Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Δίκτυα-Ασφάλεια-Αυτοματισμοί / ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Το σπίτι στον αυτόματο πιλότο

/Images/Articles/24.jpg

Με τον όρο «αυτοματισμό» εννοούμε τη διαδικασία εκείνη κατά την οποία ένα σύστημα μηχανών μας αντικαθιστά εκτελώντας μια ή περισσότερες εργασίες. Ο αυτοματισμός για χρόνια ήταν το δεξί χέρι της βιομηχανίας και της επιστήμης. Η εξέλιξη όμως της τεχνολογίας σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες ανάγκες και τις απαιτήσεις του σύγχρονου ανθρώπου, έβαλαν τον αυτοματισμό μέσα στα σπίτια μας.

Οι πρώτες αυτοματοποιημένες εφαρμογές στα σπίτια, άρχισαν με τη χρήση ηλεκτρονόμων και χρονοδιακοπτών. Επειδή όμως οι απαιτήσεις των καταναλωτών γίνονταν όλο και περισσότερες, σιγά – σιγά έκαναν την εμφάνισή τους πιο ολοκληρωμένα συστήματα οικιακού αυτοματισμού. Τα οικιακά συστήματα αυτοματισμού πλέον αποτελούνται από μικροεπεξεργαστές που δέχονται εισόδους (εντολές, συνθήκες περιβάλλοντος κ.α.), τις επεξεργάζονται και αναλόγως εκτελούν προγραμματισμένες εργασίες. Έτσι το σπίτι μετατρέπεται σε ένα μεγάλο υπολογιστή και είναι αυτό που αποκαλούμε «έξυπνο σπίτι». Ανάλογα με τον τρόπο εγκατάστασής τους, χωρίζουμε τα οικιακά συστήματα αυτοματισμού σε τρεις κατηγορίες.

Στην πρώτη κατηγορία συναντάμε τα συστήματα που χρησιμοποιούν την ήδη υπάρχουσα καλωδίωση και ονομάζονται PLC. Σ’ αυτή την περίπτωση το υλικό αυτοματισμού, δηλαδή τα στοιχεία – ηλεκτρονικές διατάξεις (μικροεπεξεργαστές, ειδικό διακοπτικό υλικό κ.α.) εγκαθίστανται στο χώρο μέσω της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης. Τα PLC συστήματα τα προτιμάμε όταν θέλουμε να αυτοματοποιήσουμε μια έτοιμη κατοικία γιατί γλιτώνουμε από τον κόπο μιας νέας καλωδίωσης.

Μια άλλη κατηγορία είναι τα συστήματα με καλωδίωση BUS. Για τα συστήματα αυτά απαιτείται ξεχωριστή καλωδίωση (καλώδιο BUS) από αυτή της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης. Έτσι στην ουσία εγκαθιστούμε ένα νέο σύστημα εισόδων το οποίο παράλληλα είναι συνδεδεμένο με τα στοιχεία που θέλουμε να εντολοδοτεί. Τα συστήματα αυτά προτιμώνται σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της κατασκευής ώστε να γίνεται πιο εύκολη η καλωδίωση. Το πλεονέκτημά τους απέναντι στα PLC είναι πως πρόκειται για πιο νέα τεχνολογία, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Τέλος, υπάρχουν τα συστήματα RF τα οποία χρησιμοποιούν ασύρματη μετάδοση. Έτσι, όλη η λογική των συστημάτων αυτών βασίζεται στο σύστημα πομπός – δέκτης χρησιμοποιώντας μόνο ένα μικρό αριθμό καλωδιώσεων.

Σ’ ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σπίτι ο φωτισμός, η θέρμανση, ο θερμοσίφωνας, τα ρολά και οι τέντες ελέγχονται από διακόπτες ή από κάποια κεντρική μονάδα διαχείρισης, ενώ παράλληλα μπορούμε να προγραμματίζουμε ενέργειες οι οποίες θα εκτελούνται αυτόματα. Για παράδειγμα, οι τέντες ενός «έξυπνου σπιτιού» μπορούν να ανεβοκατεβαίνουν μέσω ενός διακόπτη από το εσωτερικό. Εκτός απ’ αυτό όμως, αισθητήρες ανέμου στο εξωτερικό του σπιτιού μπορούν να δίνουν εντολή στην κεντρική μονάδα και αυτόματα να μαζεύονται οι τέντες λόγω κακοκαιρίας. Ένα άλλο παράδειγμα είναι ο θερμοσίφωνα ο οποίος μπορεί να προγραμματιστεί ώστε να λειτουργεί συγκεκριμένες ώρες της ημέρας και έτσι να μην έχουμε άσκοπη κατανάλωση.

Αν πάλι μια ολόκληρη εγκατάσταση μας φαίνεται ακριβή ή περιττή, έχουμε τη δυνατότητα να εγκαταστήσουμε μόνο τους αυτοματισμούς που μας ενδιαφέρουν. Έτσι για παράδειγμα μπορούμε να αυτοματοποιήσουμε μόνο το φωτισμό του σπιτιού ή μόνο το θερμοσίφωνα.

Γενικότερα οι αυτοματισμοί κάνουν τη ζωή στο σπίτι πιο εύκολη ενώ ταυτόχρονα μπορούν «φροντίζουν» να κρατάνε την κατανάλωση στα επίπεδα που θέλουμε εμείς. Ένα έξυπνο σπίτι λοιπόν δεν αποτελεί μια περιττή πολυτέλεια αλλά είναι το σπίτι του σύγχρονου ανθρώπου.


Γιάννης Βιδάλης
Ηλεκτρολόγος

 

Διαβάστε ακόμη:

Ένα σπίτι πιο "έξυπνο" από τ' άλλα

Αυτόματος φωτισμός

Έξυπνες τεχνολογίες