Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Τελικές πινελιές διακόσμησης

/Images/Articles/Διακοσμητικά_αντικείμενα_2.jpg
/Images/Articles/Διακοσμητικά_αντικείμενα_1.jpg
/Images/Articles/Καθιστικό_1.jpg
/Images/Articles/Καθιστικό_2.jpg
/Images/Articles/Καθιστικό_3.jpg
/Images/Articles/Καθιστικό_4.jpg
/Images/Articles/Καθιστικό_5.jpg
/Images/Articles/Καθιστικό_6.jpg
/Images/Articles/Καθιστικό_7.jpg
/Images/Articles/Καθιστικό_8.jpg

Η διακόσμηση σ’ ένα χώρο εκφράζεται από τα εσωτερικά και εξωτερικά δομικά στοιχεία ενός κτιρίου, από τα χρώματα, τις ματιέρες, το φωτισμό, τη σύνθεση και διάταξη των επίπλων και φυσικά και από τις τελικές εικαστικές πινελιές των διακοσμητικών μικροαντικειμένων.

 

Τα αντικείμενα αυτού του τελευταίου είδους επιλέγονται με βασικό κριτήριο το σχήμα, το χρώμα και το υλικό κατασκευής τους. Είναι τα στοιχεία εκείνα που αποτελούν την κύρια πηγή ζωντάνιας ενός κρύου αδιάφορου διάκοσμου. Φανταστείτε απλά ένα δωμάτιο χωρίς κανένα διακοσμητικό αντικείμενο. Σίγουρα θα είναι η εικόνα ενός χώρου αυστηρού, γυμνού και σοβαρού που τα μοναδικά συναισθήματα που θα μπορούσε να μας προκαλέσει είναι η ανία και η στεναχώρια. Η τοποθέτηση διακοσμητικών βοηθά στην εξισορρόπηση των όγκων και των σχημάτων  των επίπλων που τα πλαισιώνουν. Δίνουν αξία και διαφορετικό αέρα στο έπιπλο που τα φιλοξενεί, το οποίο πολλές φορές μπορεί απλά να ήταν μια άτυχη αγορά εκ μέρους μας ή να ήταν vintage κληροδότημα που χρειάζεται τον διακοσμητικό άρχοντα που θα το υποτάξει και φυσικά θα το αναδείξει.

 

Χρήσιμοι ρυθμιστές χρωματικών ποσοτήτων στον εκάστοτε χώρο, μπορούν με την παρουσία τους να παίξουν αποφασιστικό ρόλο στην επίτευξη σωστής χρωματικής αρμονίας. Μέσα σ’ ένα ψυχρό χρωματικό background ένα ή περισσότερα μικροαντικείμενα θερμών αποχρώσεων αποκαθιστούν μια ευχάριστη οπτική αρμονία χωρίς να βλάπτουν το σύνολο. Αντίστοιχα σε ένα πολύβουο σύνολο θερμών χρωμάτων τη διακοσμητική γαλήνη επιφέρει η εισαγωγή αντικειμένων ψυχρών αποχρώσεων που εξισορροπούν και εμπλουτίζουν όμορφα την χρωματική μας παλέτα.

 

Ισορροπία επιζητάται όμως και στη σχέση της κατασκευής ενός χώρου, με τα διακοσμητικά αντικείμενα, τα οποία έχουν την δύναμη να μεταβάλλουν ακόμη και ολόκληρη την εμφάνιση του. Σε ένα δωμάτιο αυστηρών γεωμετρικών γραμμών, ένα αντικείμενο με γλυκές καμπύλες και αέρινη, ακανόνιστη φόρμα θα δώσει την οικειότητα-ζεστασιά που έλειπε από το περιβάλλον. Αντίστοιχα σ’ ένα φορτωμένο διάκοσμο τύπου baroque ένα μοντέρνο, λιτό, μονόχρωμο φωτιστικό καθαρών γραμμών ή ένα βάζο, μπορούν να προσφέρουν στο μάτι μας την ηρεμία και την αρμονία που αναζητά. Για την κάλυψη κάθε υπερβολής πρέπει να επιλεχθεί ένα αντικείμενο με αντίθετου ύφους χαρακτηριστικά από εκείνα που κυριαρχούν στο χώρο.

 

Η τοποθέτηση διακοσμητικών μικροαντικειμένων αποτελεί ένα μαγικό τρικ για την σκόπιμη μετατόπιση του ενδιαφέροντος μας μέσα σε ένα δωμάτιο. Πολλές φορές ένα έπιπλο ή μια κατασκευή δεν μας εκφράζει και δεν δένει άρτια με το στυλ που επιθυμούμε να αποδώσουμε, όμως διάφοροι παράγοντες μας αναγκάζουν να διατηρήσουμε την ύπαρξη του. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις μπορούμε να επιλέξουμε πρωτότυπα διακοσμητικά που θα τοποθετηθούν σε άλλα σημεία του δωματίου που θα τραβήξουν έντεχνα την προσοχή και θα αποσπάσουν το βλέμμα μας από κάθε είδους κακοτεχνία. Γεμίστε τα κενά του χώρου σας που αποτελούν γωνιές μηδαμινού ενδιαφέροντος, δίνοντας τους την προβολή και την ανάδειξη που τους αξίζει.


Προτιμήστε την επιλογή μικρού αριθμού διακοσμητικών μικροαντικειμένων τα οποία θα σας βοηθήσουν να μεταδώσετε ξεκάθαρα το ύφος και το στυλ του σκηνικού που επιθυμείτε. Τα πολλά αντικείμενα μπουκώνουν το χώρο και πνίγουν κάθε καλοπροαίρετη προσπάθεια για ένα αισθητικά αρμονικό αποτέλεσμα.

 

Εκτός όμως από την εικαστική τους αναγκαιότητα τα διακοσμητικά μπορούν να είναι, ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε χώρου, άκρως χρηστικά στοιχεία. Μπορούν να είναι σταχτοδοχεία, βάζα, κύπελλα ή να εξυπηρετούν και την ανάγκη πρόσθετου φωτισμού, έχοντας την μορφή κρεμαστών, επιδαπέδιων ή επιτραπέζιων φωτιστικών. Για την ανάγκη κάλυψης της έλλειψης αποθηκευτικών χώρων, διακοσμητικό ενδιαφέρον μπορεί να αποδοθεί και με τη χρήση όμορφα στολισμένων-υπενδεδυμένων κουτιών. Κουτιά που δεν θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον για τη χρήση τους μα για την εμφάνισή τους και μόνο.

 

Δώστε στα διακοσμητικά μικροαντικείμενα την ευκαιρία να γίνουν οι πρωταγωνιστές του χώρου σας. Τελικές πινελιές μετά την τοποθέτηση των επίπλων, οι μικροί μας εικαστικοί παράγοντες τοποθετούνται για να προσθέσουν λίγη από την αίγλη τους ώστε να τελειοποιήσουν το σύνολο. Τοποθετούνται απλά για να κλέψουν την παράσταση.

 

 

Μαρία Μπάτσαλα
διακοσμήτρια εσωτερικών και εξωτερικών χώρων