Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Δημιουργία ξενώνα στο σπίτι

/Images/Articles/Ξενώνας_2.jpg
/Images/Articles/Ξενώνας_3.jpg
/Images/Articles/Ξενώνας_1.jpg

Σε κάθε σπίτι και σε όλες τις οικογένειες ανακύπτει κατά καιρούς το πρόβλημα της φιλοξενίας. Ως Μεσογειακός λαός οι Έλληνες φημιζόμαστε για τη φιλοξενία μας και την καλή περιποίηση που παρέχουμε σε έναν ξένο, κάνοντας τα πάντα ώστε να είναι ευχάριστη η διαμονή του στο σπιτικό μας, για να ξέρουμε πως στο τέλος μας αποχαιρέτησε έχοντας τις καλύτερες εντυπώσεις. Συχνά όμως εμπόδιο σε αυτή την καλή μας διάθεση βρίσκεται η έλλειψη χώρου που είναι πολύ συνηθισμένη στα σημερινά σπίτια και κυρίως στα αστικά διαμερίσματα. Έτσι καταλήγουμε αρκετά συχνά να παραχωρούμε τον χώρο που κοιμόμαστε στους φιλοξενούμενους μας ή αναγκαζόμαστε να τους βάζουμε να κοιμηθούν στον καναπέ. Παρουσιάζεται λοιπόν η ανάγκη της δημιουργίας ενός χώρου φιλοξενίας ώστε να μην αναστατώνεται κάθε φορά ολόκληρη η οικογένεια και γενικά ο χώρος της οικίας μας.

 

Ιδανικότερη λύση ενός όμορφου και λειτουργικού ξενώνα είναι η δημιουργία ενός δωματίου με αυτόνομο μπάνιο και όπου καθίσταται αυτό εφικτό με δική του ανεξάρτητη είσοδο. Ασφαλώς αυτού του είδους οι ξενώνες μπορούν να υπάρξουν μόνο σε μονοκατοικίες αποτελώντας προνόμιο ελάχιστων ανθρώπων. Σε περιπτώσεις όμως που υπάρχει η δυνατότητα οργάνωσης ενός ολοκληρωμένου ξενώνα πρέπει να φροντίζουμε ώστε να εξασφαλίζεται απόλυτη αυτοτέλεια ως προς τη λειτουργία του. Θα πρέπει λοιπόν να σχεδιαστεί ένας κεντρικός χώρος ύπνου μέχρι δυο ατόμων μαζί με ένα μικρό καθιστικό καθώς και στην προέκταση του μια υποτυπώδης κουζίνα για την προετοιμασία πρωινού ή ενός πρόχειρου γεύματος. Επίσης χρήζει η άμεση επικοινωνία του με ένα χώρο μπάνιου για να μην αναγκάζεται ο φιλοξενούμενος να διασχίζει όλο το εσωτερικό του σπιτιού για να καταλήξει στο κοινό μπάνιο. Εξίσου σημαντική μα όχι και τελείως αναγκαία είναι η αυτοτέλεια προσπέλασης του ξενώνα, δηλαδή να υπάρχει κάποιου είδους ανεξάρτητη είσοδος για την άνετη κίνηση του φιλοξενούμενου εντός και εκτός της οικίας χωρίς να ενοχλείται όλη η οικογένεια, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα χρήσης ξεχωριστού κλειδιού.

 

Διακοσμητικά ένα ξενώνας μπορεί να έχει μορφολογική αυτοτέλεια. Γεγονός που επιτυγχάνεται με τη ξεχωριστή και ιδιαίτερη διακόσμησή του. Μπορούμε λοιπόν να τον αντιμετωπίσουμε ως ένα τελείως αυτόνομο χώρο και να τον συνθέσουμε όπως εμείς επιθυμούμε, δίνοντας του ακόμη και τελείως διαφορετικό στυλ από το συνολικό ύφος της οικίας μας. Στις περιπτώσεις που υπάρχει οργανωμένος ξενώνας συστήνεται η χρήση του και όταν δεν υπάρχουν φιλοξενούμενοι άσχετα με το πόσο μεγάλο και άνετο είναι ένα σπίτι. Γι’ αυτό το λόγο προτείνεται η μελέτη μιας δευτερεύουσας λειτουργίας, πιθανόν ως κάποιος χώρος μελέτης ή φύλαξης συλλεκτικών αντικειμένων, ατελιέ ζωγραφικής ή ραπτικής, χώρος παιχνιδιού ή λοιπές λειτουργίες.

 

Βέβαια με τα σημερινά δεδομένα των διαμερισμάτων οι περιπτώσεις ύπαρξης οργανωμένου ξενώνα είναι πολύ σπάνιες. Γι’ αυτό η πιο συνηθισμένη λύση στο πρόβλημα της φιλοξενίας είναι η μεταμόρφωση-οργάνωση σε μορφή ξενώνα ενός βοηθητικού δωματίου που τις περισσότερες φορές υπάρχει εντός μιας οικίας με τη μορφή δωματίου πολλαπλών χρήσεων. Εάν δεν υπάρχει και αυτή η δυνατότητα λόγω έλλειψης χώρου τότε ως μοναδική λύση φαντάζει η σύνθεση γωνιάς-ξενώνα. Μια τέτοιου είδους γωνιά μπορεί να δημιουργηθεί σε έναν κύριο χώρο του σπιτιού όπως στο καθιστικό, στο σαλόνι ακόμη και στο χωλ.

 

Εάν υπάρχει η θέληση και φιλόξενο πνεύμα, υπάρχουν πάντα λύσεις για την παροχή μιας άνετης διαμονής και για τη σύνθεση ενός ευχάριστου περιβάλλοντος εντός της οικίας σας για έναν ξένο. Απλά φροντίστε ώστε να νιώσει πραγματικά σαν το σπίτι του και όχι ως ένα ακόμη βάρος που ήρθε να προστεθεί στην καθημερινότητα σας.

 

 

 

Μαρία Μπάτσαλα
Διακοσμήτρια εσωτερικών και εξωτερικών χώρων