Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Ο "πράσινος" πολίτης του μέλλοντος

/Images/Articles/Σπίτι_στο_γκρεμό.jpg
/Images/Articles/Ντόχα_Κατάρ_-_Σχέδια.jpg
/Images/Articles/Φουτουριστική_οικολογική_πόλη.jpg

Ο κ. Green ξυπνάει με το ηλεκτρονικό σύστημα που έχει ρυθμίσει να του ανοίγει αυτόματα τα στόρια του παραθύρου του στις 7.30. Ταυτόχρονα ενεργοποιείται το ραδιόφωνο του με το πρωινό δελτίο ειδήσεων. Ο κ. Green σηκώνεται και ντύνεται με τις συμβουλές που του δίνει η ψηφιακή του ντουλάπα, η οποία ενημερώνεται συνεχώς για τον καιρό. Το πρωινό του είναι ένα φλιτζάνι “fair trade” καφές και δύο φέτες βιολογικό ψωμί με μαρμελάδα και φρούτα. Ενώ τρώει, κοιτάει έξω στο μπαλκόνι του τα αναρριχητικά φυτά. Ολόκληρη η πολυκατοικία έχει προσαρτημένο ένα ελαφρύ μεταλλικό σύστημα που βοηθάει τα φυτά να αναρριχηθούν, κι έτσι δημιουργείται ένα πράσινο φίλτρο για το φυσικό σκιασμό και δροσισμό. Αφού τελειώσει το πρωινό του, βάζει τα υπολείμματα των φρούτων στην ειδική σακούλα που προορίζεται για το κομπόστ. Το κουτί από το γάλα πάει στην γνωστή μας σακούλα για την ανακύκλωση συσκευασιών.

 

Στις 8.20 ο κ. Green πρέπει να φύγει για το γραφείο. Όταν κλείνει την πόρτα του σπιτιού, αυτόματα σβήνουν όσα φώτα είχαν μείνει αναμμένα και το σπίτι μπαίνει στο πρόγραμμα αδρανοποίησης, το οποίο θα παρακολουθεί τον ήλιο έτσι ώστε να δεχθεί τις ζεστές του ακτίνες για να θερμανθεί το μεσημέρι.

 

Περπατάει δέκα λεπτά μέχρι την στάση του λεωφορείου, και εκεί ενημερώνεται από την οθόνη για τα λεωφορεία που πρόκειται να περάσουν. Μπαίνει στο νούμερο 27 το οποίο κινείται με ηλεκτρική ενέργεια χωρίς να εκπέμπει ρύπους, ελαχιστοποιώντας τον θόρυβο της μηχανής. Φτάνει στην ώρα του στο γραφείο, και ανοίγει τον υπολογιστή του. Κι ενώ σιγά-σιγά ανεβαίνει ο ήλιος, οι περσίδες του παραθύρου του γυρίζουν αυτόματα, έτσι ώστε να επιτρέπουν να μπαίνει αρκετό φως για το χώρο, άλλα όχι τόσο πολύ που θα τον ενοχλούσε στο διάβασμα. Το τεχνητό φως έτσι περιορίζεται μόνο τις απογευματινές ώρες, και είναι κυρίως τοπικό σε κάθε γραφείο. Παράλληλα η όψη του κτιρίου που στεγάζεται η εταιρία του κ. Green είναι διπλή, έτσι ώστε να επιτρέπει και τον ελεγχόμενο φυσικό αερισμό του χώρου. Με ένα σύστημα που βασίζεται στην θερμοδυναμική και χωρίς να απαιτείται ενέργεια, ο εξωτερικός αέρας εγκλωβίζεται ανάμεσα στη διπλή όψη, και ελεγχόμενα αερίζει κάθε χώρο ξεχωριστά.

 

Ο υπολογιστής του κ. Green, έχει ένα πρόγραμμα που συνδέεται με το δίκτυο της εταιρίας, και τον ενημερώνει για τις συνθήκες έξω και μέσα στο κτίριο, καθώς και για την ενέργεια που χρησιμοποιείται για την θέρμανση ή την ψύξη, τον φωτισμό και τον αερισμό του κτιρίου. Αυτό το πρόγραμμα αναπτύχθηκε για να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο οι εργαζόμενοι μέσα από την ενημέρωση, και αποτελείται από απλές εικόνες και διαγράμματα. Καμιά φορά προτρέπει τους εργαζόμενους να ανοίξουν λίγο το παράθυρό τους ή να σβήσουν κάποιο φως.

 

Στο μεσημεριανό του διάλειμμα, ο κ. Green μαζί με τους συνάδελφούς του, τρώνε στην κοντινή πλατεία κάτω από τη σκιά των δέντρων. Το δάπεδο της πλατείας είναι ένα νέο υλικό (αναπτυγμένο μοντέλο του πατημένου χώματος και του stabilizer), που βοηθάει τη φυσική απορροή των ομβρίων, αναπνέει, ενώ είναι επίπεδο χωρίς να δημιουργεί λάσπες ή να σηκώνει σκόνη. Επιτρέπει μάλιστα σε ορισμένα σημεία και την ανάπτυξη χαμηλής βλάστησης.

 

Μετά τη δουλειά ο κ. Green πάει για ένα γρήγορο τρέξιμο και επιστρέφει στο σπίτι του για ένα ζεστό ντους. Η θερμοκρασία του νερού είναι προσαρμοσμένη στο πρόγραμμα που έχει βάλει, και παράλληλα με το ντους του ακούει την αγαπημένη του μουσική. Στη συνέχεια ανεβαίνει στην ταράτσα της πολυκατοικίας του που έχει διαμορφωθεί με φύτευση και μια σειρά φωτοβολταϊκά πανέλα. Πάνω στο φυτεμένο δώμα οι γείτονες συναντιούνται και κουβεντιάζουν, φροντίζουν τα φυτά και καμιά φορά συναντιούνται και με τους γείτονες της διπλανής πολυκατοικίας.

 

Πριν κοιμηθεί ο κ. Green κοιτάει το ενεργειακό ισοζύγιο του σπιτιού του για την ημέρα που πέρασε. «Οι ενδείξεις είναι καλές, και επειδή είχε ήλιο κέρδισα και λίγη ηλεκτρική ενέργεια» σκέφτηκε, και είπε καληνύχτα στο κινητό του για να κλείσει και το τελευταίο φως.

 

 

Οδυσσέας Διακάκης
Αρχιτέκτων Μηχανικός

 

 

Οι φωτογραφίες προέρχονται από:
http://dornob.com