Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Εξωτερικός χώρος / ΚΗΠΟΣ-ΒΕΡΑΝΤΑ-ΜΠΑΡΜΠΕΚΙΟΥ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Φυσικός και συνθετικός χλοοτάπητας

/Images/Articles/Τοποθέτηση_χλοοτάπητα_1.jpg
/Images/Articles/Τοποθέτηση_χλοοτάπητα_2.jpg
/Images/Articles/Τοποθέτηση_χλοοτάπητα_3.jpg

 

Εάν επιθυμείτε να καλύψετε το έδαφος του κήπου σας με ένα όμορφο, περιποιημένο και καλο-αναπτυγμένο γκαζόν, αλλά το ρίσκο και η υπομονή δεν αποτελούν στοιχεία του χαρακτήρα σας, τότε αποφύγετε την αμφιβόλου αποτελέσματος διαδικασία της σποράς, επιλέγοντας την τοποθέτηση ενός έτοιμου,  φυσικού χλοοτάπητα. Πρόκειται για έτοιμες εκτάσεις γρασιδιού σε μορφή ρολών που έχουν αφαιρεθεί επιστημονικά από το έδαφος-έκταση καλλιέργειάς τους μαζί με το λεπτό στρώμα του εδάφους όπου υπάρχει ανεπτυγμένο όλο τους το ριζικό σύστημα. Ο φυσικός χλοοτάπητας είναι ένα υλικό υψηλής ποιότητας με απόλυτη ομοιομορφία και αντοχή, πλεονεκτήματα που εξασφαλίζονται από τις οργανωμένες κηποτεχνικές εργασίες (πότισμα, λίπανση, κούρεμα, προστασία από ασθένειες-ζιζάνια) οι οποίες διεξάγονται από έμπειρους και εξειδικευμένους στο χώρο ανθρώπους.

 

Ο έτοιμος χλοοτάπητας έχει αφαιρεθεί από το έδαφος καλλιέργειάς του 4-6 μήνες μετά από τη σπορά του έτσι ώστε να διαθέτει ένα σωστό, δυνατό και υγιές ριζικό σύστημα, γεγονός που θα του εξασφαλίσει συνοχή και αντοχή κατά τη μεταφορά μα και κατά τη νέα του μεταφύτευση. Στο νέο του χώρο απλώνεται σαν χαλί από ειδικευμένα στο χώρο συνεργεία και με τη σωστή συντήρηση οι ρίζες διεισδύουν και γίνονται ένα με το έδαφος μας, συνεχίζοντας την υγιή και σωστή ανάπτυξη του. Όμως για να υποδεχτεί το χώμα μας το καινούργιο αυτό υλικό θα πρέπει να έχει προηγηθεί η απαιτούμενη σωστή προετοιμασία του. Αρχικά θα πρέπει να ελέγξετε την ποιότητα του εδάφους σας (γόνιμο, ξηρό, χαλικωτό) με φρεζάρισμα και καθαρισμό από πέτρες, σάπιες ρίζες και ζιζάνια. Εάν διαπιστώσετε πως είναι φτωχό σε θρεπτικά συστατικά, προβείτε στον άμεσο εμπλουτισμό του με οργανική (κοπριά, κομπόστ) ή ανόργανη χημική λίπανση, πλούσια σε άζωτο, κάλιο, φώσφορο κ.α και έπειτα προχωρήστε σε ένα δεύτερο φρεζάρισμα που θα ανακατέψει το ανανεωμένο σας χώμα. Με τη βοήθεια τσουγκράνας δημιουργήστε μια ομαλή επίπεδη επιφάνεια η οποία προτείνεται να συμπιεστεί ελαφρά με κάποιον κύλινδρο ώστε να αποφευχθούν τα πιθανά κενά αέρος μέσα στο έδαφος που μπορεί να οδηγήσουν σε καθιζήσεις και μελλοντικές ανωμαλίες στην επιφάνεια του γκαζόν μας.

 

Όποιο είδος αυτόματου ποτισμού (εκτοξευτήρες η σταλακτηφόρους αγωγούς) και αν έχετε επιλέξει αυτό το στάδιο θεωρείται ως το ιδανικότερο για την τοποθέτηση του. Στη συνέχεια τοποθετήστε τον έτοιμο χλοοτάπητα προσέχοντας ιδιαίτερα τα σημεία εφαρμογής του, για να μην υπάρχει επικάλυψη ή διακένωση. Για τα μικρά μη προβλεπόμενα κενά χρησιμοποιήστε μπαλώματα που να ταιριάζουν απόλυτα, ενώ για τα τελειώματα γύρω από κορμούς, σιντριβάνια και βράχους φροντίστε να κόψετε με ακρίβεια οριακά γύρω από το φυσικό εμπόδιο. Μόλις ολοκληρωθεί η τοποθέτηση βρέξτε την επιφάνεια και περάστε την για ακόμη μια φορά με κύλινδρο ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή εφαρμογή. Τις πρώτες μέρες μετά την εγκατάσταση ποτίζετε συνέχεια το νέο σας γκαζόν διατηρώντας την υγρασία του σε υψηλά επίπεδα ώστε να αποφευχθεί η αφυδάτωση και η καταστροφή του ευαίσθητου ριζικού του συστήματος. Το κόστος της τοποθέτησης ενός φυσικού χλοοτάπητα μπορεί να είναι υψηλό σε σχέση με τη διαδικασία της σποράς όμως τα αποτέλεσμα είναι άμεσο οπτικά και ποιοτικά εγγυημένο. Παρέχεται η δυνατότητα τοποθέτησής του ακόμη και σε περιοχές όπου δεν μπορεί να γίνει σπορά λόγω κλίσης του εδάφους ενώ η εγκατάσταση μπορεί να τελεσθεί κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου ανεξαρτήτως των καιρικών συνθηκών που επικρατούν.

 

Μια διακοσμητική λύση εδαφοκαλύψεως με όχι τόσο φυσική όψη μα με απεριόριστες δυνατότητες αποτελεί και το συνθετικό γκαζόν. Μας επιτρέπει να καλύψουμε τα δύσκολα σημεία ενός κήπου (σημεία κατακράτησης νερού, σκιερά μέρη), όπου δεν ευνοείται η βλάστηση του φυσικού μας γκαζόν. Ο συνθετικός χλοοτάπητας έχει πλούσια, πυκνή όψη, διατίθεται σε ρολά 2 ή 4 m. με ύψος πέλους 6-30mm, έχει αντοχή στις καιρικές συνθήκες, είναι οικονομικός και τοποθετείται εύκολα και γρήγορα. Μοναδική απαίτηση για την εγκατάστασή του είναι το υπόστρωμα να είναι ομαλό, λείο και απόλυτα στεγνό. Η εφαρμογή γίνεται με το κόλλημα των ακρών του συνθετικού χλοοτάπητα πάνω σε πολυεστερική ταινία η οποία έχει περαστεί με πολυουρεθανική κόλλα δύο συστατικών.

 

Ανάλογα με τις δυνατότητες του χώρου σας και τις δικές σας λειτουργικές και αισθητικές απαιτήσεις, επιλέξτε τον τύπο χλοοτάπητα που σας ταιριάζει απόλυτα. Δώστε τέρμα στην αναμονή και τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα (σπορά και κίνδυνοι) διαλέγοντας έτοιμες λύσεις εδαφοκάλυψης (φυσικός, συνθετικός χλοοτάπητας), ομορφαίνοντας γρήγορα και εύκολα των εξωτερικό σας χώρο.

 

 

Μαρία Μπάτσαλα

Διακοσμήτρια εσωτερικών και εξωτερικών χώρων