Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Εξωτερικός χώρος / ΚΗΠΟΣ-ΒΕΡΑΝΤΑ-ΜΠΑΡΜΠΕΚΙΟΥ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Φυσικό γκαζόν και σπορά

/Images/Articles/Σπορά_γκαζόν_2.jpg
/Images/Articles/Σπορά_γκαζόν_3.jpg
/Images/Articles/Σπορά_γκαζόν_4.jpg
/Images/Articles/Σπορά_γκαζόν_1_crop.jpg

Όπως ένας ζωγράφος δημιουργεί δίνοντας μορφή και χρώμα στις σκέψεις του πάνω στο πολύτιμο τελάρο του έτσι και το γκαζόν ενός κήπου αποτελεί τον ιδανικό καμβά για να αναδειχθεί ο λοιπός διάκοσμος του εξωτερικού σας χώρου. Λουλούδια, θάμνοι, δέντρα και κατασκευές αποτελούν όμορφες πινελιές με χρώμα σε ένα άρτια οργανωμένο καταπράσινο φόντο. Ένας μελετημένος και καλοσυντηρημένος χλοοτάπητας δίνει την αίσθηση της τάξης, της οργάνωσης και πάνω απ’ όλα της φροντίδας και της καθαριότητας. Αν κι εσείς επιθυμείτε αυτή την εικόνα για τον κήπο σας τότε μπορείτε να χαρίσετε στο χώρο σας το ιδανικό φυτικό υπόβαθρο που του αρμόζει.

 

Το φυσικό γκαζόν είναι αποτέλεσμα σποράς, υπομονής και καρπός πολύ μεγάλης υπομονής. Η σπορά του είναι μια διαδικασία στην οποία θα πρέπει να προβαίνουμε αφού έχουν μελετηθεί αρχικά όλοι οι παράγοντες που θα επηρεάσουν τη βλάστηση και την εξέλιξη των σπόρων, καθώς και η χρήση για την οποία προορίζεται ο χλοοτάπητας. Θα πρέπει λοιπόν να εργαστούμε σε πρώτο στάδιο στην προετοιμασία του εδάφους που πρόκειται να δεχθεί τη νέα σπορά. Ξεκινήστε με ένα σωστό φρεζάρισμα που θα «σπάσει» τη σκληρή υφή του εδάφους σας βγάζοντας στην επιφάνεια μεγάλες πέτρες και παλιές ρίζες, αναδεικνύοντας την κατάσταση της υποδομής του χώματος σας. Σε περιπτώσεις που το χώμα του κήπου σας δεν είναι καλό και είναι φτωχό σε θρεπτικά στοιχεία το αντικαθιστούμε με νέο ή το εμπλουτίζουμε με τη βοήθεια οργανικής (κοπριά, κομπόστ) ή ανόργανης (χημικές ουσίες) λίπανσης και στη συνέχεια επιχειρούμε ξανά τη διαδικασία του φρεζαρίσματος ώστε να αναμειχθεί σωστά η νέα μας πρώτη ύλη (χώμα). Εάν επιλέξετε να γίνει τοποθέτηση αυτόματου ποτισμού αυτή είναι η ιδανική στιγμή  ανοίγοντας τα απαιτούμενα χαντάκια που θα τοποθετηθούν οι σωλήνες και οι εκτοξευτήρες. Στη συνέχεια ισοπεδώστε το έδαφος με τη βοήθεια τσουγκράνας για να γίνει τελείως επίπεδο ή να έχει την απαιτούμενη κλίση για τις περιπτώσεις τοποθεσιών που χρειάζεται αποδοτικότερη αποστράγγιση.

 

Αφού αυλακώσετε το έδαφος με τη χρήση πιρούνας, εργαζόμενοι πάντοτε προς μια κατεύθυνση, προχωρήστε στη διαδικασία της σποράς που αποτελεί μείγμα διαφόρων ποικιλιών από θερμόφιλα και ψυχρόφιλα είδη χλόης. Εάν δεν έχει προηγηθεί καλός εμπλουτισμός του εδάφους μας σε θρεπτικά στοιχεία (άζωτο, κάλιο, φώσφορος, μαγνήσιο, σίδηρος) με τη μορφή γενικής λίπανσης, οργανικής ή ανόργανης, ρίξτε πρόσθετο λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης (κοκκώδη μορφή) για να βοηθήσετε τη σωστή ανάπτυξη του χλοοτάπητα σας. Μεγάλος εχθρός των σπόρων είναι τα μυρμήγκια. Γι’ αυτό το λόγο τοποθετήστε στις αυλακώσεις κάποιο εντομοκτόνο σε μορφή σκόνης ώστε να τα αποτρέψετε από το να φάνε την πολύτιμη πρώτη σας ύλη. Ο σπόρος σκεπάζεται με τη διαδικασία του «σταυρώματος» δηλαδή το πέρασμα της πιρούνας με αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη της αυλάκωσης και στη συνέχεια για να προσαρτηθεί απόλυτα η σπορά στο έδαφός μας, ισοπεδώνουμε το χώρο με ένα κύλινδρο. Αμέσως μόλις φτάσουμε στο τέλος της διαδικασίας της σποράς προβαίνουμε σε ένα πολύ καλό πότισμα. Οπλιστείτε με υπομονή και φροντίστε να μην πατηθεί η επιφάνεια από το πρώτο πότισμα μέχρι και το πρώτο κούρεμα (4-5 εκ.) γιατί κάθε πατημασιά θα οδηγήσει σε κενό στη συνολική επιφάνεια του γκαζόν, το οποίο θα πρέπει να μπαλώσουμε με την τεχνική της επισποράς. Μια τεχνική που ουσιαστικά απευθύνεται στη διόρθωση του χλοοτάπητα σε περιπτώσεις τοπικής αποτυχίας της σποράς. Η διαδικασία είναι η ίδια με εκείνη της σποράς απλά τελείται σε μικρότερη επιφάνεια και απαιτεί μεγάλη προσοχή ώστε να μην πληγωθεί η πρόσφατη νέα βλάστηση που περιβάλει την κενή μας περιοχή. Σημαντικό είναι να θυμάστε πάντα ότι η ιδανικότερη εποχή για σπορά θεωρείται η άνοιξη που επικρατούν ήπιες θερμοκρασίες και ο σπόρος μας δεν θα κινδυνεύει από καύσωνα ή παγετό. Μοναδικό σας χρέος πια είναι η προστασία (συμπληρωματική λίπανση, ξεχορτάριασμα), η φροντίδα (πότισμα, κούρεμα, αερισμός) και η καθαριότητα ώστε να διατηρείται πάντα το γκαζόν σας σε άριστη και υγιή κατάσταση.

 

Ακολουθήστε βήμα προς βήμα τις εργασίες που απαιτούνται για την προετοιμασία και την εφαρμογή ενός σωστού και μελετημένου τρόπου σποράς και να είστε σίγουροι ότι τα νέα σας βλαστάρια θα δημιουργήσουν ένα καταπράσινο σύνολο αντάξιο των προσδοκιών σας.

 

 

Μαρία Μπάτσαλα

Διακοσμήτρια εσωτερικών και εξωτερικών χώρων