Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Παζλ! Μια εικόνα σε χίλια κομμάτια!

/Images/Articles/Πάζλ_1.jpg
/Images/Articles/Πάζλ_2.jpg
/Images/Articles/Πάζλ_3.jpg

Τι να βάλω σε αυτόν τον τοίχο; Μια ερώτηση που κάνουμε όλοι όταν πια τα έπιπλα έχουν μπει στο μέρος τους και πρέπει να ασχοληθούμε με την περαιτέρω διακόσμηση…. Η αλήθεια είναι πως οι προτάσεις είναι πολλές: Καθρέφτες, πίνακες, εικαστικές συνθέσεις, ταπετσαρίες. Υπάρχει όμως και ένας τρόπος για να “διακοσμήσετε-διασκεδάζοντας” και μάλιστα με όλη την οικογένεια. Τα παζλ!

 

Από το 1760, που έκαναν την εμφάνιση τους στην Ευρώπη, άλλαξαν πολλά. Τότε ο παγκόσμιος χάρτης εφαρμοζόταν πάνω σε ξύλο και κοβόταν σε μικρά κομματάκια, σαν μια μικρή σπαζοκεφαλιά για συναρμολόγηση από τους μικρούς μαθητές… Σήμερα τα κομματάκια αυτά παράγονται κατά εκατομμύρια από τις πιο γνωστές εταιρείες παιχνιδιών! Με τα χρόνια το παζλ καθιερώθηκε σαν ένα από τα πιο αγαπημένα παιχνίδια. Ένα παιχνίδι που μπορεί να συμβάλει και στη διακόσμηση του χώρου σας!

 

Το αποτέλεσμα των σύγχρονων παζλ είναι ιδιαίτερα φινιρισμένο. Κάθε κομμάτι έχει μοναδικό σχήμα, μιας και όλη η σχεδίαση των κομματιών γίνεται στο χέρι, και το τελείωμα του είναι τέτοιο που δεν έχει ανασηκώσεις και ξέφτια. Ότι πρέπει δηλαδή για να γίνει ένας εναλλακτικός πίνακας!

 

Ανάλογα με το δωμάτιο που θέλετε να διακοσμήσετε προσφέρονται πολλές επιλογές σε θέματα. Σε ένα σαλόνι συνηθίζονται εικόνες από τοπία, νεκρή φύση, αντιγραφές από γνωστούς πίνακες μοντέρνας ή κλασικής περιόδου, αφηρημένα θέματα με έντονες χρωματικές παραλλαγές κ.α. Για το χώρο της κουζίνας επιλέξτε θέματα που έχουν να κάνουν με τις πρώτες ύλες του φαγητού π.χ. ένα καλάθι με φρούτα και λαχανικά. Για τα παιδικά υπνοδωμάτια προτιμήστε ήρωες της Ντίσνεϋ, φιγούρες από παραμύθια, χάρτες. Τέλος, για το συζυγικό δωμάτιο μπορείτε να επιλέξετε φωτογραφίες από ταξίδια ή ακόμη και από το γάμο σας. Ναι καλά διαβάζετε… Δικές σας φωτογραφίες μπορούν να μετατραπούν σε παζλ σε ένα «ενημερωμένο» φωτογραφείο της γειτονιάς σας!

 

Χρωματικά ένα παζλ πρέπει να «ταιριάξει» με το χώρο που τοποθετείται. Σε ένα δωμάτιο με λευκούς τοίχους και διακόσμηση σε απαλούς τόνους το πιθανότερο είναι πως ένα παζλ με έντονες χρωματικές αντιθέσεις θα μοιάζει ξένο. Αντίστοιχα πάλι σε ένα σπίτι με τοίχους σε έντονα χρώματα μπορούμε να επιλέξουμε ένα θέμα με έντονες αντιθέσεις, έχοντας πάντα στο μυαλό μας ότι πρέπει να υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ τους. Για παράδειγμα, σε έναν κίτρινο τοίχο μπορούμε να βάλουμε ένα παζλ που απεικονίζει ένα βάζο με λουλούδια με πάρα πολλά χρώματα, μέσα σε αυτά όμως και πολλές αποχρώσεις του κίτρινου.

 

Όταν θα έρθει η στιγμή να καδράρετε το παζλ περάστε το πρώτα με μια κολλητική ουσία για σταθερότητα. Η κόλλα αυτή πωλείται στα μαγαζιά με παζλ και στα βιβλιοπωλεία. Είναι δοκιμασμένη και δεν αλλοιώνει καθόλου τη γυαλιστερή υφή του παζλ.

 

Επιλέξτε για τα παζλ σας διακριτικές κορνίζες. Φροντίστε να μην ξεπερνούν το φάρδος του ενάμιση εκατοστού, όσο περίπου είναι το φάρδος του δείκτη του χεριού μας, μονόχρωμες και ματ. Αλλά και το κορνιζάρισμα με σκέτο γυαλί, χωρίς πλαίσιο, μπορεί να είναι μια από τις επιλογές σας!

 

5 ακόμη πράγματα για τα παζλ:

 

1. Τα πιο συνηθισμένα «μεγάλα» παζλ στο εμπόριο είναι αυτά των 1000-2000 κομματιών.

 

2. Στην αγορά υπάρχει και παζλ με 25.000 κομμάτια… Για τους φανατικούς του «σπορ»!

 

3. Στα παζλ καλής ποιότητας τα κομμάτια εφαρμόζονται χωρίς ιδιαίτερη πίεση. Αν λοιπόν κάτι δεν «κουμπώνει», δεν επιμένουμε.

 

4. Το πρώτο παζλ με τη μορφή που το ξέρουμε σήμερα έκανε την εμφάνιση του το 1900.

 

5. Όσο κι αν δεν θέλετε να το πιστέψετε… Χαμένο κομμάτι δεν υπάρχει! Όλα ελέγχονται εξονυχιστικά πριν μπουν στο κουτί. Πρέπει απλά να κοιτάξετε λίγο καλύτερα…!

 

 

Κυριακίδου Έλσα

Designer