Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Εξωτερικός χώρος / ΚΗΠΟΣ-ΒΕΡΑΝΤΑ-ΜΠΑΡΜΠΕΚΙΟΥ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Xρήσιμες συμβουλές για τις αρχές σχεδίασης κήπου

/Images/Articles/Διαμόρφωση_κήπου_1.jpg
/Images/Articles/Διαμόρφωση_κήπου_2.jpg
/Images/Articles/Διαμόρφωση_κήπου_3.jpg
/Images/Articles/Διαμόρφωση_κήπου_4.jpg

 

Ο σχεδιασμός και η διαμόρφωση ενός κήπου στηρίζεται πάντοτε σε μια κυρίαρχη ιδέα η οποία θα αποτελέσει τον πυρήνα έμπνευσης του και φυσικά το θεμέλιο λίθο για τη συνολική αντιμετώπιση και διάρθρωση αυτού του νέου χώρου. Για να προχωρήσετε λοιπόν στο σχεδιασμό και έπειτα στην κατασκευή του θα πρέπει αρχικά να ληφθούν υπόψη όλοι οι παράγοντες που θα καθορίσουν και θα επηρεάσουν τη διαδικασία μελέτης. Το περιβάλλον που θα υποδεχθεί τον κήπο σας όπως και εσείς έχετε κάποιες ανάγκες-απαιτήσεις που χρήζει να προβλεφθούν και να ικανοποιηθούν. Ιεραρχήστε και ταξινομήστε τις προϋποθέσεις που θέλετε να πληρεί ο νέος σας χώρος συμπεριλαμβάνοντας και όλους τους παράγοντες από τους οποίους θα εξαρτηθεί άμεσα η πορεία του έργου, μα και το επιθυμητό τελικό αποτέλεσμα.

 

Οι εδαφολογικοί, οι κλιματικοί και οι μικροκλιματικοί παράγοντες είναι κατά κύριο λόγο εκείνοι που αποτρέπουν ή προτρέπουν, που περιορίζουν ή ελευθερώνουν και ανέχονται ή επιβάλουν συγκεκριμένες λύσεις. Αυτοί είναι που θα κρίνουν καθοριστικά την επιλογή των φυτών σας μα και την πορεία τους στο πέρασμα των χρόνων. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος και της εκάστοτε περιοχής όπως το κλίμα, το μικροκλίμα, τα αποθέματα νερού και η ποιότητά του καθώς και το είδος του εδάφους-υπεδάφους χρήζουν προσεκτικής μελέτης ώστε θέτοντας τις στέρεες βάσεις να μπορέσει να συνεχιστεί ρεαλιστικά και όχι ουτοπικά η σύνθεση του κήπου σας.

 

Τα ειδικά προβλήματα της ιδιοκτησίας σας όπως το μέγεθος (κλίμακα) της, ο προσανατολισμός της, η πιθανή κλήση του οικοπέδου καθώς και η έκθεσή του σε ακραία καιρικά φαινόμενα, είναι μερικά κύρια αδύνατα σημεία που πρέπει να προσεχθούν από την αρχή για να δοθούν όλες οι απαραίτητες λύσεις. Οι χρήστες και η εποχή κύριας χρήσης του χώρου αποτελούν επίσης ερωτήματα που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη σχεδίαση ενός κήπου. Ένας μοναχικός ιδιοκτήτης, ένα ζευγάρι, μια οικογένεια, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι συγγενείς, οι φίλοι και τα κατοικίδια είναι κάποιες μονάδες ή σύνολα πιθανών χρηστών όπου ο καθένας έχει διαφορετικές ανάγκες και προσδοκίες από το χώρο ενός κήπου. Όσον αφορά το χρονικό διάστημα χρήσης του κήπου από τους ιδιοκτήτες υπάρχει η διάκριση του σε εκείνους που χρησιμοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, σε όσους μας φιλοξενούν κάθε σαββατοκύριακο ή κατά διαστήματα καθώς και σε αυτούς που επισκεπτόμαστε μόνο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μας διακοπών. Η διάκριση αυτή θα κρίνει κατά κύριο λόγο τα φυτά που θα επιλέγουν και θα ορίσει τις δραστηριότητες που θα συμπεριλάβει ο χώρος έτσι ώστε να ανταπεξέρχεται ιδανικά στην εκάστοτε συχνότητα χρήσης του.

 

Αφού ληφθούν υπόψη όλοι οι βασικοί παράγοντες που αποτελούν τον τομέα της μελέτης, τότε επόμενο βήμα αποτελεί ο σχεδιασμός και η σύνθεση του χώρου. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποφασισθεί και η κεντρική ιδέα του νέου σας κήπου η οποία θα κριθεί από την προσωπική σας αισθητική αναζήτηση, Θα πρέπει να αποφασίσετε εάν αναζητάτε μια ελεύθερη ή μια γεωμετρική και συμμετρική διάταξη, μια ρομαντική ατμόσφαιρα ή μια άκρως εξωτική εμφάνιση. Τη ζωντάνια στη μορφή του κήπου που θα προτείνετε, θα δώσουν κυρίως τα φυτά που θα επιλέξετε, τα οποία εξαρτώνται άμεσα από τα εδαφικά, κλιματικά και μικροκλιματικά χαρακτηριστικά του χώρου, την τοποθεσία του, το στυλ που επιθυμείτε να έχει ο κήπος, το χρόνο που θα αφιερώνετε στη φροντίδα του καθώς και από τις προσδοκίες σας από αυτά. Τα είδη των φυτών που προτείνονται για τοποθέτηση σε κηπευτικούς χώρους δεν έχουν περιορισμούς καθώς μπορεί να είναι φυλλοβόλα-αειθαλή, εποχικά, καλλωπιστικά, θάμνοι, αναρριχώμενα, εσπεριδοειδή, φοινικοειδή, παχύφυτα, αρωματικά και λαχανικά.

 

Μετά τη μελέτη της επιλογής του φυτικού διάκοσμου και λίγο πριν αποφασίσετε για τα σκληρά διακοσμητικά υλικά του κήπου σας θα πρέπει να δημιουργήσετε μια λίστα όπου θα αριθμείτε τις λειτουργίες που θα θέλατε να φιλοξενεί ο νέος σας χώρος. Παιδικό παιχνίδι, φιλικές και οικογενειακές συνεστιάσεις (ψησταριά, τραπέζι φαγητού, καθιστικό), πισίνα, περιορισμένη αθλητική δραστηριότητα (μπάσκετ, βόλεϊ) και κυκλοφορία κατοικίδιων είναι μόνο μερικές από τις πιο συνήθεις δραστηριότητες οι οποίες υιοθετούνται από ένα καλοσχεδιασμένο εξωτερικό σύνολο. Η διακοσμητική σας διάθεση θα πρέπει να αξιοποιηθεί ακόμη μια φορά καθώς αυτό το σημείο σχεδιασμού αφορά τα σκληρά υλικά, τις επενδύσεις και τις κατασκευές που θα τοποθετηθούν και θα εξυπηρετήσουν βασικές λειτουργικές και αισθητικές ανάγκες του κήπου. Πέργκολες, πλακοστρώσεις, λίθινες κατασκευές (τοιχία, σκαλοπάτια), φυτοδοχεία, βράχοι, λίμνες, κρήνες, καταρράκτες, συντριβάνια και γλυπτά καλούνται να χαρίσουν στον χώρο σας την ιδιαιτερότητα και τη μαγεία που επιθυμείτε.

 

Αφού αποφασίσετε λοιπόν για όλα τα στοιχεία που θα θέλατε να εντάξετε, καταλήξτε στην ποσοστιαία κατανομή τους στην επιφάνεια του χώρου σας έχοντας ως γνώμονα την εξασφάλιση ισορροπίας και αρμονίας σε όλο το σύνολο. Ο ορισμός χρονοδιαγράμματος της κατασκευής του κήπου σας κρίνεται αναγκαίος ώστε να γίνει σωστή οργάνωση του χρόνου και ιεραρχική τήρηση των απαραίτητων εργασιών του. Τελικό στάδιο αποτελεί η μελέτη ενός προϋπολογισμού κόστους κατασκευής και διαθέσιμων κεφαλαίων καθώς είναι τα στοιχεία εκείνα που θα κρίνουν κατά κύριο λόγο την ποιότητα του έργου και όλων των επιλογών που τον χαρακτηρίζουν. Περιορισμένη οικονομική δυνατότητα οδηγεί σε απλούστερες λύσεις, συμβιβασμούς και κατώτερα ποιοτικά υλικά ενώ η ύπαρξη οικονομικής άνεσης μπορεί εύκολα να μεταφραστεί σε εντυπωσιακά αποτελέσματα με ποιότητα, άνεση και μεγάλη διάρκεια ζωής.

 

Προτού προβείτε στην κατασκευή του κήπου σας, απλά δημιουργήστε έναν κατάλογο που θα περιλαμβάνει όλα τα θέλω σας καθώς και τις δυνατότητες του χώρου σας. Δώστε λύσεις στα προβλήματα που ανακύπτουν από τη μελέτη, συμβιβαστείτε, τολμήστε, προνοήστε και συγκεντρώστε χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές ώστε να διαμορφώστε ένα χώρο που θα είναι μελετημένος-προσεγμένος  ακόμη και στην παραμικρή του λεπτομέρεια.

 

 

Μαρία Μπάτσαλα

Διακοσμήτρια εσωτερικών και εξωτερικών χώρων

 

 

 

 

 

 

Οι φωτογραφίες είναι από:

http://www.riversidehousechiangmai.com

http://farm2.static.flickr.com

http://www.trishleachgardendesign.co.uk