Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Εξωτερικός χώρος / ΚΗΠΟΣ-ΒΕΡΑΝΤΑ-ΜΠΑΡΜΠΕΚΙΟΥ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Φως στο σκοτάδι

/Images/Articles/Φωτισμός_κήπου_1.jpg
/Images/Articles/Φωτισμός_κήπου_2.jpg
/Images/Articles/Φωτισμός_κήπου_3.jpg
/Images/Articles/Φωτισμός_κήπου_4.jpg
/Images/Articles/Φωτισμός_κήπου_5.jpg
/Images/Articles/Φωτισμός_κήπου_6.jpg
/Images/Articles/Φωτισμός_κήπου_7.jpg

 

Καθώς φεύγει η μέρα οι εξωτερικοί χώροι της οικίας σας και κυρίως ο όμορφος κήπος σας βυθίζονται σιγά-σιγά μέσα στο σκοτάδι. Φόρμες, υλικά και χρώματα παύουν να είναι διακριτά στο ανθρώπινο μάτι με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή καμία δραστηριότητα εκτός της κατοικίας σας κατά τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες. Για πρακτικούς και διακοσμητικούς λόγους είναι λοιπόν αναγκαία η μελέτη, οργάνωση και τοποθέτηση τεχνητού φωτισμού στον κήπο που κρίνεται απαραίτητος για να λάμπουν και να μαγεύουν  οι εξωτερικοί μας χώροι ακόμη και όταν η μέρα χάνεται.

 

Οι εικόνες που λαμβάνει κάποιος επισκέπτης παρατηρώντας έναν κήπο από την ίδια οπτική γωνία την ημέρα και τη νύχτα διαφέρουν κατά πολύ μεταξύ τους, καθώς πολλές φορές ένα εξωτερικός χώρος είναι πολύ ελκυστικότερος κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό συμβαίνει γιατί ο τεχνητός φωτισμός πλάθεται σύμφωνα με τις επιθυμίες μας και ανάλογα με τις απαιτήσεις του χώρου μας. Αναδεικνύει τα σημεία και τα στοιχεία που θέλουμε, αποκρύπτοντας ατέλειες, εγκαταστάσεις ή μέρη μικρού εικαστικού ενδιαφέροντας. Το ημερήσιο φως δείχνει τον κήπο όπως είναι στην πραγματικότητα ενώ ο νυχτερινός φωτισμός συνθέτει μαγευτικά σκηνικά στοχεύοντας σε ένα ατελείωτο παιχνίδι αισθήσεων και εντυπώσεων.

 

Οι βασικοί παράγοντες που καθορίζουν το φωτισμό ενός κήπου είναι η ασφάλεια, η άνετη κυκλοφορία, η αισθητική και η οικονομία. Ο φωτισμός ασφαλείας έχει ως στόχο την προστασία της ιδιοκτησίας μας από ανεπιθύμητους επισκέπτες και ζώα και συνήθως τοποθετείται στις εισόδους και εξόδους (περίφραξης και κατοικίας) καθώς και σε κύρια σημεία περιμετρικά του οικοπέδου μας. Ρυθμίζεται να λειτουργεί με τη χρήση φωτοκύτταρων ώστε να μην γίνεται άσκοπη χρήση του και παρέχει τη δυνατότητα σύνδεσής του με συστήματα συναγερμού. Στο πλαίσιο της ασφάλειας εντάσσεται και η ευρύτερη έννοια της άνετης κυκλοφορίας μας μέσα στον κήπο. Στόχος αυτού του φωτισμού είναι η ανάδειξη μονοπατιών και σκαλοπατιών οδηγώντας με προσοχή το κάθε μας βήμα. Συστήνεται η διακριτική έντασή του να έχει κατεύθυνση προς το έδαφος ώστε να διαχέεται ομοιόμορφα στο ύψος του βηματισμού μας χωρίς να ενοχλεί και να θαμπώνει την όρασή μας. Σε αυτό το είδος φωτισμού εντάσσονται και οι φωτιστικές ανάγκες των λειτουργιών που προστίθενται στο χώρο ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, όπου η χαλάρωση, το γεύμα και οι φιλικές επισκέψεις φιλοξενούνται κυρίως στο χώρο του κήπου. Γι’ αυτό το λόγο περιμετρικό ή συγκεντρωτικό έντονο φωτισμό μπορούμε να έχουμε γύρω από χώρους μπάρμπεκιου (barbeque), κιόσκια, υπαίθρια μπαρ και καθιστικά, όπου οι δημιουργικές μας δραστηριότητες απαιτούν τη βοήθεια καθαρού φωτισμού, για μεγαλύτερη προσοχή και ακρίβεια.

 

Ο διακοσμητικός φωτισμός αποτελεί το βασικό τύπο φωτισμού σε κάθε κήπο. Είναι εκείνος που αναδεικνύει το ύφος και το εκάστοτε ιδιαίτερο στυλ γι’ αυτό απαιτεί μελέτη και γνώσεις που μόνο ένας ειδικός στον τομέα αυτό μπορεί να κατέχει. Η επιπόλαιη και περιττή χρήση φωτιστικών σε τυχαία σημεία μπορεί να αδικήσει αισθητικά το χώρο, υποβιβάζοντας τον και παραμορφώνοντας τα στοιχεία του κτιρίου μας. Οι όγκοι των φυτών, οι μορφές των δέντρων, τα χρώματα των λουλουδιών και των καρπών, καθώς και οι υφές των φυλλωμάτων και των κορμών αποκτούν άλλη διάσταση κάτω από το γλυκό νυχτερινό φωτισμό. Τοποθετήστε μικρές φωτεινές πηγές σε κλαδιά και ψηλά σημεία δημιουργώντας την ψευδαίσθηση των αστεριών ή πειραματιστείτε με το σκηνικό σας, τοποθετώντας φωτιστικά πίσω από πυκνά δέντρα, θάμνους και κρυφές διακοσμητικές εσοχές.

 

Ιδιαίτερο αποτέλεσμα αποδίδει και η εικαστική καθαρά τοποθέτηση σποτ δαπέδου δημιουργώντας σχήματα και νοητές διακοσμητικές πορείες. Εάν είστε λάτρεις της θεατρικότητας, συνθέστε το έργο σας βασιζόμενοι στο παιχνίδι των σκιών. Χρησιμοποιήστε πηγές εστιασμένου φωτός τονίζοντας τα ενδιαφέροντα στοιχεία του κήπου σας όπως γλυπτά, κατασκευές και πηγές υγρού στοιχείου. Ο τύπος των φωτιστικών πηγών, η συνδεσμολογία και τα μέτρα αυτοματισμού-ασφάλειας του συστήματος καθώς και η έντεχνη οπτική απόκρυψη των φωτιστικών σωμάτων στο ημερήσιο φως αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία που θα πρέπει να μελετώνται και να εξετάζονται, λαμβάνοντας υπόψην όλες τις παραμέτρους, τις δυνατότητες και τις απαιτήσεις του χώρου μας. Επιλέξτε μικρά και κομψά φωτιστικά σώματα με ουδέτερο και αδιάφορο χρωματισμό στο ηλιακό φως και τοποθετήστε τα σε σημεία που να καλύπτονται διακριτικά ώστε να μην αποτελούν παραφωνία προσβάλλοντας την εικόνα του κήπου μας κατά τη διάρκεια  της ημέρας.

 

Για εντυπωσιακότερα αποτελέσματα χρησιμοποιήστε οπτικές ίνες στον κήπο σας, ιδιαίτερα αν περικλείει μέσα του έντονα το υγρό στοιχείο σε μορφή λίμνης, πισίνας, πηγής ή συντριβανιού. Πρόκειται για μια ασφαλή επιλογή καθώς δεν θερμαίνονται οι πηγές τους αφού δεν φέρουν ηλεκτρισμό και δίνουν τη δυνατότητα ελέγχου-χειρισμού τους από το εσωτερικό της οικίας σας. Σας προσφέρουν ακόμη την επιλογή εναλλαγής χρωματισμών, αλλάζοντας την εικόνα του χώρου σας ανάλογα με την εποχή, την ιδιαιτερότητα της κάθε στιγμής ή τη διάθεσή σας. Σε χώρους όπου δεν έχει μελετηθεί η σωστή ηλεκτρολογική εγκατάσταση τη λύση στο φωτισμό δίνουν τα ηλιακά φωτιστικά, τα οποία είναι επαναφορτιζόμενα, αποθηκεύοντας ηλιακή ενέργεια μέσω ενός μικροσκοπικού φωτοβολταϊκού πάνελ που διαθέτουν στο εσωτερικό τους. Τοποθετούνται εύκολα και γρήγορα όπου και όποτε το επιθυμείτε, όμως λόγω του σχετικά ακριβούς κόστους της αγοράς τους δεν προτείνονται για την κάλυψη όλου του κήπου άλλα μόνο για σημεία που δεν καλύπτονται από το συμβατικό σύστημα φωτισμού.

 

Το φως είναι ο παράγοντας εκείνος, που μετατρέπει όλες τις εικόνες και τις εντυπώσεις μας από ένα χώρο σε αισθήματα. Είναι ένας σημαντικός συναισθηματικός καταλύτης. Γι’ αυτό η χρήση και η αξιοποίησή του έχει ιδιαίτερη σημασία για την ανάδειξη των εξωτερικών μας χώρων. Δημιουργήστε λοιπόν έναν κόσμο γύρω από το σπίτι σας, όπου η νύχτα δεν θα έχει πια τίποτα να ζηλέψει από τη μέρα.

 

 

Μαρία Μπάτσαλα

Διακοσμήτρια εσωτερικών και εξωτερικών χώρων