Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Εξωτερικός χώρος / ΚΗΠΟΣ-ΒΕΡΑΝΤΑ-ΜΠΑΡΜΠΕΚΙΟΥ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Βήματα διαμόρφωσης ενός κήπου

/Images/Articles/Διαμόρφωση_κήπου_1.jpg
/Images/Articles/Διαμόρφωση_κήπου_2.jpg

 

Η κατασκευή ενός κήπου είναι μια μικρή καλλιτεχνική επέμβαση στο γενικότερο «είναι» του περιβάλλοντος χώρου. Είναι μια μικρή πινελιά στον τεράστιο πίνακα της φύσης. Γι’ αυτό το λόγο αφού μελετηθούν όλοι οι βασικοί παράγοντες που θα κρίνουν την τοποθεσία ως πρόσφορη ή μη επαρκής για τη συντήρηση ενός κήπου, θα πρέπει να συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το χώρο ώστε να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις που θα κρίνουν το είδος, το ύφος και την ποιότητα του νέου μας κήπου. Εξετάζουμε τι μας προσφέρεται (έδαφος, κλίμα, μικροκλίμα, νερό, προσανατολισμός), συγκεντρώνουμε τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες μας και αφού τα ζυγίζουμε σωστά προβαίνουμε στις αναγκαίες υποχωρήσεις-συμβιβασμούς ώστε να ολοκληρωθεί η καταγραφή της κεντρικής ιδέας και της μελέτης της διαμόρφωσης του κήπου.

 

Όταν το σχέδιο είναι πλέον έτοιμο και οργανωμένο στην παραμικρή του λεπτομέρεια τότε έχει φθάσει πλέον η στιγμή για τη μετάβασή μας στην κρίσιμη φάση της πράξης. Οι ιδέες, τα λόγια, τα σχέδια και τα «θέλω» θα πρέπει να αρχίσουν να αποκτούν υλική υπόσταση, μορφή, σχήμα και σύνθεση. Για να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα ενός άριστα οργανωμένου και όμορφου κήπου θα πρέπει να ακολουθηθεί πιστά μια διαδοχική σειρά εργασιών, που αφορούν αρχικά στην βασική υποδομή του χώρου μας, όπως είναι η εκσκαφή του εδάφους και ο καθαρισμός των βραχωδών περιοχών. Θα πρέπει το χώμα μας να απαλλαχθεί από κάθε είδους σαπισμένα οργανικά υλικά (ρίζες), πέτρες, βράχους ή λοιπά μη βιοδιασπώμενα απορρίμματα (λάστιχα, πλαστικά), ώστε καθαρό πλέον και ανανεωμένο να μπορεί να ετοιμασθεί κατάλληλα για να υποδεχθεί τη νέα καλλιέργεια. Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει γενικός καθαρισμός του χώρου από λοιπά αδρανή και οικοδομικά υλικά. Στο νέο «ισοπεδωμένο» τοπίο έφθασε η στιγμή να «χτίσουμε» ξανά από την αρχή. Προχωρώντας θα πρέπει να ασχοληθούμε με την εγκατάσταση υπογείων διόδων (καναλιών) κάτω από τα φυτά, με τις πλακοστρώσεις, τα τοιχία για τη διακλάδωση– δικτύωση των καλωδίων και των σωληνώσεων υπογείων συστημάτων άρδευσης και φωτισμού, που είναι ένα από τα κυριότερα βήματα κατά την κατασκευή ενός κήπου.

 

Συνεχίζοντας τις εργασίες για την βασική υποδομή του χώρου μας σειρά έχει η επιχωμάτωσή του με κηπαίο χώμα, δηλαδή η ανανέωση του εδάφους μας με χώμα πλούσιο σε οργανικές θρεπτικές ουσίες για να μπορέσει να προσφέρει μετέπειτα στα φυτά μας όλα τα απαραίτητα συστατικά που θα τους εξασφαλίσουν μια σωστή και υγιή ανάπτυξη. Το νέο αυτό χώμα χρήζει μιας τυπικής ελαφριάς συμπίεσης ώστε να μπορέσει να τελεσθεί η διάστρωση και η γενική διαμόρφωση των νέων επιφανειών. Βάσει του σχεδίου της θεωρητικής μελέτης ο χώρος αρχίζει να αποκτά σχήμα και μορφή καθώς τελείται ο πρώτος διαχωρισμός του σε τομείς (καλλιεργήσιμα τμήματα, πλακοστρώσεις, γωνιές νερού, τοιχία). Αυτό το πρωταρχικό στάδιο της βασικής υποδομής ολοκληρώνεται με την εγκατάσταση του πρωτεύοντος συστήματος (τροφοδοτικού) αρδεύσεως.

 

Μετά την ολοκλήρωση του θεμέλιου «μηχανισμού» του κήπου μας θα πρέπει να προχωρήσουμε με τις εργασίες που αφορούν την υποδομή των κηποτεχνικών του έργων, οι οποίες θα συμβάλλουν στην καλλιτεχνική πλέον διάρθρωση και διαμόρφωση του χώρου μας. Η διανομή και η ενσωμάτωση μεταπλαστικών και λιπαντικών ουσιών είναι ένα πολύ σημαντικό στάδιο καθώς από αυτό κρίνεται ο εφοδιασμός της πρώτης μας ύλης (χώματος) με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να μπορέσει να ανταπεξέλθει επαρκώς στις απαιτήσεις των φυτών που θα κληθεί να φιλοξενήσει αργότερα. Μετά τον εμπλουτισμό του εδάφους μας με τη διαδικασία της πρόσθετης λίπανσης σειρά έχει η τελική διάστρωση του χώρου και η ολοκλήρωση της διαμόρφωσης των επιφανειών (χώρος φαγητού, ανάπαυσης, πισίνα, πλακόστρωση, σκληρά υλικά). Η εγκατάσταση ενός δευτερεύοντος αρδευτικού συστήματος θα καλύψει πιθανόν τα κενά που δεν προβλέφθηκαν κατά την μελέτη του υπόγειου δικτύου ή θα ενισχύσει τομείς που έχουν ανάγκη μεγαλύτερων ποσοτήτων νερού. Τώρα πια ο κήπος είναι πανέτοιμος να υποδεχθεί τη νέα σπορά ή φύτευση, καθώς αυτή είναι η ιδανική στιγμή για να τοποθετήσετε τα φυτά που επιθυμείτε στην οριστική τους θέση. Στη συνέχεια προχωρούμε στην τοποθέτηση των βάσεων των φωτιστικών σωμάτων που θα αποτελέσουν αναπόσπαστα στοιχεία του κήπου και θα χαρίσουν στο χώρο αίγλη και ατμοσφαιρική διάθεση με τη θερμότητα του φωτισμού και την ποικιλία των χρωμάτων τους. Εάν επιθυμούμε την ύπαρξη χλοοτάπητα στον κήπο μας αυτή είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για την σωστή εγκατάστασή του. Μετά το πέρας και της τελευταίας φύτευσης προβαίνουμε στην τακτοποίηση των τελευταίων διακοσμητικών μικροπινελιών (υφάσματα, φανάρια, κεριά, μικροκατασκευές, λοιπά διακοσμητικά) ώστε να ολοκληρωθεί άψογα ο πίνακας που αναπαριστά τον κήπο μας.

 

Ολοκληρώνοντας το σκηνικό των ονείρων μας θα πρέπει πάντα να επιχειρούμε μια δοκιμαστική διαχείριση του για ένα διάστημα 2-3 μηνών ώστε να γίνει ο εντοπισμός λαθών, μικροατελειών, παραλήψεων και διόρθωση των τυχόν αποτυχιών. Κάθε προσπάθεια όσο μελετημένη και όσο καλά σχεδιασμένη κι αν είναι πάντα περικλείει την πιθανότητα μικρολαθών, τα οποία πολλές φορές μπορεί να είναι μη προβλέψιμα. Σε λιγότερο από μισό χρόνο θα είμαστε σίγουρα σε θέση να κρίνουμε αν η ατμόσφαιρα του κήπου μας είναι η απόλυτα επιθυμητή και αν όλα βαίνουν σωστά και αρμονικά.

 

Τα βήματα της διαμόρφωσης ενός κήπου είναι εκείνα που θα μας οδηγήσουν από ένα άμορφο ισοπεδωμένο τοπίο στη σύνθεση ενός επίγειου, πράσινου παράδεισου, του προσωπικού μας καταφυγίου και του χώρου των ονείρων μας. Γι’ αυτό το λόγο τα ακολουθούμε πιστά τελώντας την κάθε εργασία προσεκτικά, λαμβάνοντας υπόψη την κάθε παράμετρο και την κάθε απαίτηση, προβλέποντας και την παραμικρή λεπτομέρεια. Όσο πιο προσεκτικά και διορατικά φερθούμε τόσο μικρότερο θα είναι το ποσοστό αποτυχίας στο σύνολο της όμορφης σύνθεσης ενός κήπου. Προχωρούμε αργά με σταθερά και σίγουρα «βήματα» τα οποία θα μας οδηγήσουν στο χώρο που από απλή ιδέα και σκηνικό της φαντασίας μας καταφέραμε πια να είναι ένας υλικός χώρος και ένας όμορφα καλοφτιαγμένος «ζωντανός οργανισμός»

 

 

Μαρία Μπάτσαλα

Διακοσμήτρια εσωτερικών και εξωτερικών χώρων