Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Εξωτερικός χώρος / ΚΗΠΟΣ-ΒΕΡΑΝΤΑ-ΜΠΑΡΜΠΕΚΙΟΥ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Hμερολόγιο του κηπουρού: ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

/Images/Articles/Καλοκαίρι_1.JPG
/Images/Articles/Καλοκαίρι_3.jpg
/Images/Articles/Καλοκαίρι_4.jpg

Τώρα που ζέστανε ο καιρός για τα καλά οι κήποι και οι βεράντες μας καλούνται να μας χαρίσουν στιγμές χαλάρωσης και ευεξίας τις οποίες αναμέναμε ανυπόμονα όλη τη διάρκεια του έτους. Οι εξωτερικοί χώροι του σπιτιού μας είναι εκείνοι στους οποίους αναζητούμε τη δροσιά και προσφέρονται ιδανικά για οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις. Για τις περιοχές με μεσογειακό κλίμα το καλοκαίρι αποτελεί τη πιο δύσκολη εποχή λόγω των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών. Αυτούς τους μήνες μπορείτε να απολαύσετε τα αποτελέσματα των κόπων σας καθώς τα λουλούδια βρίσκονται στο μέγιστο της άνθισής τους και τα λαχανικά σας είναι πια πανέτοιμα για συγκομιδή. Μήνες ξεγνοιασιάς οι καλοκαιρινοί, παρόλα αυτά ο κήπος σας χρειάζεται καθημερινά την απαραίτητη περιποίηση απαιτώντας ιδιαίτερη προσοχή με την τακτικότητα της διαδικασίας του ποτίσματος που αποδεικνύεται πολύτιμη κατά τις θερμές και ξηρές καλοκαιρινές ημέρες.

 

Η καθαριότητα, το πότισμα και τα συχνά κλαδέματα είναι οι βασικότερες εργασίες αυτής της εποχής. Για τα δέντρα, τους θάμνους και τα αναρριχώμενα σας επικεντρωθείτε στον καθαρισμό τους με απομάκρυνση ξερών κλαδιών και  λουλουδιών (τριανταφυλλιές) που ωρίμασαν και η άνθισή τους έχει ολοκληρωθεί. Απομακρύνετε επίσης τυχόν παραφυάδες από την βάση των βλαστών σας καθώς η παραμονή τους επιβαρύνει και αποδυναμώνει τα φυτά σας. Τα είδη που χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα με συχνά κλαδέματα είναι οι τριανταφυλλιές, οι πασχαλιές, οι μιμόζες, τα αγιοκλήματα, οι πυράκανθοι και οι φιλάδελφοι. Προβείτε σε συχνά κλαδέματα των φυτικών φρακτών, των μπορντούρων και των θάμνων ώστε να διατηρηθεί ανέπαφο το σχήμα τους. Ανανεώστε τα δεσίματα και τα στηρίγματα των τρυφερών βλαστών σας, καθώς υπάρχει περίπτωση να πληγώνουν-τραυματίζουν τον κορμό τους που έχει ήδη αναπτυχθεί σε πάχος (περιπτώσεις σφιχτού δεσίματος). Αν το έδαφός σας δεν καλύπτεται από κάποιο οργανικό (κομπόστ) ή ανόργανο στρώμα (βότσαλο, χαλίκι, άμμος) αναζωογονήστε το με τακτικό σκάλισμα μειώνοντας με αυτό τον τρόπο την εξάτμιση του νερού από το χώμα. Με τη ζέστη εμφανίστηκαν και τα πρώτα παρασιτικά έντομα όπως οι αφίδες, η μελίγκρα, ο τετράνυχος και τα διάφορα κοκκοειδή. Ελέγχετε τακτικά τα φυτά σας και κυρίως τα ευώνυμα, τις τριανταφυλλιές, τις μπιγκόνιες και τις πασχαλιές για τυχόν προσβολές από ωίδιο ώστε να εντοπίσετε και να αντιμετωπίσετε έγκαιρα τις διάφορες ασθένειες.

 

Για τα εποχικά μας φυτά αυτή είναι η πιο κατάλληλη περίοδος να τα υποδεχθούμε στον κήπο μας με τη νέα τους σπορά (για την επόμενη άνοιξη) ή φύτευση εκείνων που θα αγοραστούν φορτωμένα με μπουμπούκια ως έτοιμα για άμεση ανθοφορία. Χαρείτε τα ανθισμένα λουλούδια που σπείρατε την άνοιξη, στηρίξτε τα όπου το θεωρείτε αναγκαίο, κορφολογήστε τα, ενώ σε όσα η άνθιση έφτασε στο τέλος της απλά ξεριζώστε τα προετοιμάζοντας το έδαφος για τη νέα σπορά. Τα κυριότερα εποχικά που βρίσκονται σε πλήρη ανθοφορία αυτή την εποχή είναι οι πετούνιες, οι καμπανούλες, οι ηλίανθοι, ο κολεός, το άλυσσο, οι κατιφέδες κ. α. Απομακρύνετε τα ξερά φύλλα και τα άνθη των βολβών σας ενώ τώρα θεωρείται η ιδανική εποχή να συλλέξετε τους σπόρους από όσα είδη αφήσατε επιλεκτικά να σποριάσουν όπως το σκυλάκι, η βιολέτα και ο πανσές.

 

Εάν ο κήπος σας φιλοξενεί πολυετείς πόες φροντίστε να τις απανθίσετε άμεσα μετά το τέλος της ανθοφορίας τους ώστε να ευνοηθεί η παραγωγή των νέων ανθών. Κορφολογήστε τον μιναρέ, τη σινεράρια και το χρυσάνθεμο, σκαλίζετε τακτικά και στα φυτά με συνεχή άνθιση (πελαργόνια, γεράνια, διμορφοθήκες, βαμβακούλες) μεριμνήστε ώστε να απομακρυνθούν τα χαλασμένα φύλλα και άνθη έτσι ώστε να μην μειώνεται το αισθητικό αποτέλεσμα και κυρίως να μην επιβαρύνεται η υγεία των φυτών. Τώρα είναι και η ιδανική περίοδος για τη φύτευση αρωματικών φυτών. Για τα καρποφόρα δέντρα σας χρειάζεται να ακολουθήσετε τις τυπικές κηποτεχνικές εργασίες διεξάγοντας τακτικά σκαλίσματα, συχνά ποτίσματα, απαραίτητες λιπάνσεις και ξεβοτανίσματα. Αυτοί οι μήνες, είναι μήνες συγκομιδής για βερίκοκα, κεράσια, ροδάκινα, ενώ για τις μηλιές και τις αχλαδιές σας προτείνεται το αραίωμα των καρπών ώστε να αναπνέουν και να αναπτυχθούν άρτια οι εναπομείναντες.

 

Τακτική λίπανση χρειάζονται αυτή την περίοδο και τα τροπικά σας είδη (κάθε 2 εβδομάδες). Πολλαπλασιάστε τα με μοσχεύματα ενώ αν οι κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής σας το επιτρέπουν τοποθετήστε τώρα μπανανιές, φόρμιο και πουλί του παραδείσου. Τα ευαίσθητα παχύφυτα και οι κάκτοι του κήπου σας αυτή τη δύσκολη εποχή χρειάζονται άμεση προστασία από τον καυτό ήλιο ενώ συνεχίζουμε και αυτούς τους μήνες τις τακτικές λιπάνσεις με προσθήκη σκευασμάτων φτωχών σε άζωτο. Τα οξύφιλά σας (γαρδένιες, καμέλιες) υποφέρουν εξίσου από την αφόρητη ζέστη γι’ αυτό φροντίστε ώστε να ψεκάζεται συχνά το φύλλωμα τους με βρόχινο ή απιονισμένο νερό. Πολλαπλασιάστε με μοσχεύματα τις γαρδένιες, αραιώστε τα άνθη της ορτανσίας, ενώ η χορήγηση σιδήρου σε αυτά τα είδη κρίνεται σωτήρια. Τα καλλωπιστικά αγρωστώδη αρκούνται σε ένα τυπικό καθαρισμό από ξερά φύλλα και σε ένα ελαφρύ κλάδεμα σε περιπτώσεις ψυχρόφιλων που ολοκλήρωσαν την άνθισή τους.

 

Στην καρδιά του καλοκαιριού οι κηποτεχνικές εργασίες για τη συντήρηση τουχλοοτάπητα αποσκοπούν στην ενίσχυση της αντοχής του με εξασφάλιση των ελάχιστων απωλειών ενάντια στο θερμό ελληνικό καλοκαίρι. Χορηγήστε τις ιδανικές ποσότητες νερού και πάντα κατά τις βραδινές ή τις πολύ πρωινές ώρες ώστε να μηδενιστούν οι απώλειές λόγω της εξάτμισης. Κουρεύετε τακτικά μα όχι ιδιαίτερα χαμηλά και απομακρύνετε τα τυχόν ζιζάνια με χειρονακτικό ξεβοτάνισμα ή με τοπική προσθήκη οικολογικών ζιζανιοκτόνων. Ο λαχανόκηπος σας αυτή την περίοδο θα σας εφοδιάσει με μελιτζάνες, αγγούρια, ντομάτες, φασολάκια, πιπεριές, κολοκυθάκια, καρπούζια και πεπόνια, ενώ ιδανικό θεωρείται το καλοκαίρι για να σπείρετε λάχανα, καρότα, μαϊντανό, ρόκα, ραδίκι, παντζάρι και σπανάκι.

 

Η οικολογική πλευρά του κήπου σας ανάγεται αυτήν την περίοδο στη φροντίδα για ανανέωση της εδαφοκάλυψης των φυτών σας, ώστε να διατηρείται το χώμα πάντα υγρό και δροσερό συμβάλλοντας δραστικά με αυτό τον τρόπο στην εξοικονόμηση νερού. Τα τακτικά κλαδέματα και το συχνό κούρεμα του χλοοτάπητα θα εμπλουτίσουν το κομπόστ μας γι’ αυτό προτιμήστε την απομάκρυνση ζιζανίων από το γκαζόν με χειρονακτικό ξεβοτάνισμα καθώς τα ζιζανιοκτόνα θεωρούνται ιδιαίτερα επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον και καθιστούν τα υπολείμματα από τα κουρέματα τελείως ακατάλληλα για κομποστοποίηση. Το καλοκαίρι και ειδικά ο Αύγουστος σας εφοδιάζει με κλωνάρια ρίγανης, μαντζουράνα και άλλα αρωματικά φυτά τα οποία σπείρατε την άνοιξη και θα έχετε την ευκαιρία να αξιοποιήσετε κατάλληλα στο καθημερινό σας μαγείρεμα κατά τη διάρκεια όλη της επόμενης χρονιάς.

 

Προστατεύστε τον κήπο σας από τη δύσκολη ζεστή καλοκαιρινή περίοδο εφοδιάζοντας τα φυτά σας με τις κατάλληλες ποσότητες νερού, μεριμνώντας ώστε η υγρασία του εδάφους σας να βρίσκεται πάντοτε στα κατάλληλα επίπεδα. Απολαύστε το αρμονικό και περιποιημένο σκηνικό που εσείς έχετε συνθέσει, καθώς το καλοκαίρι θεωρείται η ιδανική εποχή για να χαρείτε τον κήπο σας που μπορεί να φιλοξενεί καθημερινά κάθε σας δραστηριότητα. Μην κλείνεστε μέσα. Βγείτε έξω και αναζωογονηθείτε μέσα στο φυσικό περιβάλλον που εσείς συνθέσατε και προσαρτήσατε ως προέκταση της όμορφης οικίας σας.

 

 

Μαρία Μπάτσαλα
διακοσμήτρια εσωτερικών και εξωτερικών χώρων

 

 

 

Οι φωτογραφίες προέρχονται από:
http://www.destinacije.com
http://vegetablegardenathome.com
http://idealabs.seccstudents.com