώς απομονώνονται από το δάπεδο, έχουν ως αποτέλεσμα να εξαϋλώνουν τον όγκο τους και να επιμηκύνουν το δάπεδο. Προσοχή όμως χρειάζεται στους πιο κλασσικούς χώρους, αφού η συγκεκριμένη εφαρμογή ταιριάζει σε πιο μοντέρνους. Ακόμα πολύ πρακτικό είναι και το μπράτσο ή ειδική βάση για τη συσκευή της τηλεόρασης, που ελευθερώνει πολύτιμο προς αξιοποίηση χώρο.

 

Τα βοηθητικά μικροέπιπλα όπως είναι τα sidetables, που γεμίζουν “νεκρές” γωνίες της σύνθεσης του σαλονιού, ενώ παράλληλα εξυπηρετούν όταν το κεντρικό τραπεζάκι διαθέτει περιορισμένη επιφάνεια. Επίσης τα μεγάλα σκαμπό του σαλονιού που μπορούν να δεχτούν μια επιφάνεια κρύσταλλου και να μετατραπούν αυτόματα σε coffeetables. Ακόμη τα τροχήλατα (κινητά) έπιπλα: συρταριέρες, πολυθρόνες, τραπέζια και πάγκοι, είναι πολύ εξυπηρετικά για τους χώρους του καθιστικού, της κουζίνας και του γραφείου. Ενώ ιδιαίτερο design σε συνδυασμό με την πρακτικότητα, προσφέρουν τα εξαιρετικά ευέλικτα σκαμπό-σκαλιέρες, που βοηθούν να φτάσουμε σε κάθε δυσπρόσιτο σημείο του χώρου μας, ενώ ταιριάζουν σε νεανικά υπνοδωμάτια και αντικαθιστούν τέλεια τα κοινά σκαμπό στην κουζίνα.

 

Για όλες τις παραπάνω προτάσεις καλό είναι να επιλέξουμε και τα κατάλληλα υλικά. Έτσι ανακλαστικές επιφάνειες όπως είναι ο καθρέφτης, η highglossy λάκα, το κρύσταλλο, τo Plexiglas, το supermirror ανοξείδωτο και οι επινικελωμένες επιφάνειες, θεωρούνται οι κατάλληλες πρώτες ύλες για τα στοιχεία της επίπλωσης του περιορισμένου σε τετραγωνικά χώρου μας. Προσοχή όμως καθώς η υπερβολική χρήση μπορεί να δείξει το χώρο ψυχρό, ενώ ο συνδυασμός με warmfeelingsurfaces (ξύλο, ύφασμα) θα “μαλακώσει” το όλο σύνολο. Παρόμοιο αποτέλεσμα δίνουν και οι μεταλλικές βαφές νέας τεχνολογίας για τους τοίχους, οι ταπετσαρίες και οι fusing επενδύσεις που μιμούνται ιδιότητες ανακλαστικών υλικών, δημιουργώντας ένα εφέ ιριδισμού (από την αντανάκλαση του φωτός), που δίνει βάθος και συνέχεια στο χώρο.

 

 

ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Τ.Ε.Ι.