Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Πράσινο Ενεργειακό Σπίτι / ΤΑΡΑΤΣΟΚΗΠΟΙ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Τα υπέρ και τα κατά του φυτεμένου δώματος

/Images/Articles/Πράσινη_στέγη_1.gif
/Images/Articles/Πράσινη_στέγη_2.jpg
/Images/Articles/Πράσινη_στέγη_3.jpg
/Images/Articles/Πράσινη_στέγη_4.jpg
/Images/Articles/Πράσινη_στέγη_5.jpg
/Images/Articles/Πράσινη_στέγη_Σικάγο.jpg

Φανταστείτε να κοιτάτε την Αθήνα από ένα λόφο ή από το αεροπλάνο και να αντικρίζετε ένα αστικό τοπίο τελείως διαφορετικό από το σημερινό: Στη θέση των τσιμεντένιων ταρατσών με τις γκρίζες αποχρώσεις να υπάρχουν, από τη Βάρη μέχρι την Ελευσίνα και από την Εκάλη μέχρι το Φάληρο, καταπράσινοι κήποι.

 

Ουτοπία ή μελλοντική πραγματικότητα; Μόδα στα πλαίσια της οικολογικής υστερίας ή λύση σε σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα; Ευκαιρία για τους ιδιοκτήτες ή επιβάρυνση της κατασκευής; Και κατά πόσο θα λύσει τα περιβαλλοντικά, αισθητικά και κοινωνικά προβλήματα των πόλεών μας; Το σίγουρο είναι πάντως ότι τα φυτεμένα δώματα έχουν αρχίσει να μπαίνουν για τα καλά στη ζωή μας με ότι και αν αυτό συνεπάγεται. Ας φωτίσουμε μερικές πλευρές τους.

 

Ως κήποι καταρχάς, τα φυτεμένα δώματα παρουσιάζουν πλεονεκτήματα σε επίπεδο γειτονιάς, καθώς συνδράμουν ουσιαστικά στην αύξηση της ποσότητας του αστικού πράσινου. Έτσι με το φιλτράρισμα του αέρα και τον εμπλουτισμό του με οξυγόνο, με την απορρόφηση του θορύβου της πόλης, αλλά και σημαντικής ποσότητας ηλιακής ακτινοβολίας, τα φυτά του πράσινου δώματος βελτιώνουν αισθητά το μικροκλίμα της γειτονιάς, κάνοντας τις συνθήκες διαβίωσης, ιδιαίτερα στις πυκνοκατοικημένες περιοχές, πιο άνετες. Επιπλέον με μια γενικευμένη χρήση τους, τα φυτεμένα δώματα θα ήταν ικανά να αμβλύνουν το φαινόμενο της «αστικής θερμικής νησίδας», που πλήττει σήμερα τις μεγάλες πόλεις και αφορά στην μεγάλη θερμοκρασιακή αύξηση που παρουσιάζεται σε αυτές σε σχέση με τα περίχωρα τους, ιδιαίτερα κατά τις θερμές καλοκαιρινές ημέρες. Σημαντικό είναι ακόμη για τη χώρα μας, το γεγονός ότι τα φυτεμένα δώματα κατακρατώντας το βρόχινο νερό, μπορούν να αποφορτίσουν το δίκτυο απορροής υδάτων σε μια ενδεχόμενη καταιγίδα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο πλημμύρας.

 

Όσον αφορά στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, αυτοί έχουν να κερδίσουν ενεργειακά αλλά και κατασκευαστικά οφέλη. Οι κηπευτικές στρώσεις του φυτεμένου δώματος συμβάλουν στην αύξηση της θερμοχωρητικότητας του κελύφους του κτιρίου. Αυτό σημαίνει ότι οι θερμοκρασιακές μεταβολές «περνούν» πιο αργά στο εσωτερικό του, δημιουργώντας έτσι καλύτερες συνθήκες χειμώνα-καλοκαίρι. Συνεπώς μειώνονται οι ενεργειακές απαιτήσεις για θέρμανση και ψύξη. Επιπλέον με την εμπόδιση της διείσδυσης της ηλιακής ακτινοβολίας από τα φυτά, μειώνεται η επιφανειακή θερμοκρασία του δώματος, πράγμα πολύ σημαντικό κατά τους θερινούς μήνες στη χώρα μας. Ακόμη η φύτευση του δώματος ενισχύει τη μόνωσή του μειώνοντας τις θερμικές απώλειες του κτιρίου. Από πλευράς κατασκευής θεωρείται ότι οι στρώσεις της φύτευσης προστατεύουν τα υλικά του δώματος, παρατείνοντας έτσι το χρόνο ζωής τους.

 

Τέλος, θετικό είναι αναμφισβήτητα το γεγονός, ότι με ένα φυτεμένο βατό δώμα προσδίδεται χρήση σε έναν αναξιοποίητο κατά βάση χώρο, ο οποίος όντας διαμορφωμένος θα μπορεί να φιλοξενήσει χρήσεις ψυχαγωγίας και αναψυχής, αλλά και να προσφέρει ευκαιρίες κοινωνικής συναναστροφής, παραδείγματος χάριν σε μια πολυκατοικία.

 

Παρόλα αυτά υπάρχουν δυσκολίες κυρίως κατασκευαστικής και οικονομικής φύσεως στην εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου. Κρίσιμη για την κατασκευή του φυτεμένου δώματος είναι η στατική επιβάρυνσή του ίδιου του δώματος. Δεν είναι όλες οι υπάρχουσες κατασκευές σε θέση να αντέξουν τα επιπλέον φορτία ενός κήπου -πράγμα που θα το κρίνει ένας στατικός μηχανικός- οπότε η λύση του πράσινου δώματος δεν είναι εφαρμόσιμη σε όλες τις περιπτώσεις. Στα κυρίαρχα μειονεκτήματα του συγκαταλέγεται ακόμη η οικονομική επιβάρυνση για το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη συντήρηση ενός τέτοιου κήπου, επιβάρυνση που αφορά εξολοκλήρου τον ιδιοκτήτη, μιας και αυτή τη στιγμή δεν προσφέρονται ακόμη στη χώρα μας οικονομικά κίνητρα ούτε διευκολύνσεις από κρατικής πλευράς. Πρέπει λοιπόν κανείς να ζυγίσει τον οικονομικό παράγοντα σε σχέση με τα ωφέλιμα τετραγωνικά του δώματός του αλλά και με τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα που προσφέρει η κατασκευή του. Ο κίνδυνος της υγρασίας είναι ακόμη ενός παράγοντας που τρομάζει τους ιδιοκτήτες, όχι άδικα, αφού η σωστή στεγάνωση και αποστράγγιση των υδάτων του φυτεμένου δώματος είναι ένα από τα κρίσιμα σημεία της κατασκευής του. Τέλος δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν μια υπερβολή στην εκτεταμένη χρήση των φυτεμένων δωμάτων, υποστηρίζοντας πως μια πιο ήπια και οικονομικότερη διαμόρφωση με γλάστρες, πέργκολες και καθιστικά στοιχεία, μπορεί να προσφέρει εξίσου καλά αποτελέσματα στη ζωή των κατοίκων του κτιρίου και της γειτονιάς.

 

Μένει λοιπόν να δούμε αν η χρήση των φυτεμένων δωμάτων θα γενικευτεί στη χώρα μας και αν θα υιοθετηθεί από τους κατοίκους της, κάτι που θα κριθεί σίγουρα και από τις ενδεχόμενες μελλοντικές οικονομικές επιδοτήσεις. Αν δοθεί το πράσινο φως… ίσως οι κήποι της Βαβυλώνας να μην είναι μακριά.

 

 

Αννεζίνα Δαμπολιά
Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ

 

 

Οι φωτογραφίες προέρχονται από:
http://climateprogress.org
http://ecosalon.com