Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Εξωτερικός χώρος / ΚΗΠΟΣ-ΒΕΡΑΝΤΑ-ΜΠΑΡΜΠΕΚΙΟΥ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Ημερολόγιο κηπουρού: Χειμώνας

/Images/Articles/Χειμώνας_1.jpg
/Images/Articles/Χειμώνας_2.jpg
/Images/Articles/Χειμώνας_5.jpg
/Images/Articles/Χειμώνας_6.JPG
/Images/Articles/Χειμώνας_3.jpg
/Images/Articles/Χειμώνας_4.jpg

Το κρύο κάνει πια έντονη την παρουσία του και καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα τα φυτά του κήπου μας παρουσιάζουν την εικόνα ανάπαυσης και ηρεμίας. Στην πραγματικότητα βρισκόμαστε σε μια κατάσταση αναμονής, καθώς όλα τα είδη προετοιμάζουν κρυφά μπουμπούκια και οφθαλμούς μέχρι τη στιγμή που θα δοθεί η εκκίνηση για το ανοιξιάτικο πανηγύρι με τις εκρήξεις των έντονων χρωμάτων και των άκρως μεθυστικών αρωμάτων. Αυτή την εποχή προστατεύουμε τα φυτά μας από τον κίνδυνο της παγωνιάς και προετοιμάζουμε τον κήπο μας για τον ερχομό της όμορφης άνοιξης που συχνά μας ξαφνιάζει ευχάριστα καθώς στη νότια Ελλάδα πολλές φορές κάνει την εμφάνιση της ακόμη και από τα μέσα Φεβρουαρίου.

 

Αυτή την εποχή τα δέντρα, οι θάμνοι και τα αναρριχώμενα μας χρειάζονται προσεκτικά κλαδέματα ώστε να αυξηθεί η ανθοφορία, η καρποφορία ή να πάρουν τα φυτά μας το επιθυμητό σχήμα (topiary). Στα αναρριχώμενα όπως τα γιασεμιά, η ρολογιά και η μπουκαμβίλια προβαίνουμε απλά σε ένα ελαφρύ κλάδεμα. Τα καλλωπιστικά μας δέντρα (μουριά, κατάλπη, ρουμπινιά) φροντίζουμε ώστε να αποκτήσουν το σωστό σχήμα, ενώ στις μπορντούρες μας τελούμε το πρώτο τους κλάδεμα γύρω στα τέλη του χειμώνα όπου επικρατεί λιγότερο κρύο. Το χειμώνα κλαδεύουμε επίσης θάμνους και δέντρα που ανθίζουν σε βλαστούς που σχηματίζονται την ίδια χρονιά, όπως ο ιβίσκος, η λουίζα, η μεγάλη και η μικρή λαντάνα, η πικροδάφνη, το αβούτιλο, η λαγκερστρέμια και φυσικά η τριανταφυλλιά. Γενικά η εποχή του κλαδέματος εξαρτάται από το κλίμα της εκάστοτε περιοχής καθώς και από την κατάσταση της υγείας του φυτού. Αυτή η περίοδος θεωρείται ιδανική για τη φύτευση γυμνόριζων οπωροφόρων ή καλλωπιστικών φυτών καθώς και γυμνόριζων τριανταφυλλιών όλων των τύπων.

 

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα λίγα εποχικά κάνουν αισθητή την εμφάνισή τους (πρίμουλα, μπέλλα, πανσές). Οι εργασίες μας γι’ αυτό το είδος των φυτών αφορούν το τακτικό σκάλισμα για το σωστό και επαρκή αερισμό τους, τον καθαρισμό τους με την απομάκρυνση των νεκρών φύλλων όπως και την προστασία τους με κάλυψη σε περιπτώσεις παγετού. Προμηθευόμαστε σπόρους ανοιξιάτικων εποχικών ή ελέγχουμε την αποθήκευση εκείνων που είχαμε συλλέξει πριν τον χειμώνα. Στα μέσα Φεβρουαρίου μπορούμε να ξεκινήσουμε της εργασίες προετοιμασίας των πολυετών μας ποών ώστε να καταφέρουν την άνοιξη να είναι φορτωμένες με νέα φύλλα και άνθη. Κλαδεύουμε βαθιά όλα τα είδη γερανιών (αρμπαρόριζα, λουίζα), σκαλίζουμε το χώμα, λιπαίνουμε με οργανικά σκευάσματα πλούσια σε χουμικά οξέα και διαιρούμε τα φυλλοβόλα πολυετή φυτά μας. Αυτή την εποχή αποφασίζουμε για τη χάραξη νέων παρτεριών ενώ από το Φεβρουάριο αρχίζουμε επίσης την προετοιμασία του εδάφους μας για την σπορά ή τη φύτευση των νέων χρυσάνθεμων.

 

Σε όσα καρποφόρα η άνθιση ξεκινάει το Φεβρουάριο μπορούν να αρχίσουν τα κλαδέματα, στα υπόλοιπα που αναπαύονται αυτή τη δύσκολη χειμερινή περίοδο τελούμε προληπτική φυτοπροστασία ενώ τα τέλη χειμώνα προσφέρονται για εμβολιασμό των δέντρων μας με την τεχνική του εγκεντρισμού. Όσον αφορά τα τροπικά μας φυτά που έχουμε διατηρήσει στον εξωτερικό μας χώρο (στρέλιτζια, μπανανιά, σερφλέρα, φίκος, αλοκάσια), αλλά σε προστατευμένες θέσεις από τα κρύα ρεύματα και την παγωνιά, φροντίζουμε να μην αφαιρούμε τα χαλασμένα τους φύλλα αλλά τα αφήνουμε ώστε να προστατεύσουν τη νέα βλάστηση που θα ξεκινήσει την ανάπτυξή της αυτή την εποχή. Πολλαπλασιάζουμε τα είδη ορχιδέας που παράγουν βολβίδια ενώ σε όσες βρίσκονται σε λήθαργο φροντίζουμε να τις αποθηκεύσουμε σε κάποιο σκιερό και υγρό μέρος. Τα παχύφυτα και οι κάκτοι μας βρίσκονται σε πλήρη ανάπαυση. Δεν τους παρέχουμε λίπασμα και νερό, λαμβάνουμε μέτρα προστασίας από το έντονο κρύο και αναμένουμε τον Φεβρουάριο όπου θα τελέσουμε τις απαραίτητες μεταφυτεύσεις καθώς και τον πολλαπλασιασμό αυτών των ειδών με μοσχεύματα. Η σκέψη και όλη μας η φροντίδα θα πρέπει να επικεντρωθεί αυτή την εποχή στην προστασία των φοινικοειδών μας από την παγωνιά που θα απειλήσει την καρδιά των φυτών μας. Καλύπτουμε τα μικρά φυτά μας με πλαστικά φύλλα, αεροπλάστ με επικάλυψη αλουμινίου, εφημερίδες ή ακόμη και παλιές κουβέρτες. Για μεγαλύτερη προστασία απλώστε κοπριά, κομμένα χόρτα, κλαδιά, χούμο ή υπολείμματα οργανικών υλικών γύρω από τις ρίζες των φυτών μας. Σε κάποια πολύ ευαίσθητα φοινικοειδή ίσως χρειαστεί ψεκασμός με χαλκούχο μυκητοκτόνο για πρόληψη από τυχόν προσβολές.

 

Τα πολύτιμα οξύφιλα μας χρειάζονται κι αυτά ιδιαίτερη προστασία από το κρύο με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις γαρδένιες. Στα ροδόδενδρα μας αφαιρούμε τις απανθισμένες ταξιανθίες, ενώ προαιρετικά μπορούμε να προβούμε σε κλάδεμα ώστε να αποδώσουμε στο φυτό μας το επιθυμητό σχήμα και όγκο. Κλαδεύουμε όλα τα ξερά κλαδιά των φυτών αυτού του είδους ενώ ιδανική περίοδος θεωρείται για τη μεταφύτευση των ανθισμένων μας καμελιών. Από τις αρχές Φεβρουαρίου και μετά κλαδεύουμε όσα καλλωπιστικά αγρωστώδη μας έχασαν όλα τα φύλλα τους το χειμώνα. Διαιρούμε για τον πολλαπλασιασμό τους και ανανεώνουμε με την ίδια τεχνική τα γέρικα φυτά μας. Ο ευαίσθητος χλοοτάπητάς μας χρειάζεται το χειμώνα τακτικό καθαρισμό από τα πεσμένα φύλλα ώστε να προληφθούν μυκητολογικές προσβολές. Τελούμε αερισμό του εδάφους και μειώνουμε τα ποτίσματα ανάλογα με τις βροχοπτώσεις. Σε περιπτώσεις που το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες μπορούμε αυτή την περίοδο να κάνουμε επισπορά ή να εγκαταστήσουμε ψυχρόφιλα είδη χλοοτάπητα (Festuca, Poa, Lolium, Bromus, Pucconelia). Αν ο κήπος μας γεμίσει με χιόνι, το καθαρίζουμε με συρμάτινη σκούπα και όχι με φτυάρι. Αν εμφανιστεί πάγος θέτουμε άμεσα σε λειτουργία το αυτόματο πότισμα, αν είναι εφικτό, ώστε να λιώσει.

 

Ο λαχανόκηπος μας αυτή την εποχή χρειάζεται προστασία από τον παγετό με φύλλα πλαστικού. Προετοιμάζουμε το έδαφός μας κατάλληλα ώστε από το Φεβρουάριο (ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες) να αρχίσουμε σπορές και φυτεύσεις (σπανάκι, μπιζέλια, καρότα, πράσα, μαρούλια, φάβα, σέσκουλα, σκόρδα, πράσινα κρεμμυδάκια). Οικολογικά σκεπτόμενοι συνεχίζουμε τη διαδικασία και τον εμπλουτισμό του κομπόστ. Αξιοποιούμε όλα τα οργανικά υπολείμματα της οικίας και των κλαδεμάτων μας. Προσέχουμε όμως ποτέ να μην χρησιμοποιούμε τα υπολείμματα των τριανταφυλλιών μας στο κομπόστ.

 

Χειμώνας είναι και θα περάσει. Όλα αναπαύονται στη φύση και το ίδιο σκηνικό επικρατεί και στον κήπο μας. Όλα αναμένουν την όμορφη έκρηξη της άνοιξης και απλά ζητούν τη φροντίδα μας ώστε να καταφέρουν να ξεπεράσουν τις δύσκολες χειμερινές συνθήκες, το έντονο κρύο και το χιόνι. Ας φροντίσουμε να τα προστατέψουμε σωστά και να είστε σίγουροι ότι σύντομα θα μας ανταμείψουν απλόχερα για κοπιαστική στιγμή που αντέξαμε για χάρη τους.

 

 

Μαρία Μπάτσαλα
Διακοσμήτρια εσωτερικών και εξωτερικών χώρων

 

 

Οι φωτογραφίες προέρχονται από:
 
http://www.michellehwang.com
http://cottagehome.co.uk
http://www.houssiver.com