Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Εξωτερικός χώρος / ΚΗΠΟΣ-ΒΕΡΑΝΤΑ-ΜΠΑΡΜΠΕΚΙΟΥ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Άνυδρος κήπος

/Images/Articles/Άνυδρος_κήπος_2.jpg
/Images/Articles/Άνυδρος_κήπος_3.jpg
/Images/Articles/Άνυδρος_κήπος_1.jpg

Η σημερινή εποχή χαρακτηρίζεται έντονα από την ανάγκη εξοικονόμησης υδάτινων πόρων σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας. Το αγαθό που θεωρούσαμε τόσα χρόνια ως κάτι δεδομένο και το καταναλώναμε αλόγιστα γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο πολύτιμο. Βρισκόμαστε λοιπόν ήδη σε εποχές όπου ο φόβος της λειψυδρίας μας υποχρεώνει να σκεφτόμαστε και να ενεργούμε πιο υπεύθυνα και άκρως οικολογικά. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου έχει συντελέσει στην αύξηση της θερμοκρασίας της γης με αποτέλεσμα τα καλοκαίρια σε πολλές περιοχές του κόσμου να είναι ιδιαίτερα θερμά και ξηρά. Η δημιουργία ενός κήπου προϋποθέτει την εξασφάλιση επαρκούς υγρασίας. Mπορούμε όμως να αποκτήσουμε ένα πρωτότυπο κηποτεχνικά σύνολο χωρίς ιδιαίτερη κατανάλωση νερού, δημιουργώντας έναν όμορφο άνυδρο κήπο. Έναν κήπο που θα ποτίζεται ελάχιστα ή καθόλου γιατί θα αποτελείται από φυτά ειδικά προσαρμοσμένα σε ξηρόθερμες συνθήκες που είναι και το κύριο χαρακτηριστικό του μεσογειακού κλίματος.

 

Οι άνυδροι κήποι ταιριάζουν στο μεσογειακό περιβάλλον και είναι ιδιαίτερα όμορφοι όλες τις εποχές του χρόνου. Τα φυτά που συνθέτουν αυτού του είδους τους κήπους μπορεί να είναι θερινά ή χειμερινά εποχιακά, βολβοί, δέντρα, θάμνοι, αναρριχώμενα, βότανα καθώς και κάποια ποώδη πολυετή. Συστήνεται η επιλογή ειδών με μικρή ανάγκη σε νερό ή ατμοσφαιρική υγρασία όπως είναι οι κάκτοι, τα παχύφυτα, τα γιούκκα, οι φίκοι και τα διάφορα μεσογειακά φρύγανα. Επίσης μπορείτε να τοποθετήσετε φυτά μεγαλύτερης αντοχής σε υφάλμυρα νερά, με χαρακτηριστικά παραδείγματα το αλμυρίκι και τα εξωτικά φοινικοειδή. Απαγορευτική θεωρείται η χρήση ρητινοφόρων ειδών (πεύκα, έλατα, κυπαρίσσια) καθώς εγκυμονούν τον κίνδυνο πυρκαγιάς λόγω του ξηροθερμικού χαρακτήρα του κήπου μας. Αναζητήστε φυτά με βαθύ, εκτεταμένο ριζικό σύστημα (ελιές, ευκάλυπτοι, φίκοι, φοινικοειδή) τα οποία θα αντιμετωπίσουν την έλλειψη νερού με διαρκή αναζήτηση υπόγειων περιοχών-σημείων με περίσσεια κοιτάσματα νερού ή υγρασίας. Στους άνυδρους κήπους δεν συστήνεται η τοποθέτηση χλοοτάπητα γιατί απαιτούνται μεγάλες ποσότητες νερού και τακτικό πότισμα για την υγιή ανάπτυξη και τη σωστή συντήρησή του. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανθεκτικότερα φυτά εδαφοκάλυψης όπως το τριφύλλι. Τα φυτά που ταιριάζουν σ’ αυτού του είδους τους κήπους μπορείτε να τα προμηθευτείτε από ιδιωτικά, δημοτικά ή δασικά φυτώρια, κέντρα κήπου, ενώ για ιδιαίτερες ποικιλίες που πιθανόν να επιθυμείτε και δυσκολεύεστε να εντοπίσετε στην περιοχή σας, απευθυνθείτε σε ειδικευμένα φυτώρια που διαθέτουν οργανωμένες σελίδες-καταλόγους αγοράς στο διαδίκτυο. Μέσω αυτών των σελίδων μπορείτε να αντλήσετε πληροφορίες, να λάβετε χρήσιμες συμβουλές μα και να κάνετε εύκολα τις αγορές σας σε προϊόντα που θα αποσταλούν άμεσα στο χώρο σας.

 

Κατά την αγορά των φυτών σας φροντίστε να διαλέξετε νεαρά και υγιή φυτά του είδους που προτιμάτε και όχι τα ήδη ανεπτυγμένα-ανθισμένα καθώς τα μικρά φυτά θα προσαρτηθούν καλύτερα και γρηγορότερα στο νέο τους περιβάλλον και σε λίγο καιρό, με καλή φροντίδα θα έχουν την ίδια ή ίσως και καλύτερη εμφάνιση από τα ανεπτυγμένα του είδους που βρίσκονται σε ένα φυτώριο. Μετά το στάδιο της αγοράς τους προτιμάτε πάντοτε τη φύτευση τους κατά τους φθινοπωρινούς μήνες ώστε να επωφεληθούν τα νέα σας βλαστάρια από τα δροσιστικά πρωτοβρόχια που θα βοηθήσουν στη γρήγορη και σωστή ανάπτυξη τους, ιδιαίτερα στα πρώτα τους στάδια  που οι απαιτήσεις τους για νερό είναι πιο αυξημένες.

 

Μετά από μια καλή αρχή, πολλά είδη ξηρόθερμου κλίματος πιθανόν να μην χρειάζονται καθόλου πότισμα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ή να περιορίζονται σε ένα βαθύ πότισμα μια φορά το μήνα. Με το βαθύ πότισμα εξασφαλίζεται η σταδιακή απορρόφηση υγρασίας από το φυτό σας ενώ γίνεται μεγάλη εξοικονόμηση υδάτινων πόρων. Το αραιό πότισμα σε μεγάλες ποσότητες επιτρέπει τη βαθιά εισχώρηση του νερού σε μεγαλύτερα βάθη στο έδαφος όπου δεν διευκολύνεται η άμεση και γρήγορη εξάτμιση της υγρασίας. Για να ενισχύσετε τη διαδικασία του βαθιού ποτίσματος δημιουργήστε ένα περιμετρικό αυλάκι-λεκάνη, βάθους 10-20 εκ. γύρω από το εκάστοτε φυτό ώστε γεμίζοντας το κατά τη διάρκεια του ποτίσματος να ενισχύεται με αυτό τον τρόπο η σταθερή ποσοτική απορρόφηση του νερού από το έδαφος.

 

Για να περιορίσετε το πρόβλημα της επιφανειακής εξάτμισης του νερού ειδικά κατά τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες προτιμήστε πυκνότερες φυτεύσεις ανά περιοχές του κήπου ή επιλέξτε ψηλή βλάστηση ώστε να δημιουργούνται σκιερές ζώνες και να εξασφαλίζεται η μέγιστη εδαφοκάλυψη του χώρου που έχει ως  αποτέλεσμα τη μείωση της υπερθέρμανσης του εδάφους. Συστήνεται η διαδικασία του ποτίσματος να τελείται μόνο κατά τις μεταμεσονύκτιες ώρες ή πολύ νωρίς το πρωί ώστε να μην έχουμε απώλειες λόγω εξάτμισης κατά τη ρίψη νερού. Η εδαφοκάλυψη του χώρου σας με στρώματα οργανικών (κλαδιά) ή ανόργανων υλικών (βότσαλο, χαλίκι) θεωρείται επίσης ιδανική λύση για τη διατήρηση της υγρασίας του εδάφους στα επιθυμητά επίπεδα. Τα ανόργανα υλικά ενδείκνυνται και για τα ευαίσθητα φυτά που δεν αντέχουν στη χειμωνιάτικη υγρασία λόγω των στραγγιστικών τους ιδιοτήτων.

 

Αγαπήστε και προστατεύστε το περιβάλλον σας δημιουργώντας χώρους που η σύνθεση και η συντήρηση τους δε θα επιβαρύνουν με αλόγιστη κατανάλωση των πολύτιμων πια φυσικών μας πόρων. Βοηθήστε στην εξοικονόμηση νερού συμβάλλοντας δραστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας. Υιοθετήστε τη φράση «Προσέχουμε για να έχουμε» και εφαρμόστε την σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας σας.

 

 

 

Μαρία Μπάτσαλα

Διακοσμήτρια εσωτερικών και εξωτερικών χώρων

 

 

 

 

 

 

Οι φωτογραφίες είναι από:

http://img.youtube.com