Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Παραδοσιακά Χριστούγεννα

/Images/Articles/Καραβάκι_1.jpg
/Images/Articles/Κάλτσες_για_τον_Αι-Βασίλη.jpg

Τα Χριστούγεννα αποτελούν πανανθρώπινη γιορτή, γι’ αυτό και γιορτάζονται με μεγαλοπρέπεια από όλη την ανθρωπότητα. Εδώ και πολλά χρόνια το έθιμο αυτό αποτελεί το έναυσμα για να ονειρευτούμε όλοι έναν καλύτερο κόσμο.

 

Αυτές τις ημέρες ανοίγουμε το σπίτι μας σε συγγενείς και φίλους, ενώ στολίζουμε επίσημα τους χώρους υποδοχής για να τους καλωσορίσουμε ανάλογα. Ενώ το στόλισμα γίνεται συνήθως 10 – 15 ημέρες νωρίτερα από τα Χριστούγεννα, για να δείξει την προσμονή του κόσμου για ελπίδα και χαρά.

 

Ίσως όμως οι δεσμοί με την παράδοση να μην είναι όσο χαλαροί νομίζουμε, καθώς τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερος κόσμος αναζητά την επιστροφή στις ρίζες με την αναβίωση παραδοσιακών εθίμων. Έτσι επανέρχεται σταδιακά το έθιμο του στολισμού του Παραδοσιακού Χριστουγεννιάτικου Καραβιού, αφού η συμβολική του σημασία είναι επίκαιρη και στις μέρες μας. Το καράβι συμβολίζει την πορεία του ανθρώπου στη ζωή, ενώ ταιριάζει απόλυτα στη νησιωτική παράδοση της χώρας μας.

 

Για το στολισμό του χρησιμοποιούμε ως βάση ένα απλό ξύλινο καράβι με λευκά πανιά, γύρω από το οποίο θα τυλίξουμε φωτεινά λαμπιόνια. Όσο πιο μεγάλο είναι το καραβάκι μας τόσο πιο εντυπωσιακό θα δείξει το τελικό αποτέλεσμα! Οι περισσότερο μαξιμαλιστές μπορούν να το στολίσουν επιπλέον με πρόσθετες διακοσμητικές μπάλες, γιρλάντες, κουκουνάρια, γκι κ.α. Εναλλακτικά τοποθετήστε… γλυκά, ζαχαρωτά, φρούτα και κεριά, όπως έκαναν και παλαιότερα για να συμβολίσουν τα δώρα που έφερναν οι μάγοι στο μικρό Χριστό! Καταλληλότερη θέση για το καραβάκι μας, είναι σε ένα τραπεζάκι κοντά σε παράθυρο που να βλέπει στο δρόμο. Εναλλακτικά μπορείτε να το τοποθετήσετε στον πρόβολο του τζακιού ή στην τραπεζαρία και γενικά σε κάποιο περίοπτο σημείο μέσα στην κατοικία ώστε να το χαίρονται μικροί και μεγάλοι.

 

Παραδοσιακή επιλογή θεωρείται ακόμη το στεφάνι και η διακοσμητική γιρλάντα, που μπορούν να είναι φτιαγμένα από φυσικά υλικά. Επιλέγουμε να τα συνθέσουμε σε διάφορες επιφάνειες του χώρου μας, όπως: στην εξώπορτα, στον τοίχο πάνω από το τζάκι ή στο τραπέζι της τραπεζαρίας, αφού θεωρείται πως αποτελούν καλό σημάδι για αιώνια ζωή. Μάλιστα μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε μεγάλη ποικιλία: εκείνα από κλαδιά πεύκου, με φύλλα, με γκι, με μπάλες, berries κ.α.

 

Ακόμη μπορείτε να επέμβετε σε κάποιο παράθυρο (π.χ. της κουζίνας ή του υπνοδωματίου) και να δημιουργήσετε το δικό σας Χριστουγεννιάτικο σκηνικό! Για τη συγκεκριμένη κατασκευή συγκεντρώστε λεπτά και μακριά κλαριά δέντρων και ενώστε τις άκρες μεταξύ τους με σπάγκο, ώστε να δημιουργήστε ένα τελάρο (λίγο μεγαλύτερο από τις διαστάσεις του παραθύρου σας). Έπειτα τυλίξτε περιμετρικά στο τελάρο γιρλάντα με φωτάκια και ύστερα κρεμάστε το από δυο μεταλλικά άγκιστρα, που θα βιδώσετε στον τοίχο, επάνω αριστερά και δεξιά. Από το επάνω μέρος του τελάρου μπορείτε να κρεμάσετε με μισινέζα Χριστουγεννιάτικα στολίδια. Επίσης ψεκάστε πάνω στο τζάμι με σπρέι χιονιού και τοποθετήστε στην ποδιά του παραθύρου κεράκια σε διάφορα μεγέθη. Για ένα πραγματικά παραμυθένιο αποτέλεσμα, φωτίστε εξωτερικά το παράθυρο με σωλήνα led σε μπλε απόχρωση.

 

Επιπλέον επιλέξτε να στολίσετε και τον υπόλοιπο χώρο με εποχιακά διακοσμητικά, ώστε να διασπείρετε το γιορτινό κλίμα σε κάθε σημείο του σπιτιού. Φαναράκια, πιατέλες, γούρια (ρόδια, πέταλα), διακοσμητικές κάλτσες για το τζάκι και κλαριά επικαλυμμένα με μεταλλικές βαφές ή τσόχες, μπορούν να δημιουργήσουν θεματικές συνθέσεις σε σημεία πάνω και μέσα στο τζάκι, στο κέντρο της τραπεζαρίας, σε γωνίες του χώρου, σε εσοχές γυψοσανίδων, στην εξώπορτα κ.α. Πολύ όμορφο δείχνει και ένα εορταστικά θεματικό χαλάκι εισόδου στην εξώπορτα που θα καλωσορίζει τους καλεσμένους.

 

Ενώ αν είστε από τους τυχερούς που διαθέτουν τζάκι επιλέξτε να το ανάψετε αυτές τις ημέρες καθώς το άναμμά του διαχέει μια μαγική αύρα σε όλο το σπίτι. Τέλος μην ξεχάσετε να τοποθετήσετε στο χώρο κεριά σε διάφορα σχέδια και σχήματα που θα μεταδώσουν μια γλυκιά ζεστασιά παντού, χαρακτηριστικό στοιχείο, που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι αυτή την εποχή!

 

 

ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Τ.Ε.Ι.