Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Εξωτερικός χώρος / ΚΗΠΟΣ-ΒΕΡΑΝΤΑ-ΜΠΑΡΜΠΕΚΙΟΥ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Επιλέγοντας τα κατάλληλα φυτά για τον κήπο

/Images/Articles/Επιλογή_φυτών_2.JPG
/Images/Articles/Επιλογή_φυτών_3.jpg
/Images/Articles/Επιλογή_φυτών_4.jpg
/Images/Articles/Επιλογή_φυτών_5.jpg
/Images/Articles/Επιλογή_φυτών_1.jpg

 

Η επιλογή των σωστών φυτών για τη σύνθεση ενός κήπου, όπως και για των πιο κατάλληλων θέσεων για την τοποθέτησή τους αποτελεί μια πολύ σημαντική διαδικασία καθώς τα φυτά αποτελούν το κύριο συστατικό ενός κήπου. Η τοποθέτηση τους θα πρέπει να γίνεται στο τέλος μετά από μια ολοκληρωμένη μελέτη, η οποία θα μας έχει υποδείξει τα είδη εκείνα που μπορεί να φιλοξενήσει ικανοποιητικά ο χώρος μας σύμφωνα με τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτόν (έδαφος, κλίμα, μικροκλίμα, προσανατολισμός, πηγές νερού), εκείνα τα οποία επιθυμούμε να εγκαταστήσουμε για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων αναγκών (λειτουργική αξία) καθώς και εκείνα στην φροντίδα των οποίων κρίνουμε ότι είμαστε ικανοί να ανταπεξέλθουμε σωστά.

 

Ορισμένα φυτά καταφέρνουν να επιζούν σε μεγάλη ποικιλία συνθηκών (διάφοροι εδαφικοί τύποι, ποικίλα ποσοστά υγρασίας) και η τοποθέτησή τους μπορεί να τελεσθεί άφοβα σε πολλές περιοχές καθώς προσαρμόζονται πολύ εύκολα, ενώ άλλα παρουσιάζουν ποικίλες-εξεζητημένες απαιτήσεις και αδυναμία προσαρμοστικότητας, γεγονός που τα καθιστά καλλιεργήσιμα μόνο σε λίγες περιοχές. Ο βασικότερος παράγοντας που επηρεάζει την επιλογή ενός φυτού είναι το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή. Θερμοκρασίες, συχνότητα βροχοπτώσεων, διάρκεια ηλιοφάνειας και σφοδρότητα των ανέμων θα πρέπει όλα να συμπεριληφθούν στον μεγάλο κατάλογο των κλιματικών συνθηκών ώστε να επιλεχθούν τα ιδανικά είδη που θα αποκτήσουν μια υγιή ανάπτυξη και δεν θα οδηγηθούν προς το μαρασμό και την αποξήρανση. Στην Ελλάδα, μια χώρα με έντονα μεσογειακό κλίμα, τα είδη των φυτών που αρμόζουν σε έναν κήπο είναι κυρίως τα μεσογειακά φυτά (ελιές, λεμονιές, κερασιές, αμυγδαλιές, παιόνιες, θυμάρι, λεβάντα, πασχαλιές, τριανταφυλλιές, γεράνια, μπουκαμβίλιες) που ευδοκιμούν, προσαρμόζονται και εναρμονίζονται άψογα με το υπόλοιπο τοπίο. Οι προσπάθειες για καλλιέργεια τροπικών, εξωτικών και λοιπών ξενόφερτων φυτών μπορεί να θεωρείται όμορφη σαν ιδέα, όμως η εφαρμογή της δεν εγγυάται δυστυχώς τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

 

Οι εδαφολογικές απαιτήσεις ενός φυτού παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξή του αφού το χώμα του κήπου μας είναι εκείνο που θα το φιλοξενήσει και θα το εφοδιάσει με τα απαραίτητα συστατικά του καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Έτσι ανάλογα με την περιεκτικότητά του εδάφους μας σε βασικά θρεπτικά συστατικά (άζωτο, νάτριο, κάλιο, φώσφορος), σε ιχνοστοιχεία, σε άλατα και σε οργανικές ουσίες, επιλέγονται τα πιο κατάλληλα φυτά. Η σύσταση του εδάφους ορίζεται πλέον ως ένας ευμετάβλητος παράγοντας αφού η ποσοτική ύπαρξη του κάθε απαραίτητου συστατικού μπορεί να ενισχυθεί άμεσα με την ανανέωση-αντικατάσταση του κηπαίου μας χώματος με νέο ή να εμπλουτιστεί με την προσθήκη ανόργανων (λίπανση) ή οργανικών ουσιών.

 

Ο προσανατολισμός του κήπου μας θα κρίνει και τα είδη των φυτών που μπορούν να φιλοξενηθούν στην αγκαλιά του. Ένας κήπος που λόγω θέσης στερείται την ηλιακή ακτινοβολία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελείται από φυτά που η ανάπτυξή τους εξαρτάται κυρίως από την διαρκή έκθεσή τους στο δυνατό ηλιακό φως (πασχαλιές). Ο παράγοντας της υγρασίας έχει πολύ μεγάλη σημασία καθώς είναι εκείνος που θα ορίσει αν στο χώρο μας θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά υδρόφυτα (νούφαρα, εφυδατικά φυτά, ιτιές, σήμιδες), μεσουγρόφυτα (πεδινή και ορεινή φτελιά, ίταμος, υψηλή φράξος, λεύκες), μεσόφυτα (λευκή ελάτη, οξιά, καστανιά, καρυδιά, σφένδαμος, βαλκανική πεύκη, φικύρα, αγριοκερασιά), μεσοξηρόφυτα (πλατύφυλλος δρυς, κεφαλληνιακή ελάτη), ξηρόφυτα (μαύρη πεύκη, κουκουναριά, κυπαρίσσι, πρίνος) ή  ακόμη και κάποιοι συνδυασμοί αυτών των κατηγοριών. Τα αποθέματα νερού θα παίξουν αποφασιστικό ρόλο στα φυτά που θα τοποθετηθούν, τα οποία θα οφείλουν να καλύπτουν την ανάγκη του ποτίσματος  τους σύμφωνα με τις δυνατότητες της εκάστοτε περιοχής.

 

Ένα φυτό μπορεί να εξυπηρετεί το χώρο του κήπου έχοντας δυο όψεις: την καλλωπιστική και τη λειτουργική. Η καλλωπιστική του αξία αφορά την ποικιλία σε μορφές, σχήματα, όγκους, ύψη και χρώματα καθώς και στην ορθή ποσοτική και συνδυαστική τους σύνθεση μέσα σε έναν κήπο. Ενώ η λειτουργική του αξία εξυπηρετεί τις ανάγκες του χώρου για σκίαση, περίφραξη, διαχωρισμού τομέων, προστασία από διάβρωση, ηχορύπανση και υγρασία. Γι’ αυτούς τους λόγους επιλέγουμε τα φυτά μας (δέντρα, θάμνους, αναρριχώμενα) σύμφωνα με τη χρήση για την οποία τα προορίζουμε, είτε τοποθετούνται ως αυτοτελείς μονάδες είτε ως μέλη ενός χρήσιμου και όμορφου συνόλου (μπορντούρες). Η μακροβιότητα θα παίξει μεγάλο ρόλο στην επιλογή ενός είδους και κυρίως στην κατηγορία των δέντρων, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που επιθυμούμε μια επιβλητική παρουσία σε βάθος χρόνου, ενώ εξίσου σημαντικό στοιχείο αποτελεί και η διάρκεια ανθοφορίας και καρποφορίας ορισμένων ειδών που θα επιθυμούσαμε πιθανόν να στολίζουν το χώρο μας φορτωμένα με άνθη και καρπούς όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του έτους. Τα καρποφόρα φυτά, τα λαχανικά και τα βότανα αποτελούν κατηγορίες φυτών που η τοποθέτησή τους συνδυάζει το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Είναι είδη που αξίζει να υιοθετήσουμε στον κήπο μας καθώς τον ομορφαίνουν ενώ ταυτόχρονα μας χαρίζουν μοναδικές και ιδιαίτερες γεύσεις.

 

Όμως δεν αρκεί μόνο να επιλέξουμε τα φυτά που επιθυμούμε, πρέπει να περιοριστούμε και σε εκείνα για τα οποία έχουμε το διαθέσιμο χρόνο, ώστε να τα φροντίσουμε επαρκώς για να έχουν μια σωστή και υγιή ανάπτυξη. Μελετούμε λοιπόν τις απαιτήσεις συντήρησης του κάθε φυτού ξεχωριστά και στη συνέχεια επιλέγουμε τα είδη που θα καταφέρουν να προσαρμοστούν με όσα εμείς μπορούμε να τους προσφέρουμε.

 

Επιλέξτε τα φυτά του κήπου σας ανάλογα με τις δυνατότητες του χώρου σας και σύμφωνα πάντα με τις προσωπικές σας επιθυμίες και προσδοκίες. Μελετήστε προσεκτικά τον κάθε παράγοντα που μπορεί να επηρεάσει ή να αναιρέσει την κάθε σας επιλογή και καταλήξτε στις ιδανικότερες αποφάσεις γιατί εκείνες είναι που θα σας οδηγήσουν στη άψογη σύνθεση ενός αρμονικά ισορροπημένου φυτικού παραδείσου.

 

 

 

Μαρία Μπάτσαλα

Διακοσμήτρια εσωτερικών και εξωτερικών χώρων

 

 

 

 

 

Οι φωτογραφίες προέρχονται από:

http://www.bulgarianbuildingservices.com

http://maggiesfarm.anotherdotcom.com

http://www.gardenplants.us

http://www.rhs.org.uk

http://www.wentworthcastle.org